Hlavní obsah

Rovnátka v těhotenství

Foto: Svetrovnatek.cz

Zubní lékaři se během studia učí, jak pečovat o chrup těhotných ženFoto: Svetrovnatek.cz

Krásný úsměv s rovnými zuby si jistě přeje mít každý bez ohledu na věk nebo pohlaví. Nicméně dámy si na svém vzhledu zakládají ještě o něco víc. Vzhledem k tomu, že rovnání zubů je dlouhodobější proces, možná přemýšlíte nad tím, co by se stalo, kdybyste během nošení rovnátek otěhotněla.

Článek

Zubní lékaři se během studia učí, jak pečovat o chrup těhotných žen. Například v prvním trimestru se musí vyvarovat chemikálií, které by mohly ohrozit dítě, a ve třetím se omezit na zásahy pouze u akutních případů. S neviditelnými rovnátky je to však trochu jinak.

Dospělí pacienti se pro neviditelná rovnátka rozhodnou především proto, že jsou velmi diskrétní a jejich nošení není bolestivé. Ve většině případů je léčba i poměrně rychlá. Není tedy divu, že si Invisalign získávají stále větší oblibu.

Invisalign v těhotenství

Neviditelná rovnátka Invisalign jsou pro léčbu zubních vad během těhotenství vhodná hned z několika důvodů. Jejich nošení je velmi bezpečné a během léčby není třeba používat chemikálie. Navíc jsou snímatelná, tudíž si je můžete v případě nepohodlí kdykoliv sejmout.

Pokud jste zahájila léčbu nebo se na ni chystáte a zároveň plánujete i založení rodiny, nemusíte se ničeho bát a klidně podstoupit proceduru beze strachu o vaše nenarozené dítě.

Foto: Svetrovnatek.cz

Neviditelná rovnátka InvisalignFoto: Svetrovnatek.cz

Nečeká vás žádná anestezie rentgeny ani jiné léky

Před zahájením léčby běžnými fixními rovnátky je nutné nechat si zhotovit rentgen zubů. To by se mělo stát ještě před zahájením těhotenství. U Invisalign však toto odpadá, celá léčba se vytváří pomocí speciálního softwaru, který nasnímá vaše zuby a vytvoří 3D model, na jehož základě se vyrobí průhledné dlahy. Jednotlivé dlahy pak měníte podle předepsaného plánu.

Přesto že je léčba pohodlná a bezbolestná, musíte počítat s tím, že může být během těhotenství o něco náročnější.

Těhotenské hormony mohou vaše zuby uvolnit, což může vést ke změnám v původním ortodontistickém plánu, hormony mohou ovlivnit i reakce vašeho těla na bakterie a plak na zubech. Během těhotenství mohou být vaše zuby i citlivější. Objevují se i otoky dásní. To všechno může vést k určitému nepohodlí při nošení rovnátek.

Plánování neviditelných rovnátek

Pokud chcete naplánovat nošení neviditelných rovnátek a zároveň plánujete i těhotenství, pak byste měla léčbu zahájit asi měsíc před otěhotněním, aby měla vaše ústa čas se připravit. V případě, že takovou možnost nemáte, odložte léčbu až na druhý trimestr, kdy už nebudete mít ranní nevolnosti.

Problematické může být i čištění zubů a důsledná dentální hygiena. Dásně mohou být oteklé a tím pádem je používání mezizubních kartáčků a nití poměrně bolestivé. Pokud budete při nošení rovnátek pociťovat tlak, pak konzultujte přerušení léčby se svým lékařem.

Reklama

Načítám