Hlavní obsah

Rozhovor: Obří stavebnice Cihličky pro dětičky

Českou obří stavebnici Cihličky pro dětičky znají již tisíce dětí. Popovídali jsme si s Věrou Matějčkovou, která má v rodinné firmě na starosti organizaci, aby vše klapalo, jak má.

Článek

Jak Cihličky začaly?

Máme doma tři děti a pořád něco tvoříme. Jednou jim babička přivezla spoustu krabic od faktur. A děti stavěly a stavěly. Manžel s nimi vymýšlel nádherné domky, hrady, sochy, labyrinty a stavělo se u nás každý den. Jenže krabice byly nízké, úzké, měly vyboulené stěny a nedaly se z nich stavět velké stavby, zdi padaly a krabice se rychle ničily. Manžel začal přemýšlet, jak udělat, aby to fungovalo. Po odzkoušení několika prototypů jsme na to konečně přišli. Pojmenovali jsme je jednoduše „Cihličky pro dětičky“ a založili e-shop www.cihlicky-pro-deticky.cz.

Zakladatelé Cihliček: Jiří a Věra Matějčkovi

Co děti nejraději staví?

Nejvíc staví ohrádky, domečky a hrady. Budují si vlastní prostor, ve kterém si hrají. Cihličky se dají i spojovat pomocí spojek, takže vznikne dvoj- nebo troj-cihlička pro překlady a trámky. Holky rády staví kuchyňky, křesílka, prodejní stánky, kluci zase lodě, auta, autobusy, mašinky. Lze postavit zvířátka, zoo pro plyšáky, garáže, labyrinty, pyramidy. Je toho spousta, máme stovky fotografií na našem facebooku www.facebook.com/cihlicky.

Nejoblíbenější jsou stavby ohrádek a domečků

Jsou Cihličky použitelné i venku?

Děti si s Cihličkami hrají v létě na zahradě, jen na noc je uklízí do zahradního domečku. Úklid jde rychle, děti je berou po třech po čtyřech, dospělák jich unese i osm, takže za chvíli je uklizeno.

Překážková dráha pro hasiče i s prosekáním se skrz dveře. Cihličky nějakou tu ránu vydrží

Jakou mají Cihličky trvanlivost? Přece jen jde o karton.

Jedná se o speciální křížový karton, konstrukce má vnitřní výztuhy a vrchní vrstva je z kvalitního dlouhovláknového materiálu, který se pro nás vyrábí ve Švýcarsku. Po Cihličkách mohou děti chodit, sedět na nich nebo ležet, vydrží pády z výšky i pár kopanců. Trvanlivost sledujeme především ve školkách, kde si děti hrají s Cihličkami téměř každý den. Při rozumném zacházení je životnost dva až tři roky.

Pomocí spojek se dají vytvářet prostornější konstrukce nebo lze postavit širokou pec, aby se tam vešla i pizza

Vaši stavebnici znají již tisíce dětí, kam všude se Cihličky dostaly?

Distribuce naplno probíhá v České republice, na Slovensku a v Německu. Pár stavebnic je i v Rakousku, Řecku, Itálii, Španělsku, a dvě stavebnice dokonce putovaly trajektem s paletou plzeňského piva až do Austrálie.

Boření Cihliček je velká zábava

Kolik Cihliček vaše firma ročně vyrobí?

Letos to bylo zhruba 4000 stavebnic, což je téměř sto tisíc Cihliček. Takhle dohromady váží neuvěřitelných 40 tun. Museli jsme vyrobit více stavebnic než loni, protože minulé Vánoce jsme měli již začátkem prosince vše vyprodáno. Tak snad se letos na všechny děti dostane.

Jak zvládáte distribuci takového objemu?

Během roku je to poklidné, soustředíme se na pilování detailů výroby, hledáme nové obchodní partnery, účastníme se dětských akcí. Ale před Vánoci je to šrumec, 20 hodin denně je stále co řešit. Objednávky se valí z mnoha směrů. Luštím překlepy v údajích objednávek, dohledávám adresy, sleduji doručování a přebírání zásilek, vystavuji faktury, páruji k objednávkám zálohy a platby, zasílám výdejky do skladu. Odpovídám na dotazy na Facebooku, e-mailu a na zákaznické lince. Denně distribuujeme desítky zásilek do tří zemí, takže občas řešíme zpoždění zásilek a chyby dopravců. Aby Cihličky dorazily v pořádku a včas, to je ta neviditelná každodenní práce.

Lodičky nebo letadla pro výpravy za dobrodružstvím

A co chystáte do budoucna?

V příštím roce přidáme nové motivy na Cihličkách. Návrhů je spousta a finální výběr asi uděláme s našimi fanoušky začátkem roku na Facebooku.

Přejeme všem Vánoce plné radosti nejen s Cihličkami.

Reklama

Načítám