Hlavní obsah

Jarní hit! Květiny na talíři!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Květy nemusí být jen na ozdobuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to bída, asi se budeme chodit pást - věta, která občas popisuje stav naší peněženky. Ale není to tak špatné, naopak můžeme ozdravět! Zahrady, luhy a háje se nám postarají o přísun vitaminů. Nebojte se jídlo pro rodinu shánět s kosou a nůší!  Pojďte se po louce rozhlédnout mlsným okem gurmána.

Článek

Růže je růže...

Už Shakespeare se na královnu květin díval s apetitem. Nedělejte si ale iluze o prohýbajících se stolech slavného dramatika. Věřte, že růži nejdříve láskyplně vložil do něžných dlaní Julie, vzápětí ji ale (tu růži) slupnul. Anglie jako pramáti džemů na všechny způsoby uctívá voňavý džem z okvětních lístků růží. V kombinaci s ovocem je to provoněná palačinka z lásky. Ale z růží můžeme také připravit čaj, limonádu a s troškou drsnosti si můžeme pochutnávat na proslazených poupátkách.

Co si připarvíme z růží my?

Recept

Drobná, polorozvitá poupata růží zlehka potřete bílkem, poprašte cukrem a usušte (v předehřáté troubě). Získáte tak originální ozdobu dortu. Obdoba: Stejným způsobem můžete zacházet s květy chryzantém, které zpestří jídelní stůl barvami i tvary a výborné jsou i obalené v těstíčku a osmažené jako řízky. Obdoba obdoby: Obalovat jako řízky či v těstíčku můžete i květy bezu (kosmatice). Proslazené a sušené jsou krásné květy fialek a macešek.

Foto: thisislondon.co.uk

I obyčejná pomazánka může vypadat luxusněFoto: thisislondon.co.uk

Pampeliška á la Fulghum

Báječný povídkář Robert Fulghum (čti příšerně fúldžum) má skvělou esej o pampeliškách. Zatímco jeho sousedi tento obtížný a rychle se šířící plevel ničili všemi dostupnými prostředky, on poznal jejich krásu a dal jim na své zahradě prostor. Když se na ně podíváte, jsou krásné, ale navíc jsou zdravé od hlavy k patě! Všemi vytrhávaná a likvidovaná sluníčka se opravdu snaží o to, abyste se je naučily mít rády. Zdobí, nepotřebují zalévat ani hnojit, množí se samy... Pampeliškový med je esence zdraví, kořen pampelišky se dá upražit, umlít a uvařit z něj kávu. Listy můžete použít do salátů, nádivek, mletého masa, polévky... Recept na pampeliškový med: Rozběhnete se po louce, nejlépe celá rodina a natrhejte 600 pampelišek. Je to za chvilinku. Jejich hlavičky, bez stonků, dobře properte ve vodě a nasypte do 4litrového hrnce, kde je zalijte 2,5 litry vody. Přidejte tři nakrájené citrony a jeden pomeranč. Čtvrt hodiny provařte a nechte 24 hodin odležet. Druhý den vše přeceďte do čistého hrnce, přidejte 3 kila cukru a asi dvě hodiny postupně provařujete, až směs vypadá jako med. Když má hustotu, jaká vám vyhovuje, klasicky zavařte do předehřátých skleniček. Tip: Květinový med se osvědčil jako prevence pro lidi trpící pylovou alergií. Stačí jedna lžička pampeliškového medu denně!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Z růží můžete připravit nápoje nebo džemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na náš stůl můžou pro krásu, chuť i vitaminy přijít sedmikrásky (prý kdo jich sní sedm denně, bude stále zdráv), lichořeřišnice (poupata se dají nakládat a být náhražkou kapary), jetelová kvítka nebo hluchavka či měsíček namočený v čokoládě, limonáda z máty, dobromysle... Jakákoli květina může dozdobit salát, pomazánku, chlebíčky... Al pozor! Je pár kytiček, které jsou jedovaté, tedy se nejdřív podívejte do atlasu a určitě neservírujte: lilie, narcisy, konvalinky, vlaštovičník (ten si ale s klidem dejte na bradavice), floxy, pryšce...

Dneska jíme kytičkovaně!

Předkrm: Chlebíčky s tvarohovou pomazánkou s řeřichou, pažitkou, ředkvičkami... dozdobené květy lichořeřišnice Polévka: Cibulová se sýrem, opečenými krutony, záplavou petrželky a dozdobená květy hluchavky Nádivka: 10 rohlíků namočených ve vývaru z masoxu (nebo v mléce), deset vajec, spousta mladých kopřiv, pažitky, kousek uzeného nebo salámu a všechno zelené, co na jarní louce a zahrádce najdete. To celé pak zapečte. (Pokud k tomu přidáte pečené jehněčí a rýži, nic nepokazíte.) Pro přátele: Grilované masíčko obložené smaženými květy pampelišky v těstíčku. Salát: Co záhon dal. Základ by mohly být ředkvičky, pažitka a jogurt s citronovou zálivkou. Dezert: Cukrové a čokoládové květy. Nápoj: Káva z pampeliškového kořene, mátová nebo hluchavková limonáda, čaj z ibiškových květů nebo jasmínový, ve kterém plavou i kvítky...

Snad jsme vás jarně namlsali, ale vaše fantazie určitě dostala jen startovní směr. Napište nám na info@prozeny.cz o tom, co krásného jste vymyslela na váš krajíc chleba!

Reklama

Související témata:

Načítám