Hlavní obsah

Rtěnkový manuál: Jak na krásné rty?

Foto: Thinkstock

Rtěnka je korunou vaší krásyFoto: Thinkstock

Reklama

Je efektivní, rafinovaná a sexy! Když ji máte, nepotřebujete nic jiného. Stačí jeden jediný tah a vypadáte upraveně a přitažlivě. Už víte, o čem je řeč? Jasně, o rtěnce. Pojďte si vybrat tu vaši!

Článek

Rtěnka je nesmrtelná, nicméně i ona zažívá své vzestupy a pády. Po několika sezonách, kdy se dávala přednost šťavnatým leskům na rty, jsou rtěnky zpátky. Tak hurá na ně!

„Vaše“ barva

Pořád nemůžete najít ideální barvu, ve které byste se cítila dobře? Nenuťte se za každou cenu do sytých barev. Na běžné denní nošení vypadají nejlépe jemné rtěnky, které jsou jen o něco světlejší nebo tmavší, než je přirozená barva vašich rtů. Podle make-up expertky Bobbi Brown ženám nejvíce sluší tóny, které se od jejich rtů liší maximálně o dva odstíny!

Světlým typům sluší broskvová, narůžovělá nebo korálová, tmavším zase švestková, čokoládová nebo červená. Nezapadáte-li ani do jedné kategorie, zkuste růžovou, lila nebo malinovou. Nebojte se vyzkoušet ani škálu oranžové, která je v současné době hodně trendy.

Na foto: vlevo Ultra Color Rich Avon, uprostřed Show Orchid M.A.C, vpravo Lady Danger M.A.C

Osudová červená

Máte dojem, že vám červená rtěnka nesluší? Omyl! Jde jen o to vybrat správný odstín. Jste bledulka? Vyhněte se křiklavým odstínům a dejte na světlejší odstíny. Pokud je vaše pleť narůžovělá, zkuste odstín třešní. Sytá červená se hodí k olivové pleti, rudá potom ke snědší pokožce.

Červená rtěnka je sama o sobě dost výrazná, takže pokud se s ní rozhodnete nalíčit, šetřete na zbytku líčení. Vystačíte si s dokonale vypadající pletí (nezapomeňte, že nápadné rty bohužel upoutají pozornost na nedostatky na vaší tváři, takže si s korektorem pěkně vyhrajte) a řasenkou, tvářenka by měla být téměř nenápadná nebo klidně žádná. Zapomeňte na oční stíny i tmavé linky. Jestliže jste světlejší typ, klidně sáhněte jen po řasence hnědé. Myslíte si, že je dobrý nápad sladit rudou rtěnku s rudými nehty? Jedině na večer. Na běžné nošení radši volte buď jedno, nebo druhé.

Na foto zleva: Créme Cup M.A.C, L' Oréal Rich Lipstick, Colour Collections Lipstick Max Factor

Jak na to?

Před nanášením rtěnky by vaše rty měly být hebké a hydratované. Pokud chcete, aby rtěnka vypadala dobře a držela, před nanesením rty buď promasírujte měkkým kartáčkem na zuby, nebo použijte jemný scrub. Super je cukrový od značky Lush, jehož aplikace se vám bude určitě líbit. Navlhčíte si rty, nanesete voňavý scrub a slíznete! Je totiž z přírodních ingrediencí. Pochutnat si můžete na chuti máty peprné, kakaa a vanilky nebo žvýkačky. Poté rty natřete výživným balzámem.

A co dál? Rty orámujte konturkou (co nejpodobnější barvě vaší rtěnky) a lehce přepudrujte. Díky tomu bude barva lépe držet. Udělejte první nátěr a přebytečnou barvu obtiskněte ubrouskem. Minutku vydržte a vrhněte se na druhý nátěr, který už neotírejte. Rty se nosí matné, ale pokud si nemůžete pomoct, použijte ještě lesk (dejte ho jen doprostřed rtů, vypadají potom plnější). Máte sušší rty? Zkuste balzám Lipfinity Topcoat od značky Max Factor, který můžete nanášet přímo na rtěnku, aniž byste ji poškodila.

Na foto zleva: tekutá červeň Benetint Benefit, scrub na rty Lush, modrý lesk Benefit

Používáte rtěnky nebo dáváte přednost leskům? Které odstíny máte nejradši? Pobavte se o tom s námi v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám