Hlavní obsah

Saláty, které vás zasytí? Zkuste ty s tuňákem, hruškou nebo kuřetem!

Foto: David Háva

Menu plné svěží zeleniny, které bude chutnat nejen v létě

Že vám k obědu salát nestačí? Vyzkoušejte tři varianty, které vás rozhodně zasytí! Hruška s hermelínem, salát s pikantními kuřecími kousky nebo tuňákem? Chutnat vám budou všechny!

Článek

Výživoví poradci salát k obědu nedoporučují, protože vás po něm přepadne hlad. Co s tím, když máte právě v poledne na pořádný kopec zeleniny chuť? Zkuste naše tipy na saláty, které se hodí k obědu i večeři. Snadno si je připravíte i s sebou do práce do krabičky. Pak už jen stačí přidat zálivku a chutná a zdravá hostina může začít.

S pikantními kuřecími nudličkami

Na 4 porce potřebujete: 200 g kuřecích prsních řízků, 400 g mixu listového salátu, 1 malou cuketu, cherry rajčátka, 1 lžičku tandori masala koření, sůl, pepř, olej na smažení, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku třtinového cukru, 200 g domácí majonézy, hrst čerstvých nasekaných bylinek

Foto: David Háva

Kuře v kombinaci se zeleninou nikdy nezklame

Postup: Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a posypte kořením tandori masala. Cuketu nakrájejte, osolte a v míse promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku. Listový salát propláchněte, dejte do mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a lžičku třtinového cukru.

Přidejte pokrájená cherry rajčata a vše dobře promíchejte. Maso opečte na oleji dokřupava. Přidejte cuketu a ještě chvíli vše krátce opékejte. Směs přidejte k salátu. Podávejte s domácí majonézou ochucenou čerstvými bylinkami.

Tip: Do salátu můžete přidat hrst opražených mandlových plátků.

S tuňákem a koprovým dresinkem

Na 4 porce potřebujete: 2 konzervy tuňákových řezů v oleji, 500 g listového salátu, 2 stonky řapíkatého celeru, hrst cherry rajčat, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku jablečného octa, ½ lžičky citronové kůry, 1 kelímek zakysané smetany, 1 stroužek česneku, 1 lžíci čerstvého nasekaného kopru, 4 plátky knäckebrotu

Foto: David Háva

Kopr a ryba si vždycky rozumí

Postup: Salát propláchněte a dejte do mísy. Přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer a napůl překrojená cherry rajčátka. Na zálivku smíchejte olej, ocet a citronovou kůru. Vše promíchejte se salátem a podle chuti ho ještě osolte a opepřete.

Salát rozdělte do misek. Ke každému pak přidejte porci okapaného tuňáka a nalámané kousky knäckebrotu. Zakysanou smetanu smíchejte s nasekaným koprem, prolisovaným stroužkem česneku, osolte a opepřete. Salát podávejte s koprovým dresinkem.

Tip: Salát můžete dochutit dvěma lžícemi dokřupava opečené šalotky.

S hruškou a hermelínem

Na 4 porce potřebujete: 1 balení rukoly, 2 větší hrušky, 1 hermelín, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíci medu, 1 lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Foto: David Háva

Kombinace ořechů, hrušky a sýra je neodolatelná

Postup: Rukolu opláchněte a rozdělte na talíře nebo do misek. Navrch dejte nakrájené kousky hrušky a na plátky nakrájený sýr. Místo hermelínu můžete použít i sýr s modrou plísní nebo kozí sýr. Nakonec nasypte nasekané ořechy. V misce promíchejte med, hořčici, olivový olej a zálivku podle potřeby osolte a opepřete. Salát přelejte zálivkou a podávejte.

Tip: Na salát můžete místo ořechů přidat na kousky nalámané sezamové tyčinky.

Jaké jsou vaše tipy na lehký letní oběd? Podělte se s námi o ně!

ynezorPumanzeSaNyknalC