Hlavní obsah

Schodiště v obýváku? Proč ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Schody mohou být v interiéru i ozdobouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musí se schodiště skrývat v chodbě jako pouhá funkční součást našeho obydlí? V žádném případě. Schodiště může být dominantním prvkem vstupního prostoru. A co víc. Schody mohou kralovat i v centru obývacího pokoje.

Článek

Do projektu nového domu či mezonetového bytu není problém schodiště zakomponovat. Náročnější volba nastává při rekonstrukci, nástavbě nebo přestavbě. Musíme se přizpůsobit podmínkám stavby a pak se stává, že pro schody zůstane jen stísněný prostor. Nezoufejme. I do prostoru, který nemá ideální šířku ani délku, se dají schody umístit. Jejich šířka ale bude o něco menší a sklon prudší, než vyžaduje pohodlné a bezpečné stoupání.

Parametry nutno respektovat

Šířka schodištního ramene by měla být minimálně 90 centimetrů. Když je menší, vznikají problémy při stěhování nábytku. Sklon schodiště je nejpohodlnější, pohybuje-li se v rozmezí 35-43 stupňů. Pokud jsme nuceni zvolit větší sklon, nedělá problémy chůze směrem vzhůru, ale obezřetní musíme být při sestupu. Při nedostatku prostoru lze navrhnout i točité schodiště. Šířka stupně na ose pak musí být minimálně 24 cm. Máme-li hodně malé děti, musíme nejprve vyřešit bezpečnostní stránku věci, případně vybudování schodiště odložit. Není-li totiž schodiště od prostoru odděleno dveřmi, batole neuhlídáme.

Dřevo je nejoblíbenější

Celodřevěné schodiště dodá celému prostoru teplý a útulný ráz. Dřevo je příjemné na pohled i na dotyk. Je vzdušné a v souvislosti s ostatním vybavením nepůsobí rušivě. Dřevěným schodištěm nic nepokazíme, naopak. Precizně vyrobené schodiště se často stává nejkrásnějším kusem nábytku, kterému pak přizpůsobujeme celý interiér. Dřevo se navíc dobře kombinuje s jinými materiály, například kovem a sklem. Kvalitní interiérové schodiště není sice levnou záležitostí, ale vyplatí se. Vždyť se na ně budeme stále dívat.

Schody stačí ošetřovat pouze čisticími prostředky na dřevo. Nedoporučuje se používat lešticí prostředky na nábytek. V případě většího poškození je dobré kontaktovat výrobce a nechat odstranit hlubší vrypy v nášlapech tak, aby vada nebyla na první pohled patrná.

Truhláři i zákazníci, kteří touží po kvalitě, prosazují schodiště z masivu a schodiště, kde nejsou vidět spoje jednotlivých dílů. Tedy opravdové skvosty.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Schodiště jako přirozená součást pokojeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Měkká dřeva jsou levnější

Firem, které se specializují na výrobu celodřevěných schodišť, je celá řada. Používat musí dokonale vysušené dřevo. Optimálním materiálem je tvrdé dřevo - buk, dub, jasan, třešeň, javor. Levnější variantou jsou dřeva měkká - smrk a borovice, které musí mít o to kvalitnější povrchovou úpravu. Provádí se polyuretanovými laky s vysokou odolností proti oděru. Na přání je možno schodiště přimořit do požadovaného odstínu.

Ke schodišti patří zábradlí. Jeho optimální výška je 90-110 centimetrů. Tvar a povrch madla má zaručit hladké klouzání ruky. Výplň zábradlí může být plná, nebo dělená. U dělené nesmějí z bezpečnostních důvodů vznikat mezery širší než 13 centimetrů. I u zábradlí platí, že přílišná zdobnost by mohla potlačit jednoduchou krásu dřeva.

Kolik to bude stát?

Zatímco jednoduché funkční schodiště vyjde na dvacet až sto tisíc korun, cena nadstandardního schodiště, vyznačujícího se výběrem kvalitního dřeva a náročnou povrchovou úpravou, může dosáhnout až 200 tisíc. Opravdu luxusní točená schodiště s tvarovaným madlem a zábradlím, ruční řezbou a vysokým leskem jsou ještě dvojnásobně dražší.

Reklama

Související témata:

Načítám