Hlavní obsah

Šedá jako myš? Rozhodně ano!

Foto: Aliexpress.com

Šedá může být královnou barev! Nevěříte?Foto: Aliexpress.com

Reklama

Větu „šedá jako myš“ každý dobře zná. Co se však týká módy, letos na jaře je třeba ji trochu přeformulovat: Šedá je královna! Poradíme vám, jak tomuto krásnému odstínu přijít na chuť a zkombinovat ho tak, abyste se proměnily v módní ikony…

Článek

Šedá barva má mnoho významů. Hovoří se o ní jako o nevýrazné a neutrální, oblíbené u bojácných a introvertních lidí. Ano, je to pravda, jelikož je kompromisem mezi černou a bílou, zkrátka zlatým středem mezi dvěma protiklady. V módě je ale šedá na výsluní, nemluvě o letošním jaru! Jak je to možné? Jednoduše – ve vhodné kombinaci s výraznými doplňky a šperky se totiž šedá rázem mění v zajímavou, netradiční a svůdnou. Nejmódnější jsou čtyři tóny šedé – stříbřitá, středně platinová, hnědošedá a velmi tmavá, osmdesátiprocentní šedá.

Co šedá a návrháři?

Spousta z nich na ni sází. V letošních kolekcích špičkových zahraničních značek se objevila mnohokrát. Šedá naprosto exceluje například v aktuální kolekci Alberty Ferretti. Jak sama říká, tato barva vybízí k fantazii a ženskosti. Podobný názor sdílejí designéři značek H, Azzaro, Halston, Burberry nebo návrháři extravagantní Givenchy, Hermès či sexy a ženské značky Oscar de la Renta a Valentino. A tím výčet z řad návrhářů – milovníků šedé – ještě zdaleka nekončí.

Ve většině domácích i zahraničních módních řad letošního jara se objevuje právě výše zmíněná čtveřice odstínů, ovšem pokud se o pár tónů „seknete“, netřeba si lámat hlavu.

Jaký typ oblečení zvolit?

In jsou především šaty, a to jak krátké, tak dlouhé až na zem (letní šaty do 777 Kč si můžete vybrat v tomto článku). V buticích se můžete setkat i s overaly v délce šortek, které vypadají velice svůdně. Vsadit můžete na tuniky, asymetrické topy, tříčtvrteční kalhoty, mini sukně. A jelikož jsou topy nedílnou součástí jarní módy, můžete se inspirovat v tomto článku: Asymetrické topy vládnou jaru!.

Protože šedá příliš nezkresluje a bohužel nemá jako například černá barva vlastnost zúžit postavu, trendové šedé oblečení je tomu uzpůsobeno – koukejte tedy po vypasovaných střizích padnoucích ženské postavě. Naopak například celošedé poncho je naprosto nevhodná volba, jelikož působí, jako byste na sebe hodila pytel… Stejně tak šedý šátek bez jakýchkoli doplňkových vzorů působí fádně, pokud na sobě máte oblečení nevýrazných barev a tak dále.

Nejlepší kombinace s šedou?

Protože šedá pohlcuje sytost okolních barev, nebojte se ji kombinovat s velmi výraznými, barevnými doplňky. Perfektní dojem vytvoříte, pokud šedou spojíte s křiklavými odstíny, jako je jarní zelená, světle fialová (anebo více tmavě fialové – také úžasný výsledek), růžová, tyrkysově modrá, oranžová, sytě červená a velmi otevřeně a zároveň přátelsky vypadá šedá s pískově žlutou.

Nevhodné barevné kombinace

Šedivá je sama o sobě velmi zvláštní barva, proto se nedoporučuje dolaďovat ji jinými, nevýraznými nebo neutrálními odstíny. Byla by škoda, kdybyste ji nechala zaniknout s černou, béžovou nebo bílou. A pokud ano, zvolte výstřední účes a líčení.

Módní tip: Pamatujte, že více kusů šedého oblečení v jednom outfitu rovná se vždy shodný odstín této barvy. Pokud zvolíte opačnou variantu – tedy barevné oblečení a šedé doplňky či šperky, buďte obezřetné, aby veškeré módní příslušenství bylo opět v podobném odstínu šedé (opasek, boty, čelenka...). Vypadá to zpravidla lépe a jednotněji než volba několika na první pohled odlišných šedých tónů. Je třeba zkoušet a kombinovat, samy uvidíte, co vám nejlépe sedí.

Také vám šedá nakonec padla do oka? Pak neváhejte a experimentujte! Jakmile ji jednou zkusíte, určitě si ji zamilujete…

Reklama

Načítám