Hlavní obsah

Sedmdesátky hlásí návrat! Vrátíte se ke zvonům?

Foto: Jakub Jurdič

Nechte se inspirovat érou sedmdesátých let!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džíny do zvonu, květinové potisky, semiš nebo třásně. Pokud ovládáte módní historii, nejspíš už jste poznaly, o jaké éře bude řeč. Sedmdesátá léta se stala jedním z dominantních trendů sezony!

Článek

Návrháři podléhají nostalgii poměrně pravidelně, pokaždé je ovšem inspiruje jiná éra. Při tvorbě kolekcí pro letošní jaro/léto se nechali strhnout duchem sedmdesátých let, a i když teď budeme předbíhat, prozradíme vám, že tato nálada se promítla i do nadcházejícího podzimu a zimy. Vlivu bohémských sedmdesátek se tak ještě nějakou dobu nezbavíme. Naštěstí.

Ať už si totiž o této módě myslíte cokoli, jedno se jí upřít nedá. Byla zábavná a zároveň sofistikovanější než předchozí hippie éra. V módě sedmdesátých let najdete podobné prvky, ovšem v uhlazenější a elegantnější formě. Vměstnat ji do současného šatníku tak zvládnete snadno. Navíc vám nic nebrání v tom, abyste namíchaly retro kusy s těmi současnými.

A jak vůbec vypadá typická móda sedmdesátých let? „Tehdejší době vévodily květinové potisky, kašmírový vzor, krajka, semiš nebo pleteniny, z obliga ale samozřejmě nebyl ani denim. Rozhodně se nešetřilo doplňky. V kurzu byly květinové čelenky, klobouky, kulaté brýle, výrazné náušnice a na nohou se nosily platformy,“ shrnuje stylistka Mariya Patrovská.

Když džíny, tak do zvonu

Ano, jsou zpátky. Džíny s rozšířenými nohavicemi a vyšším pasem čekají v obchodech na svou druhou šanci. Chcete-li zůstat u bohémského stylu, zkombinujte je s třásňovým topem a nezbytným kloboukem. A až se nebudete cítit na retro, oblečte k džínám klidně jen bílé tričko a sako.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: džíny (Mango, 1199 Kč), top (Topshop, 1999 Kč), boty (Topshop, 2299 Kč), klobouk (Topshop, 999 Kč), náhrdelník (Lindex, 299 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: archiv firem

„Zvonáče“ jsou zpátky ve hře. Vpustíte je do svého šatníku?Foto: archiv firem

Vzpomínky na lacl

Džíny, šortky nebo sukně s laclem se nosily v sedmdesátých a posléze i devadesátých letech. Pro nejstylovější variantu budete potřebovat krajkový top a květiny ve vlasech. Je na vás čelenka příliš? Účes dozdobte alespoň květinovou gumičkou.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: podprsenka (Lindex, 349 Kč), sukně s laclem (Topshop, 1299 Kč), top (Marks & Spencer, 1499 Kč), boty (Baťa, 1199 Kč), čelenka (Topshop, 599 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Důraz na potisky

S potisky se v minulosti nešetřilo. Pokud si chcete zavzpomínat na staré časy, pořiďte si třeba overal. Na léto bude ideální ten v krátké délce. Doplnit ho můžete vestou s třásněmi a klidně i velkým kloboukem.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: overal (H&M, 799 Kč), vesta (Tally Weijl, 699 Kč), klobouk (Aldo, 599 Kč), boty (Marks & Spencer, 1399 Kč), kabelka (Van Graaf, 4999 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Broušená kůže

Semiš hrál v módě sedmdesátých let významnou roli a stejný status má i dnes. Právě on se totiž objevil na předních příčkách aktuálních módních trendů. Pokud jste si stihly pořídit například semišovou sukni, máte solidní základ pro retro look.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: semišová sukně (Marks & Spencer, 6999 Kč), top (H&M, 599 Kč), krajkový kardigan (Lindex, 999 Kč), čelenka (Tally Weijl, 149 Kč), boty (Retro Jeans, 1490 Kč), náramky (New Yorker, 109 Kč/ sada)Foto: Jakub Jurdič

V maxi délce

Dlouhé rozevláté šaty, velké náušnice a kulaté brýle. Tyto tři ingredience vám postačí pro namíchání dokonalého sedmdesátkového kompletu. Chcete přidat něco na zahřátí? Vsaďte na semišovou bundu.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: šaty (Van Graaf, 1399 Kč), semišová bunda (Van Graaf, 8999 Kč), boty (Destroy, 1399 Kč), sluneční brýle (New Yorker, 219 Kč), náramky (New Yorker, 169 Kč), náušnice (Topshop, 545 Kč), kabelka (Topshop, 999 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: archiv firem

Milujete maxi šaty? Vyberte si některé z této trojiceFoto: archiv firem

Co říkáte na styl sedmdesátých let? Napište nám!

Související témata:

Načítám