Hlavní obsah

Senzace ze světa medicíny roku 2010

Foto: Thinkstock

Lékařská věda se neustále rozvíjíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní transplantace obličeje, vynález chemického kondomu nebo lék proti stárnutí – to jsou loňské senzace z oblasti medicíny, které měly vliv na světové dějiny. Takových událostí se v roce 2010 událo hned několik. Co všechno lékaři a vědci ze všech koutů planety dokázali a čím se vyznamenali Češi?

Článek

Některé objevy a úspěšné zákroky ze světa medicíny připomínají sci-fi, jiné jsou dojemné, některé trochu děsí. Jedno mají ale všechny společné – změní lidské životy. Podívejte se, jak…

Kompletní transplantace obličeje

Loňský březen byl přelomový v oblasti transplantací. O tom, že se již několika lidem na světě lékaři úspěšně pokusili transplantovat část obličeje, již veřejnost slyšela (poprvé se tak stalo u ženy ve Francii v roce 2005). Teprve španělští lékaři ale provedli kompletní transplantaci muži s tváří zdeformovanou po těžké autonehodě. Zákrok v barcelonské univerzitní nemocnici Vall d´Hebron trval zhruba 22 hodin a u pacienta se vystřídaly na tři desítky specialistů. Muž dostal téměř všechno nové – kůži, nos, rty, čelist, zuby, svalovou tkáň, patro i lícní kosti. Svou tvář sice získal od neznámého mrtvého dárce, ale plastičtí chirurgové a neurochirurgové se pokusili jeho nový obličej co nejvíce připodobnit stavu před nehodou.

Foto: Vall d'Hebron

Kompletní náhrada tvářeFoto: Vall d'Hebron

Léky proti stárnutí do dvou let?

Vloni v květnu na konferenci ve Velké Británii měli vědci zabývající se procesem stárnutí žhavé téma. Díky objevu, kterého v této oblasti výzkumu odborníci dosáhli, si profesor Nir Barzilai z newyorské Albert Einstein College of Medicine troufl prohlásit, že zřejmě již v roce 2012 budou pro testování vyvinuty léky proti stárnutí. Jaká je představa budoucnosti? Někdy ve věku čtyřiceti až padesáti let budou lidé každý den jíst jednu pilulku, která projevy stáří zastaví. Přesněji řečeno je zbrzdí nebo odsune o nějaká ta léta dál. Profesor se svým týmem doufá, že tento vynález umožní dlouhý a zdravý život prakticky komukoliv.

Chemický kondom proti HIV

Dvacet let trval výzkum, na jehož konci se podařilo vyvinout speciální gel s prokazatelným účinkem proti infekci HIV. Odborníci o něm mluví jako o chemickém kondomu, který byl v roce 2010 testován během studie na 900 ženách v jižní Africe. Při používání tohoto gelu, který si ženy aplikují přímo do pochvy, kleslo riziko nakažení touto nemocí až o 40 procent. Výsledky testů publikoval odborný časopis Science.

Účastnice výzkumu, jejichž jihoafričtí partneři většinou ochranu odmítají, si pochvalovaly, že si tento „kondom“ mohou vzít, aniž by se o tom jejich protějšek dozvěděl. Podle odhadů odborníků by mohl tento preparát v příštích deseti letech zabránit až půl milionu nových nakažení na jihu Afriky.

Foto: rexbionics.com

Robotické nohy RexFoto: rexbionics.com

Naděje pro vozíčkáře

Pacienty, kteří jsou upoutáni na vozík, loni potěšilo představení vynálezu dvou novozélandských inženýrů Richarda Littla a Roberta Irvinga. Ti totiž vyvinuli speciální robotické nohy Rex, které postaví na nohy téměř každého. S nimi člověk může stát, chodit (dokonce i po schodech), otáčet se. Tato speciální technika se testovala zhruba sedm let a teprve v roce 2010 byla uvedena do provozu. Jejím neduhem je ovšem zatím cena, která se pohybuje kolem tří milionů korun. A proč tito dva inženýři vyvinuli zrovna „umělé“ nohy? Jejich maminky jsou totiž upoutány na vozík a navíc Robert trpí roztroušenou sklerózou, která by ho jednou mohla také dostat až na vozík.

Česká chlopeň do chlopně

Také čeští lékaři se čas od času blýsknou senzačním zákrokem. Jeden z nich se podařil loni v červnu v třinecké Nemocnici Podlesí, při níž pomocí katetrizační (nechirurgické) implantace lékaři do srdce pacientky zavedli druhou umělou chlopeň. Její první umělá chlopeň, kterou žena měla již osm let, se opotřebovala a přestala správně fungovat.

Pacientka by musela podstoupit vysoce rizikovou a náročnou operaci, kterou by již ve svém pokročilém věku nemusela zvládnout, a proto se tým odborníků ve spolupráci s francouzským kolegou-kardiochirurgem pokusil o tento u nás nevídaný zákrok. A operace zvaná „chlopeň do chlopně“ byla úspěšná. „Takto léčených nemocných na celém světě je pouze několik desítek, v České republice dosud nebyl ani jeden,“ řekl po zákroku primář Kardiologického oddělení Nemocnice Podlesí Marian Branny.

Ještě že ty lékaře a vědce máme!

Související témata:

Načítám