Hlavní obsah

Očima padesátky: Adele už zase kyne. A jak!

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Nahotiny už zřejmě netáhnou. Poté, co dámám ze světa šoubyznysu na červených kobercích vypadly ze šatů snad všechny myslitelné části těla – samozřejmě náhodou, zaměřila se média na to, co vidět není. Což značně ztěžuje život všem, kterým v prvním případě stačilo cudně odvrátit zrak.

Článek

Třeba zpěvačka Adele. Od té doby, co výrazně zhubla, všichni netrpělivě čekají, až zase přibere. Když při udílení cen Grammy před pár dny přicupitala na podium převzít tu svou, chvíli to vypadalo nadějně. Adele kynula. A velmi mohutně. K lítosti pisálků a fotografů ovšem pouze rukou směrem ke kamerám. Pro ně holt nikdy nebude ženou s fenomenálním hlasem a neuvěřitelným talentem, ale tou, co „prorazila v šoubyznysu, i když je tlustá“. V téhle škatulce ji budou mít některá média navěky, byť zpívá tak, že pro mě za mě by klidně mohla mít další čtyři brady a dvě zadnice. Ostatně Pavarottimu to taky nikdo nevyčítal. A že jich měl!

Hvězdu velikosti Adele u nás sice nemáme, ale hra na škatulky a stereotypy, ze kterých se jen těžko vymaňuje, se tady hraje taky. Herečka Markéta Hrubešová se na začátku kariéry dvakrát ukázala na plátně nahá. Tehdy jí bylo šestnáct, respektive sedmnáct let, dneska se dívá na svět očima padesátky, tak si spočítejte, jak je to dávno. A stejně jí ty filmy pořád někdo připomíná. Markéta zůstane necudná zrzka, i když jí zešediví poslední vlas, stejně jako Adele bude vždycky „ta tlusťoška“, byť má konfekční velikost 38.

Já naštěstí nejsem zajímavá, povědomí o mé existenci ohraničuje ulice, ve které bydlím, a při troše neskromnosti možná i fejetony, které píšu. Pořád je to ale málo na to, aby někomu stálo za to veřejně přeměřovat moje křivky (to by se divil!) nebo hloubku výstřihu, případně vytahovat z pravěku mých novinářských začátků články, na které jsem tehdy byla nezřízeně pyšná. Měla jsem pocit, že lidstvo na moje texty čeká stejně dychtivě jako Izraelité na Mojžíše. Dnes se těm pokusům o žurnalistiku i pýše ze srdce směji a jsem velmi ráda, že mi je nikdo nepřipomíná. A ty bonbony ukradené v sámošce a zfalšovaný podpis u pětky z matematiky už jsou dávno promlčené. Vida, i zákon umí být shovívavý, a krádež nebo podvod jednoho dne promlčí. Tak proč to někteří lidé nedokážou, když jde o pár kil navíc nebo nahotu, v obou případech navíc velmi vkusně vyvedené?

(P.S. Já jsem se svou škatulkou pochlubila. A jak by vypadala ta vaše?)

Reklama

Načítám