Hlavní obsah

Ušetřete letos v zimě za světlo!

Foto: IKEA

Neomezujte svícení na jeden zdroj světlaFoto: IKEA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve tma, a tak je třeba víc svítit! Již nyní se strachujete, kolik zaplatíte za domácí osvětlení? Nemusíte, poradíme vám, kolik světel do každé místnosti zvolit a jak je rozmístit, abyste všude dobře viděli. A věřte, že vysoké účty za elektřinu se vám po letošní zimě vyhnou!

Článek

První zásada pro správné svícení říká: čím více, tím lépe. Rozhodně zapomeňte na to, že v ložnici nebo koupelně bude stačit jeden lustr uprostřed stropu. Ale pozor, nevzdávejte se ho! Stále zůstává základním, orientačním zdrojem světla. Stačí sáhnout na vypínač u dveří a nestane se vám, že narazíte do křesla či odkopnuté školní brašny. Lustr ale doplňte dalšími lampami či lampičkami. Jejich umístění a počet se liší podle toho, co v které místnosti děláte. Jiné světlo potřebujete večer ke čtení a jiné ráno při líčení a česání.

V obýváku sviťte hodně a úsporně

Centrální světlo v obýváku nedávejte doprostřed stropu ale nad konferenční stolek, který se stává přirozeným centrem této místnosti. Záměrně zde není uvedeno, že nad stolek má přijít lustr, protože současné trendy preferují takzvaná lištová či lanová svítidla. Ta se většinou skládají z několika světel, která se dají natáčet. To s sebou přináší několik výhod: Lze zpravidla pouštět jak všechna zároveň, tak část z nich, což ocení hlavně ti šetřiví. Tím, že se dají natáčet, si také můžete posvítit nejen na prostor kolem sedačky, ale třeba i na televizní stolek, aby se vám lépe četl program. A hlavně tím, že je lišta dlouhá i několik desítek centimetrů – záleží na typu, jaký si vyberete – srovnáte tak nedostatky, kdy máte vývod kabelů udělaný jinde, než kam má přijít světlo.

Foto: Scandium

Světlo by mělo směřovat nad konferenční stolekFoto: Scandium

Tento základní zdroj světla pak doplňte lampami. Hodí se stojací vedle pohovky, když si tady chcete číst třeba knížku. Máte-li v obýváku psací stůl, nezapomeňte na něj postavit pracovní lampu. „Celkem byste měli počítat s výkonem dvacet wattů na každý metr čtvereční. U obývacího pokoje s podlahovou plochou dvacet metrů by tak měla všechna svítidla dohromady dát čtyři sta wattů,“ vysvětluje Filip Niedermajer ze společnosti Luminex. Navíc několik zdrojů světla v takové místnosti potřebujete nejen proto, že stowattovou a silnější žárovku už dnes nekoupíte. Čím ji nahradit se dočtete zde: Klasická žárovka končí. Čím budeme svítit?.

Kdo už přepočítává spotřebu energie za celý večer a násobí ji počtem dnů v roce, ať se neděsí. Právě tady je spousta možností, jak snížit náklady. Například stojací lampu lze doplnit stmívačem, který už dneska přidáte i k některým typům úsporných zářivek. Stmívač nejen umožňuje regulovat si intenzitu světla, ale také dokáže ušetřit až 80 procent energie.

A hlavně obývací pokoj, kde navečer rozsvítíte, a když jdete spát, tak zhasnete, je ideálním místem pro používání úsporných zářivek, ušetří až sedmdesát procent energie oproti klasickým žárovkám.

Foto: Ideal Standard

Světla integrovaná do zrcadel splňují bezpečnostní normyFoto: Ideal Standard

Ať vidíte na jídlo

Ještě více světla než v obýváku se doporučuje v kuchyni, a to zhruba 30 až 40 wattů na metr čtvereční. Kromě centrálního osvětlení u stropu jsou zde praktická zapuštěná svítidla do podhledu, která nepřekáží, je ale důležité se zaměřit hlavně na pracovní desku. Tady se odehrává nejvíce kuchyňských prací. Proto i výrobci linek nabízejí možnost zabudovat přímo do horních skříněk zápustná světla nebo instalovat do rohu pod ně zářivky. Naštěstí již nemají nic společného s těmi, co bzučely ve školních třídách. Ty současné mají průměr jen dva centimetry a pod skříňkami nejsou skoro vidět.

Pokud máte v kuchyni jídelní stůl, dejte nad něj klasický závěsný lustr. Při jídle je důležité, abyste viděli, co máte na talíři. Ideální jsou proto takzvané stahovačky, u kterých si lze nastavit různou výšku. Mohou být co nejníže, ale pozor, abyste je po jídle nezapomněli vytáhnout. Vyvarujete se tomu, že se při vstávání od stolu o ně někdo bouchne.

Ložnice vaše i dětí

Bez světla se neobejdete ani v ložnici, i když tady ho nemusí být opravdu moc, uvádí se 15 až 20 wattů na metr čtvereční. Samozřejmě záleží na tom, zda tady máte jen postel, nebo jestli jste sem dali i vestavěné skříně a používáte zdejší prostor také jako šatnu.

V prvním případě stačí jedno centrální světlo a dvě lampičky na nočních stolcích. Ke skříni pak můžete použít několik světel u stropu, natočených dovnitř úložného prostoru.

Podobně postupujte i v dětském pokoji. Začněte jedním centrálním světlem, podobně jako v obýváku se doporučuje lištové nebo lanové s více zdroji, které natočíte na stůl, postel nebo skříň. Důležitou roli zde mají lampičky – jedna patří na stůl, druhá k posteli na čtení. Nejen malé děti, které se bojí tmy, ale i větší, když jdou v noci na záchod, se neobejdou bez nočních lampiček s minimální spotřebou i intenzitou světla, která neškodí. Na rozdíl od stále rozsvícené stolní lampy. Pokud totiž máte při spánku vedle sebe intenzivní světlo, které klasická lampa vydává, tělo si nevytváří hormon melatonin. O tom, k čemu ho tělo potřebuje, svědčí i jeho laické označení – tedy hormon mládí či svěžesti. Melatonin totiž zajišťuje dokonalou regeneraci těla během spánku, a pokud ho má nejen dítě, ale i dospělí, nedostatek, zvyšuje se u nich riziko vzniku závažných onemocnění včetně rakoviny.

Foto: IKEA

Ložnice se bez lampiček u postele neobejdeFoto: IKEA

Úsporné zářivky do chodby nepatří

Při plánování světel do chodby počítejte na každý metr 10 až 15 wattů, na přivítání návštěvy a kontrolu vzhledu před odchodem to stačí. Zvlášť na dlouhé a úzké chodby je pak lepší zvolit více světel za sebou než jedno centrální, které by nedosáhlo z jednoho konce do druhého. Do něj pak vložte klasické žárovky, na úsporky zde zapomeňte. Nejde ani tak o to, že by neustálým rozsvěcováním a zhasínáním brzy přestaly fungovat, to už výrobci vychytali. Problém je jinde, a to v době, za kterou dosáhne plného jasu. U některých to je jen třicet vteřin, u jiných třeba i dvě minuty. Právě ty dvě minuty zpravidla stačí k tomu, abyste se obuli, zapnuli kabát, vše zkontrolovali a vyšli z bytu.

Proto sem mnozí kupují halogenovou žárovku, která má až třikrát delší životnost než klasická. Komfortní osvětlení pak nabízejí LED diody. „V jejich neprospěch ale hovoří cena, zatímco halogenovou žárovku pořídíte za čtyřicet korun, LED dioda, která ji nahradí, přijde na osm až patnáct stovek," říká Jan Obermann ze stejnojmenné firmy zabývající se světelnou technikou. Na druhé straně „LEDka" vám vydrží až padesát tisíc hodin a její životnost nezkracuje ani věčné rozsvěcování a zhasínání. Problém může být s přehříváním, pokud nemá třeba v sádrokartonovém podhledu dostatek místa. Vydrží pak méně.

V koupelně jde hlavně o bezpečnost

Také v koupelně se držte pravidla, že více znamená lépe. Potřebujete minimálně jedno světlo na stropě a jedno u zrcadla. Tedy pokud za vás nevyřešili problém výrobci zrcadlových skříněk, kteří je zpravidla doplňují i o světla. Pak se nemusíte zabývat ani bezpečností, která je v koupelně důležitá. Stýká se zde voda a elektřina, které jsou dohromady hodně nebezpečné. Proto je zde třeba dodržovat normy. „Ty stanoví, že osvětlení, které se nachází v prostoru vany nebo sprchy a šedesát centimetrů od nich, musí mít ochranné krytí s číslem minimálně IP 44, i když odborníci doporučují IP 65. Platí, že čím je číslo vyšší, tím je světlo bezpečnější. Vzdálenějším světlům pak stačí krytí IP 23,“ říká Filip Niedermajer.

Zatímco porušení předchozích pravidel může skončit jen špatnou náladou, porušení bezpečnosti v koupelně může mít mnohem horší důsledky. Nepodceňujte to!

Související témata:

Načítám