Hlavní obsah

Klasická žárovka končí. Čím budeme svítit?

Foto: Shutterstock

Rozlučte se s klasickou žárovkouFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. září už v obchodech nekoupíme stowattové wolframové žárovky. A za tři roky bude ještě hůř – Edisonův vynález zmizí z pultů úplně. Mnozí z nás sice ještě nějakou dobu vydrží se žárovkami, co si nakoupí do zásoby, ale i ty dojdou. A co bude pak?

Článek

Každého napadne, že si koupí úsporné zářivky, ovšem možností máme více. Na trhu budou stále k mání halogenové žárovky a v mnoha domácnostech už známé a používané úsporné zářivky a stále častěji se setkáme i s takzvanými LED diodami, o kterých se často mluví jako o světle budoucnosti. Jaké výhody a nevýhody má každý z těchto systémů?

Halogeny moc neuspoří

Prvním řešením jsou halogenové žárovky, i když ani na ně bychom si neměly moc zvykat. Oproti klasickým žárovkám sice ušetří zhruba 30 procent energie, ovšem evropským úředníkům se to zdá málo, a tak uvažují o jejich postupném zákazu, zatím se hovoří o roce 2016.

Halogenové žárovky dnes už vypadají jako klasické, mají i stejné závity, rozdíl poznáme ale v ceně, prodávají se zhruba za padesátikorunu. Za tuto částku získáme nejen úspornější zdroj světla, ale také nám déle vydrží – uvádí se, že jejich životnost je zhruba dva tisíce hodin, což je dvojnásobek než u obyčejných žárovek. Jinak se chovají prakticky stejně jako klasické – „naskočí“ okamžitě a lze je i stmívat.

Nejrozšířenější jsou zářivky, ale…

Až sedmdesát procent energie oproti klasickým žárovkám ušetří úsporné zářivky. Ty totiž energii nepřeměňují na teplo, ale vzniká v nich elektrický výboj, při kterém se uvolňuje energie a ta se hned změní ve světlo. I když slovo hned není zrovna na místě.

Ačkoli mnozí tvrdí, že k nevýhodám úsporných zářivek patří hlavně to, že nejsou vhodné tam, kde se často rozsvěcuje a zhasíná, protože dlouho nevydrží, není to pravda. Ty nejlepší vydrží až 600 000 těchto úkonů. Problém je ale jinde – úsporky nesvítí hned plnou intenzitou a určitou dobu „nabíhají“. Přitom lze jednoduše říct, že čím kvalitnější zářivka, tím se rozsvěcuje pomaleji. A v tom je problém. V koupelně, na toaletě či v zádveří často rozsvěcujeme a zhasínáme, a když nám budou pomalu nabíhat, budeme si zde muset zvyknout na menší světelnou pohodu.

Foto: Shutterstock

Vyberte si mezi úspornými žárovkamiFoto: Shutterstock

LED diody – světlo budoucnosti?

Ještě menší spotřebu elektřiny mají takzvané LED diody. Přitom zkratka LED znamená Light Emitting Diodes a světlo je zde vytvářeno polovodičovým přechodem. Tomu sice rozumí málokdo, ale pro nás jako uživatele je důležité, že mají spotřebu o 90 procent nižší než klasické žárovky - čtyřicetiwattovou žárovku tak nahradí pouze čtyřwattová LED dioda. A také nám déle vydrží. Hovoří se o více než deseti tisících hodin (někdy se uvádí dokonce úctyhodných padesát tisíc), než začnou ztrácet na své intenzitě.

Přitom tento typ světla nám není rozhodně neznámý. Díky nízké spotřebě slouží už léta LED diody jako nouzová osvětlení, byly zabudované v podlaze, působily jako dekorativní osvětlení, neboť se vyrábějí v mnoha barvách včetně červené, zelené a podobně.

Určitý přelom ale nastal, když také LED diody dostaly závit E27, tedy klasické „šroubování“, a hodily se tak do lampiček a lustrů a mohly nahradit klasické žárovky. Proč je jich zatím ještě méně než úsporných zářivek? Může za to cena. Ta se pohybuje zpravidla kolem 500 korun, ale klidně se setkáme i s částkou dvojnásobnou.

Jak budou mizet klasické žárovky?

  • Září 2009 - 200 W, 150 W, 100 W a mléčné žárovky
  • Září 2010 - 75 W
  • Září 2011 - 60 W
  • Září 2012 - 40 W, 25 W, 15 W

Reklama

Související témata:

Načítám