Hlavní obsah

Sex: 4 důvody, proč vás neuspokojí!

Foto: Thinkstock

Co si počít, když je s ním v posteli nuda?Foto: Thinkstock

Reklama

Milování s ním stojí za starou bačkoru. Zkrátka vášeň nikde, orgasmy jakbysmet, přitažlivost se vytratila jako pára nad hrncem. Zbyla jenom nuda a odpor. Je to vina partnera? Proč není v jeho silách uspokojit vaše sexuální potřeby? Zjistěte to. Teď!

Článek

„Manžela jsem si vzala po roční známosti, a to hlavně proto, že jsem byla v jiném stavu,“ popisuje svůj příběh jedna z našich čtenářek. „Ani se mi nijak extra nelíbil,“ otevřeně přiznává na dotaz, zda mezi nimi fungovala ona pověstná milostná chemie. Podle ní ne, spíš jí imponovala jeho spolehlivost a vyšší společenské postavení. „S láskou to ale nemělo nic společného.“

Můj manžel mě nepřitahuje

Po čase si však Petra tak nějak „zvykla“. Spokojená ale pochopitelně není. „Manžel neví, co se mnou dělat, jak mi udělat dobře. Není vůbec akční a kreativní. Nejen že mu všechno dlouho trvá, ale připadá mi, že myslí jen na sebe,“ vyznává se ze svých pocitů bývalá státní úřednice. „Nevzrušuje mě, leze mi na nervy. Zvlášť když mu už po sté říkám, aby se šel před sexem osprchovat, ale jemu se nechce. Už jenom to, jak dýchá, funí a postupuje, mě sexuálně odrazuje. A to nemluvím o orgasmu. S ním jsem ho dosáhla všehovšudy dvakrát, a to svépomocí a na začátku vztahu.“ Petra tak svého muže považuje za neatraktivního a neschopného jí uspokojit. Je chyba opravdu jen na jeho straně? V čem mohou být příčiny tohoto milostného i partnerského nesouladu, který má na celé situaci svůj podíl?

Příčina číslo 1 – sexuální porucha

„Pokud si Petra stěžuje, že ji manžel sexuálně neuspokojí, nemusí to být samozřejmě jen jeho vina. Je otázkou, zda jí vůbec nějaký muž uspokojí. Existuje asi 10 % žen, které orgasmu nikdy nedosáhnou,“ vysvětluje sexuolog Luděk Daneš. Patříte-li mezi ně, nezoufejte, s trochou uvolnění a praxe se naučíte vychutnávat si i jiné varianty vzrušení. A pamatujte, že orgasmus není vždy ukazatelem skvěle prožitého sexu. (Zjednodušeně řečeno – žít se dá i bez něj.)

Příčina číslo 2 – komunikace na bodu mrazu

Je známo, že mnoho mužů nepřijde na to, co žena v sexu potřebuje, protože nejsou vševědoucí. „Žena by to měla umět naznačit i neverbálně a hlavně takovým způsobem, aby muž měl pocit, že na to přišel sám. Poučování a peskování málokterý muž snese,“ varuje nad nepřiměřeným chováním Luděk Daneš. Přitom stačí jen říct: „To, jak jsi mi hladil bradavky, bylo moc hezké. Líbí se mi, že na ně tak netlačíš, ale jen po nich přejíždíš prsty.“ I kdyby to nebyla tak docela pravda, a partner je „dřel“ skoro až k bolesti, takový výrok ho neurazí a hlavně neodradí, aby to příště zkusil přesně tak, jak to máte ráda. Tím, že ho odpálkujete, ať už radši nic nedělá, mu ve snažení rozhodně nepomůžete!

Příčina číslo 3 – schází shodný sexuální zájem

Chemie mezi pohlavími také dělá svoje. „Nepřipadá-li Petře manžel atraktivní, může být problém právě v tom,“ pokračuje sexuolog ve výčtu důvodů, proč je naše čtenářka nespokojená. „Většina žen se při výběru partnera rozhoduje mezi jeho atraktivitou a spolehlivostí, schopností se postarat o rodinu a tak dále. Samozřejmě ve většině případů zvítězí racionální uvažování a žena si vybere solidního partnera. S přibývajícími roky se ukáže, že dobře udělala. To ale neznamená, že sex se spolehlivým manželem, který však nevypadá jako Bratt Pitt, nemůže být hezký,“ upozorňuje Daneš.

Ale co s tím? Jak mít vzrušující sex? Podle sexuologa je potřeba trochu experimentovat a hledat jiná pozitiva než vzhled. Určitě není rozumné označovat při případných problémech viníka. Za nedorozuměními stojí oba aktéři.

Foto: Thinkstock

Nenechávejte si své pocity pro sebeFoto: Thinkstock

Příčina číslo 4 – nedostatečný respekt k partnerovi

Sexuolog Zlatko Pastor uvádí, že nízký nebo žádný zájem o sex je způsoben párovým nesouladem, který se navenek nemusí ani moc projevovat. „Naordinovat“ obdiv k partnerovi nelze. „Buď to tam nikdy nebylo, snažili se to najít a nevyšlo to, nebo toho bylo málo a vytratilo se to,“ trefně popisuje ve své knize Tajemství ženské sexuality. Je to jednoduché: nechuť se mění v averzi, odpor k partnerovi. Někdo to řeší vzdáním se sexu nebo nahrazením ho masturbací, jiný si najde milence. Nic ze zmíněného ale ke spokojenosti stejně většinou nepomůže. Nejedná se totiž o dlouhodobé východisko.

Když dva se neradi mají

Takový párový nesoulad dvojic, které se k sobě vůbec nehodí, je docela průšvih. Tady odborníci doporučují razantní úpravu partnerských vztahů za pomoci párových terapií (se sexuologem, psychoterapeutem či koučem partnerských vztahů), cíl by měl být v tom, že se partneři minimálně uslyší, viz Petřino přání, aby se manžel před sexem osprchoval. Anebo rovnou rozchod, pokud možno ještě před svatbou nebo založením rodiny.

A co vy? Dokáže vás partner uspokojit? Vyhovujete si po milostné stránce? A myslíte si, že spokojený vztah zaručuje fungující sexuální život?

Reklama

Související témata:

Načítám