Hlavní obsah

Sex: Chcete věrného muže?

Foto: Thinkstock

Muži jsou snadno ovlivnitelní, a na jejich sexuálním apetitu je to poznatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou se přiřítí jako uragán a serve z vás oblečení, jindy leží na gauči, sleduje sport a na jakékoli náznaky sexuální vášně reaguje s nezájmem. „Vypadáš jak Batman,“ zaznělo při milostné scéně v Kameňáku. Co vězí za tím, že se muži nechtějí milovat? Proč odráží ženské sexuální útoky? Může za to čas, nespokojenost se vztahem i sourozenci!

Článek

V roce 2005 řekl médiím jeden z předních britských odborníků na sexualitu, že muži mají na sex chuť každý pátý den. Jestli je to pravda či nikoliv, nejlépe posoudíte vy samy, pokud kromě nákladů na domácnost sdílíte se svým drahým i společnou postel. Ono to ale není s těmi pány tvorstva tak jednoduché, jak se zdá. Jejich sexuální aktivita je sice instinktivní a automatickou součástí jich samotných, ovšem proměnlivá jako chování českých politiků. Čekejte od ní převážně nevyzpytatelnost, neboť není pravdou, že váš Ludva může kdykoliv a kdekoliv. Jeho touhu ovlivňuje mnoho faktorů. V tomhle je skoro jako žena!

Co ovlivňuje mužskou touhu a sexuální výkon?

1. Zdravotní stav

Určitě může způsobit problémy se sexuální funkcí. Diabetes, srdeční a cévní onemocnění, neurologické poruchy, hormonální nerovnováha, chronická onemocnění od selhání ledvin nebo jater po alkoholismus, vedlejší účinky některých léků… Tohle všechno může za to, že ve středu by chtěl dvakrát za den, zatímco v sobotu mrtvolně leží na gauči bez známek chtíče (signál, že máte jít radši uvařit).

Foto: Thinkstock

Občas se nedá a nechce dělat nic jiného než sedět na gauči a tupě zírat na bednuFoto: Thinkstock

2. Psychologické příčiny aneb Máňo, ty mě nebavíš

Jedná se o pracovní stres a úzkost, obavy o sexuální výkonnost, nespokojenost se vztahem, deprese, pocity viny (ano, i muži je mají), nedostatek psychické stimulace, nějaké sexuální trauma z minulosti a dokonce i vztek na vás, jestli jste mu přečerpala kreditku. Nedivte se, za ty peníze si chtěl koupit vzrušující zážitek – nové stěrače.

3. Čas, který se nezastaví

U mnoha mužů se sexualita v průběhu času mění. Podle lékařské fakulty Harvardské univerzity je to neodvratitelný proces, který začíná ve středním věku. S přibývajícími léty se snižuje množství mužského hormonu testosteronu (zhruba jedno procento ročně), který má vliv na libido. V praxi to znamená, že dotyční na sex myslí, ovšem nemají sílu ho převést do praxe. Nic není jako dřív…

Erekce přichází pomaleji a Milouš, Olda i Kája na prahu padesátky zjišťují, že jsou více závislí na fyzické stimulaci než erotických myšlenkách. Ještě že v ideálním případě mohou orgasmus svých partnerek ovládat „na dálku“ aneb Vyvrcholení bez dotyku? je to možné!.

Foto: Thinkstock

Alkohol je pro někoho povzbuzení, pro jiného cesta do říše snůFoto: Thinkstock

Téma nočních erekcí už vůbec není žádný šlágr. Podle harvardských výzkumů ve věku 45–54 let mají muži v průměru 3,3 erekce za noc, ve věku 65–75 let jsou to už jen 2,3 (stále kratší a kratší) erekce.

Ejakulace se rovněž mění s věkem. Svalové kontrakce orgasmu jsou méně intenzivní, ejakulace je pomalejší a méně naléhavá, klesá objem spermatu. Pak není divu, že podle již nežijícího doktora Bernie Zilbergelda, experta na mužskou sexualitu, 30 % pánů aspoň jednou za čas pocítí, že sex je zátěž! (A to ani nehopsají v sedle na „koníčku“.)

Jestli si myslíte, že výčet toho, co ovlivňuje mužskou sexualitu našich mužů, je u konce, mýlíte se. O tom, jestli je kancem nebo padlým vojákem, rozhoduje i to, z jakých rodinných poměrů pochází.

4. Vliv sourozenců: Rodinu si člověk nevybírá...

Překvapivě se zjistilo, že čím víc sester muž má, tím méně je náchylný k promiskuitě. Aspoň takhle to tvrdí odborníci z univerzit v Texasu a Torontu. Podle nich jsou pánové vyrůstající mezi dívkami méně aktivní a sexuálně průbojní, což vede i k tomu, že přijdou potenciálním partnerkám méně přitažliví. Když už si nějakou družku najdou, málokdy ji vymění za jinou.

Výzkum sice probíhal na krysách, ovšem autoři se domnívají, že u lidí vztahy fungují podobně: „Potvrzuje to, že rodina je důležitá - kolik máte bratrů a sester a jaké s nimi máte vztahy," prohlásil David Crews, jeden z autorů. Portál FYI to okomentoval následovně: „Takže pokud jste muž s mnoha sestrami, připravte se na to, že i když máte menší šanci být lamačem srdcí, čeká vás zcela normální a zdravý sexuální život.“ Tak aspoň že tak. Tajemství dokonalého sexu je stejně v něčem jiném viz článek Kanadský výzkum odhalil tajemství dokonalého sexu.

Jak si zachovat pohlavní svěžest?

I když je faktorů ovlivňujících „hadí tanec“ v kalhotách mužů hodně, většina z nich má zájem o sex spíš více než méně – v porovnání se ženami. Mnozí ale zjišťují, že se jejich sexuální touha a sexuální funkce mění. Nejlepší způsob, jak si zachovat chladnou hlavu a horký rozkrok, je zůstat zdravý, cvičit, snižovat riziko chronických onemocnění, mít dobré stravovací návyky, fungující a spokojený vztah, nepřipouštět si narůstající věk a… Některým ke štěstí postačí i vynikající řízek od milované partnerky. Přece jen s léty se mění i priority.

A jak to má se sexem váš partner, milé dámy?

Reklama

Související témata:

Načítám