Hlavní obsah

Sex: Co se změní s příchodem podzimu?

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Myslíte si, že vás na podzim bude sex bavit méně? To přece nemusí být pravdaFoto: MJTH, Shutterstock.com

Reklama

Výměna plavek za svetry rozhodně není sexy, ale paradoxně, podzim je plný překvapení. Zvlášť, co se milostného života týče. Začíná totiž nová etapa mazlení, polibků a hlubšího kontaktu! Využijete ji?

Článek

Jó, léto… Pomalu končí. Platí to i pro všechno hezké, co s sebou přináší? Jak se to vezme. Když značka Durex dělala průzkum s více než devíti a půl tisíci lidmi z České republiky, potvrdilo se, že našinci mají v období letních měsíců větší chuť na sex. Více než polovina Čechů (56 procent) se v létě cítí šťastnější, každý druhý má navíc pocit, že oplývá větším množstvím energie.

Z ankety ještě vyplynulo, že více než pětina lidí (22 procent) má v létě nejen mnohem vyšší sexuální apetit, ale myslí i na to, jak svůj erotický život okořenit. A teď, s příchodem září a října by tomu měl být konec? Ale co vás nemá! Podzim je vlastně pro sex báječné období!

Přechod trochu „bolí“, ale…

Till Roenneberg, profesor na Institutu lékařské psychologie na univerzitě Ludwig-Maximilians (LMU) v Mnichově, je chronobiolog. To znamená, že se specializuje na studium a rozbor toho, jak biologické rytmy ovlivňují fyziologii a lidské chování. V průběhu své kariéry shromáždil statistiky týkající se lidí ze 166 zemí. Co zjistil? Že naše chování se mění v závislosti na ročním období.

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Trochu se vzájemně zahřát také není od věciFoto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Pojď se přitulit…

Například v zimě více jíme, přibíráme na váze a spíme v průměru o 20 minut déle. Jaro je – a to na celém světě – velmi rizikové. Je to sezona zvýšených zdravotních podráždění a lidé páchají sebevraždy. Léto zase zatěžuje oběhový systém a nutí lidi k nezodpovědnosti. Ti jsou pak náchylní k dobrodružstvím a nehodám. A co podzim? Panuje obecné přesvědčení, že je to období nachlazení, depresí a melancholie. Možná tomu tak i je, ale všechno špatné je pro něco dobré.

„Nejlepším lékem na podzimní deprese je láska. Procházky barevným podzimním listím jsou tak romantické. Oproti flirtem nabitému létu je to období hlubší kvality lásky. Lidé se totiž snaží vytvářet víc tepla uvnitř sebe samých,“ konstatoval výzkumník s tím, že hladina dopaminu (hormonu štěstí) se právě na podzim zvyšuje! To se podílí na tom, že určitá činnost mozku, konkrétně v pravém frontálním laloku, který je centrem smutku, strachu a agresivity, klesá.

Dobře, takže po šoku, že léto skončilo, přichází uvolnění a intimní naladění? Možná by se to dalo takhle nazvat…

Foto: Studio10Artur, Shutterstock.com

Něžné milování má blízko ke smutku, který na mnohé s podzimem padáFoto: Studio10Artur, Shutterstock.com

Konečně čas jeden pro druhého

„Chybí nám světlo a teplo, takže vaříme vydatnější jídla. Kalorie totiž poskytují ochranu před chladem. A víc mluvíme, protože ve vytápěném domově je snazší vyměňovat si myšlenky, které k nám během teplejších období roku ani nedojdou,“ dál se pro magazín World Crunch nechal slyšet Till Roenneberg, který si myslí, že mluvení, něžné mazlení a milování souvisí se smutkem, kterým duše dočasně trpí vinou náhlé změny klimatu. A jelikož láska přináší pocit útěchy a naděje, všichni se velmi rádi tulí!

Filmy, víno, apetit

Podzim je tedy doopravdy velmi dobrým časem na sex, což potvrdil i německý profesor interní medicíny Eberhard Nieschlag. Ten říká, že mužská hladina testosteronu dosahuje svého vrcholu právě na podzim a nejaktivnější jsou i ženské hormonální žlázy. (Jistá studie z Norska uvádí, že se dokonce jedná o nárůst ve výši 31 procent.) No a všechno souvisí se vším.

Při nepřízni počasí se nabízí třeba filmový večer, tudíž sex je dostupnější. (Na rozdíl od vysokých teplot v létě, kdy padají i mouchy v letu.) Takže, co budete dělat v následujících měsících? Stačí, když k sobě půjdete blíž, o zbytek už se postará barevné listí a klesající teploty.

A jaký vliv má podzim právě na vás?

Reklama

Načítám