Hlavní obsah

Sex s expartnerem? Zapomeňte!

Foto: Thinkstock

Jen jedna noc. Budete jí litovat?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jste se rozešla se svým přítelem, můžete se dostat do situace, která vás donutí popřemýšlet nad tím, zda s ním nestrávit ještě jednu milostnou noc. „Jenom jeden, poslední sex, nic víc,“ říkáte si v rozrušení. Je dobré to udělat, nebo se hned otočit na podpatku a odejít? Když zůstanete, riskujete tím až příliš!

Článek

V jedné z epizod seriálu Přátelé navrhuje Rachel Rossovi „maličkost“. Jedná se o takzvanou prémiovou noc, během níž se již rozešlí partneři pomilují, aby udělali definitivní tečku za svým vztahem. Ještě než něco takového uskuteční, vzájemně se ujistí, že „o nic nejde“, předmětem dohody je pouze a jen sex. Jenže ono se to snadno řekne, ale hůř udělá! Lze vůbec něco takového předem slíbit? Je rozumné podstupovat takový risk a vrhat se do náruče expartnera jenom kvůli momentálnímu chtíči?

Nefungoval vztah? Pak na sex zapomeňte!

„Já si myslím, že pokud se partneři rozcházejí, v 90 % případů jim nefunguje sex, a nejsou tedy v posteli spokojení. Pokud se to však děje, určitě není dobré pokračovat v sexu, pokud se nepokračuje ve vztahu,“ doporučuje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz. Podle ní je sex součástí partnerského života, a pokud jej dvojice provozuje po rozchodu, může jí nastat v hlavě pěkný zmatek.

Spali jsme spolu. Teď toho lituji!

Ostatně to zažila i naše čtenářka Darina, která hledá jakoukoli radu, jak se dostat ven z citového zmatku. „Já ani nevím, koho to napadlo dřív, ale prostě se to stalo,“ začíná své vyprávění. „Asi měsíc po rozchodu jsme se potkali před fakultou, dali se do řeči a zašli do kavárny, kde jsme si dobře popovídali. Jelikož už byla noc, nabídl se, že mě doprovodí domů. Pozvala jsem ho na chvíli dál, a už to bylo. Choval se ke mně krásně, pořád mě objímal a líbal do vlasů. Vyspali jsme se spolu. Ráno ale vstal, odešel a neozval se. Ani ten den, ani žádný jiný. Prostě to vyšumělo,“ smutně se svěřuje vysokoškolačka, která přiznává, že si druhý den po sexu s bývalým připadala vyždímaná jako hadr na podlahu.

Foto: Thinkstock

Měsíc po rozchodu? Nevracejte se!Foto: Thinkstock

„Cítila jsem se jako děvka, ale asi mi to patří. Co jsem si myslela? Že všechno bude jako dřív? Byla jsem naivní,“ láme nad sebou hůl Darina, která podlehla momentálnímu okouzlení a myšlence, že by se všechno mohlo vrátit do starých kolejí.

Člověk bohužel hrozně rychle zapomíná na to špatné a má tendenci vracet se do minulosti jenom k tomu hezkému. Někdy je těžké odolat hříšným očím expartnera, když jste se v nich před několika měsíci utápěla, odmítnout pozvání na schůzku k milování, když to bylo to nejhezčí, co jste kdy zažila... Chcete to totiž zpátky. Možná jen na chvilku, možná napořád? Jenže vracení se do minulosti má svá rizika! V ohrožení je hlavně ten z páru, kdo byl ve vztahu více citově zainteresovaný nebo ještě nepřekonal porozchodový splín.

Sex může otevřít staré bolístky

„Sex je intimní záležitost, a tak automaticky začnou vyvstávat otázky, proč s partnerem nejsme nadále i ve vztahu,“ vysvětluje Lenka Černá. „Rozněcujeme tím staré rány, které se ani nemají šanci kvůli sexu zahojit,“ objasňuje Darinino chování kouč. Celkově je prevencí raději absence kontaktu a nevyhledávání přítomnosti bývalých partnerů.

„Já osobně lidem doporučuji nejen spolu nespat, ale ideálně se ani nevidět, nebýt v kontaktu. Pokud z dlouhodobého hlediska víme, že se k sobě nehodíme anebo ve vztahu být nechceme, kontaktem si ubližujeme. A sexem samozřejmě ještě víc,“ zní slova doporučení od odbornice.

Když už ale prémiová noc proběhne, a vy se navzdory ubezpečování, že jde jen o ten poslední sex na rozloučenou, neopětovaně znovu zamilujete, nemá cenu se litovat a dožadovat pozornosti od někoho, kdo o to nestojí. Nechte tomu čas a přestaňte přemýšlet nad tím, jaké by to bylo, kdyby… Tím si akorát do otevřených ran sypete sůl!

Sex s ex? Super!?

Existuje ale i mizivá varianta, že stará láska nerezaví. „Pokud do intimností ti dva stejně jdou a zjistí, že jim sex funguje, mohou poté znovu zvážit otázku toho, zda se skutečně měli rozejít. Avšak uspokojivý sex nemusí znamenat spokojenost ve vztahu, proto bych byla maximálně opatrná,“ varuje Lenka Černá. Mohlo by se tak lehce stát, že po nějaké době sexuálních schůzek zjistíte, že patříte mezi milenky, které se na pozici plnohodnotných partnerek už nikdy nedostanou. Pak si budete připadat úplně nejhůř.

Z toho plyne, že sex s bývalým je opravdu bruslením na tenkém ledě, které by se dalo nazvat ruskou ruletou. Buď to vyjde, nebo se na čas „rozlučte se životem“.

A co vy? Udržovala jste někdy milenecký poměr se svým bývalým? A neměla jste z toho hlavu jako pátrací balon?

Reklama

Načítám