Hlavní obsah

Sex s ex: Kdy vám pomůže s rozchodem, a kdy ne?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Sex s ex. „Zakázaná“ věc. Říká se, že vše jen zhorší, prodlouží a ztíží rekonvalescenci po rozchodu, prostě vám nadělá víc potíží než užitku. Jenže možná je to jinak. Nová studie tvrdí, že milování s bývalým vám může s překonáním rozchodu naopak pomoci.

Článek

Je to takové nepsané, přesto velmi rezolutní pravidlo: Po rozchodu nikdy nespěte se svým ex! Je to návrat někam, kde už byste být neměli. Jen si tím přisypáváte sůl do ran a po promilované noci se probudíte do emočního prázdna.

Je to tak ale skutečně? Několik studií tvrdí opak!

Může to pomoci

Podle nedávné studie odborníků z Wayne State University v Detroitu nemusí být prý sex s ex zase tak špatný nápad. Podle jejích autorů totiž ti, co si milování s bývalým protějškem dopřáli, hlásili mnohem méně depresivních stavů, naopak zaznamenali během běžných dní následujících po rozchodu víc příjemných a pozitivních pocitů.

Odborníci v rámci této studie provedli vlastně průzkumy dva. V prvním vyzpovídali 113 lidí, kteří měli čerstvou zkušenost s rozchodem, přičemž po dvou měsících vyplňovali titíž respondenti dotazník s otázkami typu: Pokoušeli jste se o sex se svým ex? Milovali jste se se svým bývalým i po rozchodu? Jak jste se cítili na konci každého dne po rozchodu? Jaké emoce jste v tomto období prožívali? A podobně.

Do druhého průzkumu se pak zapojilo 372 lidí a odborníci se jich ptali, kolikrát se pokoušeli mít se svým bývalým sex, a to jak úspěšně, tak i neúspěšně, a zda se k němu cítili i po milování s ním nějak citově připoutáni.

První, na co vědci přišli, není nic extra překvapivého: Snahu se s partnerem ještě pomilovat měli především ti, pro které byl rozchod velmi bolestivý a měli problém se přes něj přenést. Zajímavé ovšem je, že většina těch, kteří o fyzické spojení s bývalým zájem měli (a v drtivé většině případů k němu nakonec došlo), po dvou měsících žádné citové vazby na svého ex nehlásili. Bylo to pryč, žádný emoční návrat, smutek či deprese se nekonaly!

Foto: Okssi, Shutterstock.com

Sex s ex bývá tradičně označován jako velmi rizikový, ale nemusí to tak nutně býtFoto: Okssi, Shutterstock.com

Studií je víc

Existují i další studie, které závěry výzkumníků z Detroitu potvrzují. Prospěšností sexu s bývalým se zabývala i ta z počátku roku 2013, kterou zveřejnil Journal of Adolescent Research (Magazín výzkumů adolescentů), do které se zapojilo 792 lidí ve věku 17 až 24 let. Jedna třetina z nich uvedla, že se se svým bývalým partnerem i po rozchodu vyspala.

K podobným číslům došel i další průzkum z této doby, který publikoval Journal of Social and Clinical Psychology (Magazín sociální a klinické psychologie). Ten se zaměřil na starší lidi, vyzpovídal 137 respondentů, kteří si prošli rozvodem. Pětina z nich uvedla, že i po něm měla se svým ex manželem či ex manželkou sex.

V obou studiích ale nepřišli vědci jen na to, že sex s ex je celkem běžná věc (to není žádná novinka), ale že většině lidí pomohl s překonáním rozchodu a bolesti, a to právě u těch, kteří s tím měli největší problémy. Ti, kteří měli rozchod uzavřený a zpracovaný, totiž o milování s bývalým buď nestáli vůbec, případně si ho příliš neužili. „Zdá se, že sex s ex nemusí být nutně tak psychicky devastující, jak se předpokládá,“ říká hlavní autorka studie odborníků z Wayne State University a tamní profesorka psychologie Stephanie Spielmann.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vědci se zajímali o to, jak se lidé po sexu s bývalým cítiliFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak je to možné?

Odborníci samozřejmě nedisponují jednoznačnou odpovědí na otázku, proč sex s ex pomáhá, ale určité představy mají. Podle Stephanie Spielmann je to vlastně jakési fyzické ukončení vztahu, jakási sladká tečka na závěr něčeho, přes co je nyní potřeba se přenést.

Navíc pokud váš rozchod nebyl extrém plný ostrých a ošklivých hádek, pokud se z vás po něm nestali vyložení nepřátelé, vše, co vás předtím trápilo, jako by najednou pomalu mizelo. „Už netvoříte pár, nežijete spolu, vaše vztahy jsou možná klidnější a hezčí. Už spolu nebojujete,“ popisuje americká novinářka Pamela Cytrynbaum, která se zabývá mezilidskými vztahy a přispívá do magazínu psychology Today. I to hraje ve prospěch milování s bývalým.

Rizika tu jsou

Přesto ale není sex s ex bez rizika. Minimálně na jednu věc si musíte dát opravdu pozor. „Pokud se rozhodnete znovu spát se svým bývalým, měli byste mít naprosto jasno v tom, co to pro vás i něj znamená, či neznamená,“ říká britská sexpertka a pravidelná přispěvatelka magazínu Daily Mail Tracey Cox. Ve chvíli, kdy jeden z vás tenhle sex považuje za návrat nebo za určitou šanci na něj, je to špatně. Tady opravdu hrozí spíš prohloubení bolesti z rozchodu, protože si odmítnutí prožijete vlastně dvakrát.

Jaké máte zkušenosti s porozchodovým sexem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám