Hlavní obsah

Sex s láskou, nebo bez ní: Co je lepší?

Foto: Profimedia

Sex s někým, koho milujete, má i své stinné stránkyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex! Můžete ho provozovat s milovanou osobou, ale i s někým, koho téměř neznáte, nemáte k sobě žádné citové vazby. Prostě sex může být s láskou i bez lásky. A obojí má svá pro a proti.

Článek

Na kvalitu sexu má vliv mnoho věcí, včetně lásky. Ta ho může zlepšovat, ale také dost komplikovat. Britská sexpertka Tracey Cox popisuje, v čem city prospívají, a v čem nikoli.

Sex s tím, koho milujete

City zkombinované s chtíčem rozhodně stojí za to. Tohle jsou proto jasné klady sexu s láskou.

  • Důvěra osvobozuje – Láska s sebou přináší důvěru. A když někomu věříte, je to osvobozující, zbaví vás to ostychu a v posteli se lépe uvolníte.
  • Znáte „tlačítka“ slasti – Přesně víte, kde jsou ta místa, která vašeho partnera přivedou do nebe. A on zase ví o těch vašich. Proto bývá dosahování orgasmu v dlouhodobém vztahu častější než v nezávazných vztazích.
  • Emoční různorodost– Možná to zní zvláštně, ale dlouhodobí partneři prožívají mnoho druhů sexu. Od divokého přes sentimentální milování poté, co si prohlédli patnáct let staré fotky, přes sex, který končí záchvatem smíchu, protože při něm rozsedli pračku a je jasné, že se bude tchyně zítra ptát, co se s ní stalo, až po emočně nabité milování, kdy v polovině jen zasněně vydechnou „ach, jak já tě miluju“.
Foto: Profimedia

Že byste nikdy nespali s nikým, ke komu nic necítíte? Možná se o dost ochuzujeteFoto: Profimedia

Nicméně si to nemalujte v růžových barvách, tenhle sex má i svá minus:

  • Nuda – Lidi obecně vzrušují nové věci. Když ale vedle sebe máte stále stejného partnera, tahle touha není ukojena. Navíc dochází k vyprchání vášně, nemluvě o tom, že v dlouhodobém vztahu můžete mít sex vlastně kdykoli, je to stejná samozřejmost jako voda tekoucí z kohoutku. A jak je něčeho dostatek, není to už tak přitažlivé.
  • Když je to na nic, máte smůlu– Když máte špatný sex s někým, koho nemilujete, prostě se otočíte a zkusíte štěstí jinde. Když ho máte s manželem, odejít není tak snadné.
  • Zamilovaní muži nejsou sexy – Láska mužům zvyšuje hladinu hormonu vasopresinu, který jim naopak snižuje hladinu testosteronu. A to je hormon, který z mužů dělá chlapy! Zamilovaní muži jsou pak spíš něžné cukrující hrdličky než sexu chtiví dravci. „Čím víc vás miluje, tím menší máte šanci, že vás popadne, přehne přes stůl a vy se ocitnete v zemi milostného blaha,“ upřesňuje Tracey Cox.

Sex bez lásky

Myslíte si, že sex s někým, koho nemilujete, nemůže být nijak zvlášť dobrý? Ne, má své výhody:

  • Hodně začátků – Většinou lidé, kteří provozují sex bez citů, častěji střídají partnery. A to znamená, že stále prožívají ty začátky plné chtíče a touhy.
  • Za málo peněz hodně muziky– Můžete mít relativně blízký vztah i k někomu, koho nemilujete. A to všechno bez všech těch povinností plynoucích z partnerství (dělení se o jednu koupelnu, vytváření kompromisů, ústupky a podobně).
  • Rozmanitost je přirozená – Příroda vlastně chtěla, abychom byli schopní sexu bez lásky. Je to způsob, jak zajistit, aby lidstvo nevymřelo. Víc sexu, víc partnerů, tedy větší šance, že dojde k oplodnění. Takže milovat se jen s jedním člověkem, je tak trochu proti přírodě.
Foto: Profimedia

Nemusíte se zrovna milovat, přesto k sobě můžete mít blízko. A takový sex nemusí být vůbec špatnýFoto: Profimedia

Ale přesto to nemusí být žádná velká výhra. Tohle jsou totiž nevýhody sexu bez lásky:

  • Technika se zlepšuje praxí – Čím déle jste spolu, tím víc se poznáváte a pilujete svoji milostnou techniku. V nezávazných vztazích většinou na tohle nebývá prostor.
  • Sobeckost– Čím víc někoho milujete, tím víc ho chcete potěšit. Nemyslíte v posteli na sebe, ale na něj. A to je podstata dobrého sexu. Tam, kde se lidé nemilují, hrozí erotické sobectví.
  • Prázdná duše – Matka příroda vám sice nadělila touhu po stále nových sexuálních zážitcích, ale také potřebu lásky a sounáležitosti. A tak ležet po sexu vedle někoho, ke komu nic necítíte, a víte, že ani on vás nijak nemiluje, může být bolestné. Dost lidí pak cítí prázdnotu a smutek.

A co vy? Dáváte přednost sexu s láskou, nebo bez ní?

Reklama

Načítám