Hlavní obsah

Sexuální fantazie: Když máte ty neobvyklé, znamená to, že jste divní?

Foto: Thinkstock

Sexuální představy mohou být velmi různorodé, jaké patří k těm divným?Foto: Thinkstock

Muže i ženy zkazil internet! Mezi širokou škálou sexuálních fantazií lze nalézt jen hrstku méně tradičních. O čem dnešní populace sní? Připravte se na pořádně ledovou sprchu!

Článek

Podle sexuologa Zlatko Pastora sny a fantazie se sexuální tematikou patří k nejčastější a nejpříjemnější záležitosti. Jsou nekonečné, mohou být vynalézavé i romantické. A ne zřídka neobvyklé, což je tvrzení vědců.

Různorodost pohlaví

Výsledky rozsáhlého výzkumu provedeného odborníky z univerzity sídlící v provincii Trois-Rivieres v kanadském Québecu a institutu Philippe-Pinel ukazují, že muži i ženy sní o dominanci a podřízenosti, ale existují individuální rozdíly mezi muži a ženami a některé lidské představy vybočují z řady.

Zmíněné studie se zúčastnilo 1516 osob, z toho 799 žen. 85 % dotázaných popsalo sebe sama jako heterosexuály, 3,6 % homosexuály, zbytek bisexuály. Všichni dostali dotazník a měli vyhodnotit sexuální fantazie z hlediska intenzity zájmu na stupnici od jedné (vůbec ne) do sedmi (velmi silné). Jak to dopadlo?

Foto: Thinkstock

Snít je v pořádku. Ženy si často představují podrobení se síle, ale neznamená to, že si to přejí i ve skutečnostiFoto: Thinkstock

Současná forma běžné fantazie

Sexuální fantazie byly definovány jako vzácné, pokud je sdílelo 2,3 % účastníků, neobvyklé (preference u 15,9 % osob), běžné, v případě, že je označilo více než 50 % lidí, a typické (84,1 %). Podle vědců se objevily dvě vzácné fantazie, a to sex s dítětem mladším dvanácti let a sex se zvířetem.

Za neobvyklé fantazie u žen je považováno močení na partnera (nebo na sebe), drsné přinucení k sexu, zneužívání pod vlivem alkoholu jinou osobou, lesbický sex s prostitutkou a sex se ženou, která má malé poprsí. U mužů je to také močení na partnerku, ale i sex se dvěma dalšími muži a sex s více než třemi muži.

Deviantní sny. Přibývá jich?

Richard Krueger, profesor psychiatrie z New Yorku, který se na studii podílel, k tomu pro odborný magazín Journal of Sexual Medicine poznamenal, že internet umožňuje rozvoj vzorců atypického sexuálního chování, neboť lidé se se svými zvláštními představami mají kde realizovat. Spojí se s příslušnými skupinami a fankluby, které tyto zájmy podporují.

„Opravdu si myslím, že právě internet na to má hluboký vliv,“ popsal odborník. Tak je pravdou, že co je běžné, to moc „nefrčí“. Vždyť jen několik málo sexuálních fantazií bylo označeno za typické. Které? Přijímání orálního sexu, pro muže sex se dvěma ženami, romantická nálada během pohlavního styku, fantazie, která klade důraz na smyslné místo a atmosféru. Moc nudné? Jak pro koho.

Foto: Thinkstock

K typickým představám patří orální sex, romantika, v případě mužů i milování se s dvěma ženami. Jak to máte vy s partnerem?Foto: Thinkstock

Strach z neobvyklosti. Co s ním?

V případě, že i vám se párkrát zdálo něco nepatřičného, není nutné z toho dělat vědu.

„Stává se, že ženy mají představy, se kterými nejsou úplně vnitřně ztotožněné. Patří sem například občasné fantazie homosexuálního charakteru, masochistického charakteru a podobně,“ vysvětluje sexuolog Petr Weiss ve své publikaci Sloupky o sexu s tím, že tyto ženy jsou pak zneklidněné, znejistěné ve své sexuální orientaci a obávají se, že trpí sexuální deviací. Zbytečně.

„Sexuální fantazie žen nemusí odrážet skutečné erotické preference,“ vysvětluje sexuolog. A jeho slova potvrzuje i další závěr studie. Téměř polovina žen snících o podřízenosti a otroctví má jasný názor. Tyto dámy by nikdy nechtěly, aby jejich představy byly realizovány, takže klidně můžete fantazírovat dál.

Odborníci se shodují, že výjimku tvoří situace, kdy jsou fantazie deviantního charakteru pravidelné a převládající či působí jako výhradní spouštěč erotického vzrušení.

A o čem sníte vy? Zapadáte do kategorie typických fantazií, nebo se vymykáte normálu?

Reklama