Hlavní obsah

Sexy šaty? Vpředu krátké, vzadu dlouhé!

Foto: Zara

Dlouhé, nebo krátké? Atypické šaty budete milovat, nebo nenávidětFoto: Zara

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaty, které nejsou ani krátké, ani dlouhé. Zní vám to jako hádanka z pohádky o Chytré horákyni? My ale mluvíme o trendy střihu, který se v módě objevuje čím dál častěji. Máte rády originalitu? Pak se vám bude kombinace mini a maxi délky zamlouvat.

Článek

Vpředu krátké, vzadu dlouhé. Jako by si snad návrháři nedokázali vybrat, kde sukni „utnout“. Asymetrie není v módě ničím novým, ale většinou šlo spíše o střihy šikmé. I šaty s krátkou přední částí samozřejmě sem tam vidět byly, ale rozhodně ne v takové míře jako dnes. Návrháři se s nimi částečně „vytasili“ už v loňských kolekcích a pokoj si nedali ani při tvorbě modelů pro nadcházející jaro/léto. Když už jsme u těch trendů, viděly jste článek Móda: Tohle se bude nosit v roce 2012!?

Foto: archiv firmy

Vera Wang a její dech beroucí kolekce pro jaro/létoFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

S délkou si pohrála i originální Mary KatrantzouFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tohle jsou pro změnu modely značky Emilio Pucci a Jason Wu, nenechte se zmást černou, také jde o jaro/létoFoto: archiv firem

Podobný střih už tu byl

Zatímco my pro podobné šaty žádný výstižný název nemáme – říkat „šaty které jsou v předu krátké a vzadu dlouhé“ není moc praktické – v anglicky mluvících zemích pro ně mají vtipné přirovnání. Říkají jim „mullet dress“, přičemž „mullet hair“ se slangově říká účesu „na Jágra“. Pamatujete si éru, kdy frčely vpředu krátké, vzadu dlouhé vlasy? Tento účes už se naštěstí nenosí, krátko-dlouhé šaty ale slaví úspěch. Dopustit na ně nedají ani celebrity.

Foto: Isifa

Na foto (zleva): Emma Roberts oblékla šaty Lanvin, Jennifer Hudson sáhla po značce VersaceFoto: Isifa

Foto: Isifa

Na foto (zleva): Zoe Saldana a Selena Gomez soutěží, která z nich má šaty vpředu kratšíFoto: Isifa

Foto: Isifa

Na foto (zleva): Jako voda a oheň, Rooney Mara a Bar RafaeliFoto: Isifa

Foto: Isifa

Na foto (zleva): Lala Anthony a Emma Stone – které to podle vás sluší více?Foto: Isifa

Zkusit je můžete i vy

Atypické šaty se nemusí líbit všem, pokud ale zrovna vám padnou do noty, máme pro vás dobrou zprávu. Objevovat se totiž začaly i v obchodech, takže pokud byste v nich rády vyrazily na party, nemusíte pro ně do butiků, kde byste nechaly několik průměrných platů. K dostání jsou přitom v různých variantách. Některé vzadu sahají skoro až na zem a vpředu jsou ultra krátké (mimochodem, super způsob jak ukázat nohy a nebýt odhalená příliš), u jiných není rozdíl natolik markantní. Seženete i modely, u kterých je krátká délka navrstvena delší síťovinou. Záleží jen na vašem vkusu a na tom, jak moc se chcete odvázat. Dramaticky působí černé šaty ze Zary, rozevláté modré z Topshopu oproti tomu působí naopak jemně.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Asos 1100 Kč, Asos 1530 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Asos 3100 Kč, Asos 1540 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Miss Selfridge 1250 Kč, Topshop 1450 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Miss Selfridge 1450 Kč, Topshop 1400 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Zara 1999 Kč, Zara 2499 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto : Asos 1120 Kč, Asos 1540Foto: archiv firmy

Nejsou ale šaty jako šaty. S podobným typem se setkáte také u společenských modelů, a ne vždy z toho vzejde něco vkusného. „Střih je sám o sobě zajímavý a nápaditý, nejlépe se proto vyjímá na jednobarevných šatech. Samo sebou ani vzory a potisky nejsou zakázané, dejte si jen pozor na to, aby těch zdobných prvků nebylo přespříliš,“ varuje stylistka Lenka Machková.

Jak se vám šaty na pomezí mini a maxi délky líbí? Vyrazily byste v nich na party, nebo zkrátka nejsou vaším šálkem kávy?

Reklama

Související témata:

Načítám