Hlavní obsah

Baby, venku je zima aneb Jak strávit den s dítětem

Foto: dm.cz

Jste rodič na plný úvazek? Pravidelný rozvrh a rutina může do vaší každodennosti vnést pohodu i větší uvolněníFoto: dm.cz

Trávit dny doma s dětmi je radost. Někdo s tímto prohlášením bude souhlasit, někdo ne. Pravdou ovšem je, že výchova je tvrdá práce. Celé dny vám mohou připadat nekonečné. Ať už jste na rodičovské dovolené, nebo jste se v důsledku období nemocí ocitli doma častěji, nejste v tom sami. Klíčem k lepším dnům pro vás i vaše dítě může být úprava rutiny a vytvoření vhodného rozvrhu.

Článek

Děti si v rutině libují. Není to jen nová módní rada pro rodiče, je to vědecky podložená skutečnost. Studie o rutině u malých dětí zjistily, že dodržování rozvrhu, jako je svačina, koupání a čištění zubů, čtení pohádek či mazlení, může podporovat lepší noční spánek. Možná ještě zajímavější je, že rutina před spaním podporuje celkový vývoj dětí a jejich pocit pohody.

Anketa

Zahrnujete rutinu a plánování do svého každodenního rodičovského dne?
Ano, rutina a plánování se mi při každodenním fungování velmi osvědčily.
84 %
O pravidelnost a každodenní rutinu se snažím, ne vždy se mi to ale podaří na jedničku.
13,6 %
Ne, nechávám věci plynout, nic moc neřeším.
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 729 čtenářů.

Plánujte. Kdo je připraven, nebývá překvapen

Odborníci sdílejí názor, že rozvrhy vytvářejí pocit bezpečí a jistoty, protože díky nim je prostředí dítěte předvídatelné. Když děti vědí, co je ve dni čeká, je v tom pro ně řád a známost. Místo přemýšlení, co bude dál, se dítě může soustředit na učení a osvojování si nových dovedností. Když mají děti pro celý den určitý rámec, mohou se cítit lépe, osvojují si svou začínající nezávislost, a mohou dokonce méně protestovat při odchodu z parku či ulehání ke spánku. Navíc plány mohou pomoci potlačit záchvaty vzteku hned v zárodku.

Tip: Nebojte se pořadí činností promíchat v rámci možností tak, jak vám to vyhovuje vzhledem k vašim každodenním povinnostem. Pokud věci nezapadnou na své místo okamžitě, nezoufejte. Může chvíli trvat, než se dostanete do správného rytmu.

Denní rutina začíná ranním probuzením a dobrou snídaní

Snad každý rodič miluje chvíle spokojeného dětského spánku. Důležité však je si uvědomit, že každé dítě je jinéindividuální jsou i jeho požadavky na spánek. Abyste nemuseli dítě z jakéhokoliv důvodu budit a mohli ho nechat spát tak dlouho, jak potřebuje, je praktické začátek dne přizpůsobit jeho probuzení. Po základní hygieně a v závislosti na věku dítěte mu dovolte pomáhat vám v kuchyni. Nechte své dítě, aby vám pomohlo nalít mléko do cereálií z malého hrnečku, naskládat jídlo na talíř nebo mu dejte hadřík, aby utřelo stůl, až společně dojíte.

Tip: Máte doma zvídavé batole? Nechte jej, aby se ručičkama krmilo samo. Budete muset sice následně víc uklízet, ale dítě získá příležitost trénovat jemnou motoriku, a ještě se na nějakou dobu zabaví.

Nastartujte den pohodou u snídaně

Kdo si hraje nezlobí, to se přece dobře ví

Po snídani je ideální doba na to, abyste udělali několik nezbytných prací, jako je naplňování pračky, úklid ložnice či vysávání pokojíčku. Dopoledne vyplňte hrami, které jsou pro vývoj dětí zásadní. Takovými, které dětem dávají svobodu projevu a umožňují jim experimentovat s jazykem i představivostí. Nebojte se vsadit na jednoduchost a tradici. Vyzkoušejte třeba hraní si s převleky či šátky na hraní, stavte z jednoduchých kostek vysněné hrady, skládejte obrazce z klacíků nebo kreslete do mouky věci, které vás obklopují.

Čas na svačinku

Dítě pravděpodobně nevydrží do oběda bez malé svačinky. Pokud ji zařadíte do svého rozvrhu, stane se přirozenou součástí dne. Navíc dítě naučíte správným stravovacím návykům.

Foto: dm.cz

Zařaďte do svého denního rozvrhu čas na svačinuFoto: dm.cz

Tip pro malé neposedy: Některé děti u jídla zkrátka neposedí. Zpříjemněte jim svačinku veselou obrázkovou knížkou. Můžete vyprávět třeba o tom, jak zvířátka z knížky ráda jedí a co dělají.

Po obědě zasloužený šlofíček

Po hraní si společně pochutnejte na obědě. Po něm je vhodná doba na to, abyste vytvořili klidné prostředí pro spokojené zdřímnutí. Můžete také povzbudit své dítě, aby pomohlo posbírat hračky v pokojíčku, aby byl čistý, uklizený a připravený na další hraní, až se probudí. Zatáhněte závěsy, pusťte tichou hudbu, přineste několik oblíbených knížek a nechte dítě, aby se začalo uvolňovat a zklidňovat. Myslet byste ovšem měli i na sebe. Dopřejte si po obědě také krátký odpočinek. Společným spánkem načerpáte nové síly.

Dobrodružství čeká za okny

Po odpočinku se vydejte do nedalekého parku, lesa či na hřiště. Nepotřebujete stezku ani náročné vybavení, abyste batolatům zpříjemnili pobyt venku. I váš vlastní dvorek nebo zahrada mohou poskytnout prostředí pro objevování a pohybové aktivity. Podle odborníků může pobyt v přírodě vedle tolik potřebného čerstvého vzduchu pomoci snížit stresnapětí u batolat i starších dětí. Může dokonce posilovat jejich imunitní systém.

Co s sebou na chladnější procházku?

Foto: dm.cz

Co se vám může hodit na procházce?Foto: dm.cz

Tip: A co když máte doma malého maroda? Pozorujte s ním vše, co se děje venku za okny. Povídejte si společně o tom, co vidíte a co se vám líbí.

Je na čase dát dobrou noc

Večerní rutina může zahrnovat večeři, koupání a čištění zubů, čtení pohádek, zpívání písniček, mazlení nebo houpání dítěte a samozřejmě pusu na dobrou noc. Užívejte si s dětmi den do poslední chvíle. Povídejte si před usnutím s dětmi o tom, co zažily, jaký byl den z jejich pohledu, co se jim povedlo nebo jaký program je čeká další den.

Mohlo by se večer hodit

Zvládli jste to! Pokud vám dodržování rozvrhu připadá obtížné, upravte si ho podle potřeby. I přesto může trvat několik dní nebo týdnů, než se vaše rodina dostane do správného rytmu.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám