Hlavní obsah

Na ostří zubů. Ze souboje manuálního a elektrického kartáčku vzešel jasný vítěz

Foto: philips.cz

Výběr správného kartáčku je zvláště při úsměvu vidět na první pohledFoto: philips.cz

Manuální, nebo elektrický? Dilema, které plní stránky internetových vyhledávačů a křesla dentálních specialistů. Také byste měli rádi v této otázce už jednou provždy jasno? Pohodlně se uvelebte v křesle – v tom svém oblíbeném domácím – a přečtěte si, jak to tedy doopravdy je.

Článek

Známe výsledek souboje kartáčků, na jehož jedné straně je stará dobrá manuální klasika, která vás ničím nezaskočí, na straně druhé technologická elita, která nenechá nic náhodě. Nabízí se tedy otázka: „Čím si mám správně čistit zuby?“

Víte, že …?

První nejstarší dochovanou pomůckou na čištění chrupu je na jednom konci roztřepená větvička. Její stáří je odhadováno na 4 000 let.

Manuální vs. sonický. Vsadíte si na vítěze?

Který kartáček efektivněji zatočí se zubním plakem a zároveň bude šetrný k vašim dásním? Tady jsou soupeři, kteří svedli souboji o kratší dobu, kterou v budoucnu strávíte na zubařském křesle.

  • V jednom rohu ringu stojí manuální kartáček, který znáte z dětství. Má umělohmotnou rukojeť a různý design vláken. Nepotřebuje žádný zdroj energie a efektivita jeho používání závisí čistě na vaší zručnosti. Obecně lze říci, že předností manuálního kartáčku je především jeho cena.
  • Proti němu k zápasu nastupuje sonický kartáček. Je to druh elektrického kartáčku fungující na principu vysokofrekvenčního stírání. Takový kartáček čistí plak ze zubů stíravým pohybem ve velmi vysoké rychlosti a zároveň kombinuje ideální tlak a směr čištění, takže dělá práci za vás. Díky vysoké frekvenci stírání vláken pak vzniká v ústní dutině okysličená směs slin, vody a zvolené zubní pasty. Ta se pak díky sonické technologii snadno dostává i do velmi obtížně přístupných míst.

Výhrou 4:0 si sonický kartáček Philips Sonicare zajistil postup do vaší koupelny

Po porovnávání efektivnosti a šetrnosti obou kartáčků při čištění zubů známe hlavní rozdíly mezi kartáčkem manuálním a sonickým kartáčkem Philips Sonicare. Jsou čtyři:

Foto: philips.cz

Philips Sonicare zvítězil ve všech disciplínáchFoto: philips.cz

Skóre 4:0 pro sonický kartáček jasně ukazuje směr, kterou cestou byste se v péči o vaše zuby měli vydat. Pokud však perfektně ovládáte techniku čištění zubů a nevadí vám, že v koupelně při čištění strávíte mnoho času navíc, můžete si dovolit stále používat manuální kartáček.

Čtyři důvody, proč vyhrál sonický kartáček Philips Sonicare

  1. Díky 62 000 pohybům za minutu odstraní až 20× více zubního plaku než kartáček manuální.
  2. Snižuje výskyt krvácení z dásní až dvakrát účinněji než manuální kartáček.
  3. Je k zubům o 50 % šetrnější než kartáček manuální.
  4. Máte jasný přehled o době čištění a díky funkcím SmartTimer a QuadPacer si vydržíte čistit zuby déle než s manuálním kartáčkem.

Anketa

Jaký typ kartáčku používáte vy?
Klasický manuální
36,6 %
Elektrický rotační nebo sonický
48,2 %
Střídám to
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 895 čtenářů.
Foto: philips.cz

Vybrat si můžete až z pěti režimů čištěníFoto: philips.cz

TIP: Nechte si při výběru kartáčku poradit od odborníků.

Philips Sonicare vyhrál díky přečíslení. Jak vlastně funguje?

  • 20krát více plaku. Dokáže odstranit 20krát více plaku i z hůře dostupných míst. Během čištění zároveň vytváří tzv. dynamickou vlnu do hůře přístupných míst, což se bakteriím v plaku ale vůbec nelíbí.
  • 62 000 pohybů. Přesně tolik pohybů zvládnou vlákna kartáčku Philips Sonicare za jedinou minutu. Sonická technologie od Philips Sonicare kombinuje stíravý a pulzující pohyb, takže plak na zubech a dásních napřed naruší a následně odstraní.
  • 1 týden. Již během prvního týdne používání můžete mít díky používání kartáčku Philips Sonicare až o jeden odstín bělejší zuby.
  • 100krát za vteřinu. Tak často kontrolují senzory kartáčku váš styl čištění a v případě potřeby vás pomocí barevného proužku upozorní na velký tlak nebo rychlost.
  • 2 minuty. Za tuto dobu udělá sonický kartáček více pohybů, než zvládnete provést s manuálním za celý měsíc. Dvě minuty čištění s kartáčkem Philips Sonicare je minimální doporučená doba, abyste ze zubů a dásní odstranili škodlivý plak i pigmentové skvrny.
  • 5 režimů. Vybrat si můžete až z pěti režimů čištění: Clean pro každodenní péči, White+ pro odstranění pigmentových skvrn, Gum Health pro důkladné čištění a péči o dásně, Deep Clean pro osvěžující důkladné čištění a Sensitive pro citlivé zuby a dásně.

Aplikace Philips Sonicare zaznamenává vaše pokroky

Ke kartáčku Philips Sonicare Prestige si můžete stáhnout aplikaci využívající umělou inteligenci, která vás naučí správnému čištění ve všech ohledech. Zároveň zaznamenává vaše pokroky a dodává doporučení na míru pro péči o vaše dásně a zuby.

Není sonický jako sonický. Jak vybrat ten správný?

Na trhu je dnes již několik značek sonických kartáčků, ne každý ale vašim zubům a dásním udělá dobrou službu. Na co si dát při výběru pozor? Podle známé dentální hygienistky Terezy Dobrové, která porovnávala Philips Sonicare s jinými značkami, jsou zásadní tyto vlastnosti:

  • Zástřih vláken. Správný zástřih by neměl být rovný, ale na začátku a na konci o něco delší. Když jsou vlákna rovná, nedostanou se dobře do všech prostor, neobejmou zub.
  • Frekvence, tedy počet stěrů za minutu, a amplituda neboli rozsah pohybu vláken. Obojí by mělo být dostatečně vysoké, aby mohl kartáček dobře čistit a vytvářet dynamickou vlnu.
  • Měkkost vláken. Vlákna by měla být tvrdší než u manuálního kartáčku, aby se při čištění dokázala koordinovaně pohybovat a neohýbala se. Pokud jsou vlákna moc měkká, opět to vede k tomu, že kartáček nedokáže dobře odstranit plak.
  • Vibrace a zvuk. Kartáček by neměl extrémně vibrovat ani příliš „drnčet“ v ústech.
  • Cena. Levnější kartáčky automaticky nemusí být vždy horší, ale je dobré používat jen ověřené značky.
Foto: philips.cz

Před a po vyčištění kartáčkem Philips Sonicare (aplikace fialové tabletky pro indikaci zubního plaku)Foto: philips.cz

Sonický kartáček mohou používat i děti

Většina dětí vnímá čištění zubů jako otravu, kterou je potřeba co nejrychleji odbýt. Se sonickým elektrickým zubním kartáčkem Philips Sonicare For Kids se však nuda změní v legraci, a navíc jim kartáček pomůže vybudovat si zdravé návyky na celý život.

Jestliže dítě nezvládá manuální techniku čištění, nebaví ho to nebo rodiče zoubky nedočišťují, rovnou mu doporučuji kartáček sonický. Čištění s ním je pro dítě (stejně jako pro dospělého) pohodlnější, efektivnější a navíc ho baví.
Tereza Dobrová, dentální hygienistka
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám