Hlavní obsah

Potvrzeno: Mám cukrovku. Jak o své zdraví budu nyní pečovat a kolik mě budou stát léky? 

Foto: drmax.cz

Diabetici si často pokládají otázky: Jak ušetřit a jak pečovat o své zdraví?Foto: drmax.cz

Cukrovka neboli diabetes mellitus patří k nejčastějším diagnózám současnosti. Jen v Česku má cukrovku 2. typu diagnostikovanou více než milion lidí. Nebezpečná je nejen tím, že se může objevit kdykoliv a u kohokoliv, ale především proto, že po propuknutí vlastně nebolí. Jak vypadá život s cukrovkou?

Článek

Špatná životospráva, nadměrná konzumace jídla, stres, pracovní i rodinné vypětí, nedostatek pohybových aktivit, sedavé zaměstnání. To je jen malý výčet rizikových faktorů, které jsou často příčinami vzniku diabetu 2. typu. Možná si teď také říkáte, že se vás cukrovka netýká, protože téměř nejíte sladké. Věřte, že to je jedna z tradovaných mylných domněnek. To, že život s cukrovkou není jednoduchý, nám potvrdila i Tereza.

Je to už 6 let, co se mým stálým společníkem stala nemoc diabetes. Nebudu zastírat – začátky byly náročné, ale naučila jsem se s ní žít a překonávat výzvy, které s sebou přináší.
Tereza, pacientka s diabetes 2. stupně

Jaké jsou nejčastější příznaky cukrovky?

  • vyšší žíznivost
  • zvýšená únava
  • časté chození na toaletu
  • vypadávání vlasů
  • problémy s dásněmi
  • svědění některých částí těla, jako jsou například nohy či chodidla
  • špatné a pomalé hojení ran
  • zhoršení vidění
  • zvláštní mravenčení v nohou
  • mnozí lidé s diabetem však dlouho nepociťují žádné příznaky

Tip: Hořčík a vitamin B6 pomáhají snížit míru únavy a vyčerpání. Přispívají k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti. Hořčík navíc působí pozitivně na normální činnost svalů a pomáhá ke zdravým zubům a kostem.

Foto: drmax.cz

Dr. Max Magnesium B6 Premium 100 mg 50 tabletFoto: drmax.cz

Cukrovka si nevybírá

Cukrovka, stejně jako celá řada dalších onemocnění, může převrátit celý život vzhůru nohama. Vždy je důležité mít kolem sebe silné zázemí, jako je rodina, vstřícný lékař či kvalitní lékárna, a sílu k tomu udělat pro sebe to nejlepší. Ti, kdo si jednoho dne vyslechnou diagnózu „Máte cukrovku“, musí čelit mnoha praktickým otázkám.

Foto: shutterstock.com

Cukrovka, stejně jako celá řada dalších onemocnění, může převrátit celý život vzhůru nohamaFoto: shutterstock.com

Co budu dělat, když si nebudu s něčím vědět rady? A budu na léky vůbec mít peníze?

Terezu by ještě před šesti lety nenapadlo přemýšlet nad tím, do které lékárny zajde. Jak sama vzpomíná: „Až jako diabetička jsem zjistila, jak důležité je správně si vybrat a jaké výhody to pro mě může mít. Zkrátka chodím do lékáren Dr. Max, protože s Kartou výhod mám až polovinu léků bez doplatku. A to už opravdu na financích pociťuji. Navíc mi zde vždy dobře poradí.“ Po krátkém zamyšlení ještě dodává: „Další velké plus jsou také měsíční slevy a akční nabídky. Myslím, že většina diabetiků velmi dobře ví, o čem mluvím – když se můžete spolehnout na kvalitní péči bez další zbytečné finanční zátěže, je to obrovská úleva.“

Pokud si své léky na diabetes vyzvedávám s Kartou výhod Dr. Max, ušetřím 4 774 korun za rok*. To už není zanedbatelná položka.
Tereza, pacientka s diabetes 2. stupně

Co se děje v lidském těle, když máte cukrovku?

Při cukrovce je v krvi zvýšená hladina glukózy (cukru). Buňky jsou schopné přijmout glukózu pouze pomocí inzulinu – velmi důležitého hormonu, který se tvoří ve slinivce. Pokud však k tvorbě inzulinu nedochází nebo je jeho množství nedostatečné, můžeme začít hovořit o cukrovce 1. nebo 2. typu.

  1. Při cukrovce 1. typu se inzulin přestane tvořit. Zásadní roli zde hraje genetika a nejčastěji se objevuje již v dětství nebo během dospívání.
  2. Mnohem častější je diabetes 2. typu, jež se zpravidla vyznačuje inzulinovou rezistencí. To znamená, že inzulin je sice ve slinivce produkován, ale tkáně ho přestávají umět správně použít. Velmi často se stává, že následně dojde i poklesu samotné tvorby inzulinu.

Jak ukazuje praxe v několika posledních letech, náklady na léčbu diabetu a s ní spojených problémů mohou být opravdu vysoké. Jak v otevřeném rozhovoru přiznává i Tereza: Vítám každou úsporu, kterou mi lékárna Dr. Max umožňuje. Díky tomu pak můžu investovat více prostředků do dalších aspektů svého zdraví, jako jsou zdravá strava, cvičení či kvalitní kosmetika. V tomto ohledu často spoléhám na vlastní značku Dr. Max. Ať už si totiž kupuji přípravky na kašel, proti bolesti, nebo sladidla, vitaminy, minerály, různé masti a čaje, dostávám lékárnou garantovanou kvalitu za férovou cenu. Mezi tyto produkty patří také kosmetika a pomocníci, které speciálně my diabetici oceníme. Například škrabky na nohy nebo hydratační krémy s ureou pro opravdu intenzivní péči o kůži.“

Foto: drmax.cz

Dr. Max Foot Cream 25% Urea 50 mlFoto: drmax.cz

Tip: Pokud zrovna nemáte cestu kolem lékárny, můžete snadno a pohodlně nakoupit na e-shopu www.drmax.cz, kde pro přihlášené klienty mají vybrané druhy dopravy zdarma při nákupu nad 250 korun.

7 preventivních zásad v boji proti cukrovce

  1. Hlídejte si váhu. U obézních lidí dochází velice často ke snížení citlivosti buněk vůči inzulinu.
  2. Omezte tučná jídla a vyhněte se rychlým polotovarům.
  3. Zvyšte příjem vlákniny, která napomáhá omezit výkyvy v hladinách glukózy v krvi.
  4. Jezte pravidelně.
  5. Buďte aktivní. Pohyb je totiž skvělou a důležitou prevencí mnoha civilizačních chorob, jako je například i cukrovka.
  6. Přestaňte kouřit.
  7. Omezte konzumaci alkoholu.

*Uvedená úspora je výše celkové slevy získané s Kartou výhod Dr. Max za všechny nákupy v lékárnách Dr. Max v roce 2022. Sleva je vypočítána oproti ceně pro zákazníky bez Karty výhod Dr. Max. U předmětné Karty výhod Dr. Max byly za rok 2022 evidovány opakované výdeje léků na diabetes 4774 korun, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Uvedený pacientský příběh a fotografie jsou ilustrativní.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám