Hlavní obsah

Šílené diety celebrit. Na tyhle se vykašlete!

Foto: Thinkstock

Které diety vám uškodí a proč?Foto: Thinkstock

Reklama

Chtěly byste v plesových šatech vypadat božsky, proto nutně potřebujete shodit dvě tři kila? Samozřejmě, že tohle některé diety umí. Jakmile ale váš ples skončí, budete mít zpátky ne dvě tři kila, ale možná také pět… Existují totiž diety, které opravdu nejsou ani trochu zdravé. Čtěte dál o tom, co vám opravdu nedoporučujeme zkoušet!

Článek

Jennifer Aniston nasadí dietu dětských kašiček, zeleninových polévek, a za deset dní má zase tak štíhlý pas, že pánům nedá moc práci ji obejmout. To Demi Moore zase sází na organické potraviny, které ji během pár dní mají zbavit kil navíc. A Jennifer Loppez? Nesní několik dní nic jiného než steak či vajíčka, jen aby stále vedla žebříčky nejvíce sexy pozadí...

Teď na koni, později na slonu

Diety jsou teď pochopitelně v kurzu, protože umí rychle napravit vaše nedávné hříchy. Jenže opatrně! Mohou vám krutě ohrozit zdraví a nevratně poškodit metabolismus.

„Všichni víme, že diety mají krátkodobý účinek. Rychle pozbyl, a rychle nabyl – to je jejich podstata. To je to, co umějí,“ říká nutriční terapeutka Ludmila Holcová. Sami dobře víte, jak to s dietami je: pomohou vám shodit za krátkou dobu pár kil. Ale jakmile dietu držet přestanete, je konec: kila se vrátí.

Foto: Thinkstock

Drasticky omezit přísun potravy se nevyplácíFoto: Thinkstock

Proč to tak je?

„Jde totiž jen o to, že vynecháte jídla či potraviny, o kterých víte, že vám škodí. Utáhnete si opasek, zakážete všechno sladké a tučné, někdy dokonce i množství a pravidelnost. Tak je logické, že se snížením příjmu kalorií dojde ke zhubnutí,“ vysvětluje poradce Radek Mirovský. Jenže to jde vydržet pár dní, možná týdnů. Tělu pak začne scházet mnoho životně důležitých látek potřebných například pro stavbu kostí, fungování mozku, pohyb, tvorbu vlasů, nehtů, ale i pravidelnou menstruaci. Je tedy jasné, že začnete zase jíst jako předtím.

U diet platí, že jsou neefektivní, ale některé mohou být skutečně hodně nebezpečné. Přinášíme přehled těch úplně nejhorších!

Nejhorší diety, o nichž se mluví

Dukanova dieta

Je postavena na bílkovinách, především na velké konzumaci masa a vajíček. Dieta je rozdělena na čtyři fáze, kdy během prvních pěti dnů nejíte nic jiného než výše uvedené. Teprve později přidáváte zeleninu, v závěru pak i trochu sacharidů. Občas si můžete dopřát i něco zakázaného.

Proč je hloupá?Vaše tělo nemusí tak velký nárůst bílkovin vůbec ustát. Navíc vám může být z nedostatku sacharidů i špatně od hladu. A to, když pracujete hlavou i fyzicky.

Naše rada: Stačí z vašeho běžného jídelníčku ubrat množství sacharidů jako takových (místo pěti knedlíků si dát tři, místo porce těstovin jíst polovinu apod.), a rázem máte dvě tři kila dole.

Foto: Isifa

Na možná občas zábavné, ale rozhodně nezdravé zvyky celebrit raději zapomeňteFoto: Isifa

Dieta kajenského pepře

Prolívat se speciálně připraveným nápojem z citronu, kajenského pepře (zvláštní odrůdy mleté chilli papričky) a javorového sirupu deset dní bez jakéhokoli jídla je pořádná pitomost. Některé hollywoodské celebrity se ale více než týdenním půstem pochlubily, takže jejich fanoušci se vydali stejnou cestou. Bohužel tahle dieta je coby detoxikační skutečně nebezpečná už vzhledem k délce.

Proč je hloupá?Pouze pít tělu rozhodně nestačí: bude vás bolet hlava, budete unavení, malátní, s bolavým žaludkem. Navíc vám přinese spíš pročištění těla, nikoli kila dole.

Naše rada: Zařaďte přírodní spalovače tuku, jakými jsou právě koření typu chilli, pepř, skořice a podobně do svého běžného jídelníčku. Přidejte sklenici teplé vody s citronem ráno nalačno. Uvidíte, že i bez utrpení se vám hubnutí rozpohybuje.

The Baby Food Diet (česky Dětská strava)

Jede v ní Lady Gaga, Jennifer Aniston i Reece Witherspoon. O co jde? Že kromě každodenního speciálního tréninku ve fitku budete jíst několik dní i stravu určenou malým dětem. Přesněji řečeno zeleninové polévky, kaše a pyré. Trénink v posilovně obsahuje kardio a činky, přesnídavky zase jen slaný typ stravy.

Proč je hloupá? Co stačí dětem, nestačí dospělému člověku. Tato dieta však coby jediná zahrnuje cvičení, což je její plus. Jen cvičit každý den může způsobit opačný efekt, proto je potřeba mít aspoň den pauzy pro regeneraci svalů.

Naše rada:Zkusit takhle jíst tři dny, a odstartovat tak zdravější životní styl? Proč ne? Ale když zařadíte pohyb a více zeleniny do obvyklého jídelníčku, nemusíte držet dietu.

Sex, drogy a rock´n´roll

Jak je možné, že některé hvězdy mají ostré rysy ve tvářích, svaly vysekané jak ze žurnálu? Zcela upřímně: cigarety berou coby svůj jídelníček a k nim přidají i pár stimulujících látek. Ale že by zrovna tohle byla správná cesta ke štíhlé postavě? Exmodelky by o téhle dietě mohly vyprávět romány…

Proč je hloupá?Myslíte, že být závislý, a ještě navíc s rakovinou, je chytré?

Naše rada: Vsaďte raději na úžasný sex a zábavný tanec!

Diety mají zkrátka jen rychlý efekt bez dlouhého účinku. Pokud zhubnout opravdu potřebujete, bez zákazů, hladu a utrpení, vsaďte na dlouhodobé účinky celkové změny životního stylu. Sice nepřijdou rychle, zato vám vydrží jednou provždy. Jak a co dělat, najdete v našem seriálu Jídelníčku na jeden den.

Nezkusíte tedy raději tuhle volbu?

Reklama

Související témata:

Načítám