Hlavní obsah

Téma týdne: Kila navíc umím nosit!

Foto: Thinkstock

Baculaté ženy umí být sexyFoto: Thinkstock

Reklama

Patříte k boubelkám, a právě proto na vás muži hledí s obdivem? Pak je pro vás toto Téma týdne jako stvořené. Napište nám o tom, jak si s váhou neděláte vrásky, a vyhrajte 500 korun do vaší kapsy!

Článek

Nejdřív byla slyšet. Klapot jejích podpatků předvídal příchod někoho výrazného. Potom okouzlila vůní a nakonec svým „nástupem na scénu“ zalahodila oku mnoha přítomných pánů, když si rukou přehodila pramen vlasů ze zad dopředu na levé rameno. Z vedlejšího stolu jen kousíček ode mne zaznělo tiché: „Kočka, co?“ Zřejmě obchodní schůzku dvou pánů tak zpestřila charismatická kráska. Byla vysoká? Ani ne. Měla úzký pas? Taky ne. Naopak. Nad výraznou nadváhou by leckdo ohrnul nos. Jenže právě z téhle dámy sálal ten největší sex-appeal: ze své postavy nedělala vědu a díky pohybu boků (a nejen jich) rytmicky zahrála na notu mužskému pokolení! Svá kila totiž uměla náležitě nosit!

Co na to tělo?

A proč ne? Je fajn být sexy i s nadváhou! Jenže co na to organismus? Nemá s tukem problém? „Dosáhnout a dlouhodobě udržet tělesnou hmotnost má význam zejména pro udržení zdraví. Nadměrná váha zvyšuje míru zdravotních rizik, je příčinou mnoha chorob, zhoršuje průběh už rozvinutých onemocnění a podporuje vznik dalších komplikací,“ vysvětluje Gabriela Knosová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Nadváhu neřeším, ale…

Jedna věc je tedy „mít se ráda“, tou druhou starost a péče o tělo. „Nadváha a obezita významně snižují kvalitu života a negativně ovlivňují pocit celkového zdraví na fyzické i psychické úrovni,“ konstatuje dále G. Knosová. A dodává, že zdraví není zrovna tím, co žene boubelky ke změně životního stylu: „Kvůli zdraví se rozhodne redukovat svoji váhu jen 20 % lidí. Většina chce zhubnout, protože se necítí fit a chce zlepšit právě osobní pocit spokojenosti se svým tělem:"

Foto: Thinkstock

Vyšší váha může znepříjemňovat životFoto: Thinkstock

Hodně tuku, málo radosti!

Hodnoty BMI, rozdělené na skupiny podváha (do 18,4), norma (18,5 až 24,9), nadváha (od 25 do 29,9) a obezita (nad 30), však nezohledňují věk ani pohlaví a už vůbec ne podíl aktivní svalové hmoty. Jak objasňuje terapeutka: „Hmotnost trénovaného člověka může být vyšší díky vyššímu procentu svalové hmoty a i s vyšší hmotností bude vypadat lépe než 50kilogramový střízlík, který nemá žádné svaly. Podle BMI má třeba i podváhu, ale tělo není pevné a nemá svaly a tuku může mít i při nízké hmotnosti nadbytek – a to je nezdravé.“

Nadváha je sexy?!

Takže jak k psychické pohodě přidat svému tělu i dobrý hnací mechanismus pro správné fungování? „Jakmile najedeme na určitý režim a zjistíme na vlastní kůži, že zdravější jídelníček a sport nám dělají dobře, rády u takového režimu setrváme a zajistíme si tak celkové zdraví a lepší pocit. Takový způsob životního stylu má větší význam než nesmyslné krátkodobé a drastické diety, při nichž strádáme jak po psychické, tak i fyzické stránce. S tím souvisí i zdravé sebevědomí,“ dodává odbornice. A má pravdu, protože bezprostřednost boubelek a jejich atraktivita pro některé muže jsou pověstné.

Jak říká terapeutka, také existuje pojem „fit and fat“, podle kterého platí, že lidé s nadváhou, avšak s aktivním životním stylem, bývají zdravější a mají oproti jiným lidem s normální hmotností, kteří žijí pasivním způsobem života a nesportují, méně rizik srdečně cévních onemocnění. Takže právě u boubelek je důležitá fyzická zdatnost i přesto, že hmotnost nesnižují.

Patříte také k boubelkám? Cvičíte v zájmu svého zdraví, ale netrápíte se nad kily? Znáte někoho, kdo je sexy i s nadváhou a svá kila opravdu umí až obdivně „prodat“? Napište nám o tom do redakce na info@prozeny.cz. Tři z vás odměníme pětistovkou!

Reklama

Související témata:

Načítám