Článek
Postup
01.
Vepřovou plec očistěte a potřete česnekem utřeným se solí. Dejte do pekáčku nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte sádlo, pokmínujte a vše zalijte trochou vody. Dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia a pečte asi hodinu. Během pečení maso kontrolujte, tu a tam obracejte, přelévejte výpekem a případně podlévejte vodou.

Na cibuli rozprostřete nasekaná žebírka, přidejte sádlo a kmínFoto: Mona martinů
02.
Maso vyndejte z pekáčku a na vařiči výpek vyduste na tuk (aby se odpařila voda). Zaprašte lehce moukou a orestujte. Přidejte rajčatový protlak (pro zlatavou barvu), zalijte 500 ml vody a asi 20 minut vařte. (Pokud se vám nechce na vařiči operovat s pekáčkem, výpek si samozřejmě přelijte do hrnce.)
03.
V hrnci rozpalte sádlo a orestujte na něm dosklovata najemno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí, zalijte 500 ml vody a nechte pod pokličkou dusit. Z měkkého zelí nechte odvařit přebytečnou tekutinu, dochuťte solí, cukrem, kdo má rád, tak i octem. Ten, kdo si raději pochutnává na zahuštěném zelí, do něj může přidat jíšku.
04.
Uvařené brambory oloupejte a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce, sůl, mouku, krupici a vypracujte jemné těsto. Z těsta poté vytvarujte šišky, které vařte v osolené vodě zhruba 20 minut. Knedlíky nezapomeňte po 10 minutách obrátit. Těsto na knedlíky můžete libovolně vylepšit, vynikající je například orestovaná cibulka.
05.
Hotové maso pokrájejte na plátky, podlijte připravenou šťávou a podávejte s dušeným zelím a plátky knedlíků. Knedlíky můžete ještě podlít vypečenou slaninou.
06.
Může se stát, že celou večeři máte hotovou, ale šťávy z masa se vám nedostává. Nebo ji chcete použít na něco jiného. V takovém případě není problém připravit ji z vepřových kostí. Cibuli nakrájejte na špalky a rozprostřete ji na dno zapékací misky. Na ni položte čtyři vepřové kosti (mohou to být různé ořezy, je jedno jaké; stačí, když si v řeznictví požádáte o vepřové kosti na pečení). Kosti je lepší před pečením nasekat, aby se ona síla z nich dostala i do výpeku. Přidejte jednu lžíci sádla, celý kmín a dejte péct na 190 stupňů Celsia asi hodinu a půl. Průběžně maso podlévejte vodou, na začátku podlévat nemusíte.
07.
Vepřový základ už je po upečení hotový. Žebra vyjměte, vyhoďte a šťávu dále zpracujte. Přidejte do ní rajský protlak, poprašte moukou a na vařiči krátce povařte. Přilijte 750 ml vody (nebo trochu víc, maximálně litr) a povařte. Šťávu můžete nakonec opatrně přelít, nebo přecedit.

Do výpeku přidejte protlak, mouku, zalijte vodou a provařteFoto: Mona Martinů

Šťávu přeceďte a můžete podávatFoto: Mona Martinů