Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Dejte šanci bulguru. Ušetříte!

Foto: thinkstock

Co si zkusit uvařit trochu něco jiného? Bulgur je na přípravu rychlý a snadnýFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý díl seriálu Škola vaření ze zdravých potravin je tu! Na čem si dnes pochutnáte? Na bulguru! A to ve čtyřech lahodných variacích – v polévce, s pitta chlebem, s houbami i pikantním salámem.

Článek

Seznamte se s potravinami, které jste doposud neznali a nepoužívali, ale jsou zdravé, chuťově skvělé, a dokonce i levné (500g sáček stojí 35 korun). Každý díl věnujeme konkrétně jedné z nich. Dozvíte se, jak upravovat třeba tofu, tempeh, červenou čočku, kernotto a další, včetně tipů na recepty (i námi vyzkoušenými). Tím vám chceme usnadnit cestu v hledání a poradit, jak chutně a zdravě vařit. V minulém díle jsme vám představili jáhly, dnes to bude bulgur.

Co umí?

Dodat vitaminy, minerály a vlákninu. „Díky tomu všemu dohromady nebudete při hubnoucím jídelníčku trpět nedostatkem důležitých látek nebo mít hlad," uvádí výživový poradce Martin Škába. Bulgur má minimum tuku, navíc vám pročistí střeva, zabrání průjmu i zácpě, čímž působí coby prevence rakoviny zažívacího traktu.

A co ještě? Má větší zrnka než třeba kuskus, chutná podobně jako žlutá rýže s jemně oříškovou příchutí. Vaří se pouhých 12–15 minut, což určitě uvítáte, využít ho můžete i jako přílohu. „Kromě dietetických předností také snižuje cholesterol v krvi a je známý tím, že pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, a předcházet tak cukrovce," říká výživová specialistka pro Holmes Place Ing. Iva Veselá. „Bulgur obsahuje také minerální látky – hořčík, mangan a stopové prvky, které chrání buňky před útokem volných radikálů, a vitaminy B1, 2, 3 a 6," doplňuje odbornice.

Tip:„V jídelníčku doporučuji preferovat celozrnný bulgur, který obsahuje více vlákniny a minerálů. Nově na trhu se nachází také bulgur špaldový, který je také moc chutný," doplňuje Iva Veselá.

Co z něho uvařit?

Polévka s curry a bulgurem

Pro 2 osoby potřebujete:50 g bulguru, 1/4 hlávky kapusty, 1 mrkev, kousek celeru, 1 červenou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, špetku chilli vloček nebo čerstvou feferonku, 1 polévkovou lžíci kurkumy curry, kousek másla či slunečnicového oleje, vývar, sůl

Foto: thinkstock

Díky bulguru je polévka sytá a má zcela jinou chuť než klasické vývaryFoto: thinkstock

Postup: Zeleninu pokrájejte na kostičky a cibuli najemno. Zpěňte na másle nebo slunečnicovém oleji, okořeňte, přidejte vodu a vařte. Jakmile voda projde varem, stáhněte plamen a nechte bublat dalších 10 minut. Rozmixujte zeleninu, poté přidejte najemno posekaný česnek a vsypte bulgur. Vařte ještě 10 minut. Jakmile je polévka hotová, dochuťte podle potřeby.

Pitta chleba s bulgurovým mixem

Pro 1 osobu potřebujete:tmavý pitta chleba, ledový salát, sušená rajčata, plátkový sýr, balsamico glazé, černé olivy, citron, pár kapek olivového oleje, 2 polévkové lžíce sušeného bulguru

Foto: thinkstock

Vmíchaná zrnka bulguru do salátu vám příjemně zaplní žaludekFoto: thinkstock

Postup:Nechte vařit bulgur v poměru 1 : 1 s osolenou vodoua mezitím si připravte zeleninový salát: nakrájejte ledový salát na tenké proužky, na malé kostičky pak sušená rajčata, olivy a vše přidejte k ledovému salátu. Pokapejte olejem a zalijte balsamicem glazé. Důkladně promíchejte a dochuťte citronovou šťávou. Úplně na závěr přidejte zcezený teplý bulgur.

Na pitta chleba položte plátkový sýr, směs salátu a zabalte. Můžete dát do trouby nebo do mikrovlnky na pět až deset vteřin ohřát.

Bulgur s houbami

Pro 2 osoby potřebujete:150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody nebo zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, 2 cibule, čerstvou petrželku a bazalku, 12bylinnou kořenicí směs, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, 2 stroužky rozetřeného česneku, na podávání vámi oblíbený strouhaný sýr a zelný salát

Foto: thinkstock

Houbové rizoto s bulgurem nahradí třeba u vás to klasické s rýží nebo kroupamiFoto: thinkstock

Postup: Nakrájené houby osmahněte na oleji. Přidejte cibuli, celer, česnek, podlijte trochou vody a duste 15 minut. Pak přidejte bulgur, zalijte 400 ml vývaru (vody) a společně duste ještě dalších 15 minut. Nakonec přidejte nakrájenou petrželku a bazalku. Dochuťte kořením, případně vmíchejte smetanu. Posypané sýrem podávejte s bílým a červeným zelným salátem.

Zkusíte si tahle jídla uvařit a ochutnat? V příštím díle se dozvíte tipy na recepty z tofu!

Reklama

Načítám