Hlavní obsah

Moučník: skořicové rolky

Hodnocení:
(6)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Rolky z kynutého těsta mají tu výhodu, že je můžete naplnit skoro čímkoli: začněte třeba skořicí!

Ingredience pro:
12 rolek
Na těsto
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • sůl
  • 1 vejce
  • kůra z půlky citronu
  • 225 g hladké mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 125 ml vlažného mléka
Na náplň
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce másla
Na polevu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 20 g smetanového sýra
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, citronovou kůrou a vajíčkem. Přidejte mouku se sušeným, nebo rozdrobeným čerstvým droždím, a zalejte mlékem. Hněťte asi 15 minut, až je těsto hladké, nebo si pomozte robotem, ve kterém stačí hníst 10 minut. Mísu přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 2: Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélník, potřete směsí rozehřátého másla, skořice a cukru (na jedné z delších stran nechte asi 3 cm volné) a srolujte tak, aby byl nepotřený okraj zespoda. Nakrájejte na 2 až 3 cm tlusté plátky a klaďte je s centimetrovým odstupem do vymazané koláčové formy, nebo menšího pekáčku.

Krok 3: Nechte ještě chvíli kynout a pak pečte 25 minut při 180 stupních. Jestli vám rolky vydrží do vychladnutí (nebezpečně totiž lákají svou vůní!), ozdobte je polevou z rozehřátého másla, sýra a cukru.

Skořice je dobrá nejen na pečení. Poznejte její čarovné kouzlo v našem dalším článku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek