Hlavní obsah
2,7
(7)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rolky z kynutého těsta mají tu výhodu, že je můžete naplnit skoro čímkoli. Zkuste třeba skořici!

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 rolek
Těsto
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 225 g hladké mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 125 ml mléka
Náplň
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce másla
Poleva
  • 50 g cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • 20 g smetanového sýra
Článek

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, citronovou kůrou a vajíčkem. Přidejte mouku se sušeným, nebo rozdrobeným čerstvým droždím, a zalejte mlékem. Hněťte asi 15 minut, až je těsto hladké, nebo si pomozte robotem, ve kterém stačí hníst 10 minut. Mísu přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

02.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélník, potřete směsí rozehřátého másla, skořice a cukru (na jedné z delších stran nechte asi 3 cm volné) a srolujte tak, aby byl nepotřený okraj zespoda. Nakrájejte na 2 až 3 cm tlusté plátky a klaďte je s centimetrovým odstupem do vymazané koláčové formy, nebo menšího pekáčku.

03.

Nechte ještě chvíli kynout a pak pečte 25 minut při 180 stupních. Jestli vám rolky vydrží do vychladnutí (nebezpečně totiž lákají svou vůní!), ozdobte je polevou z rozehřátého másla, sýra a cukru.

Skořice je dobrá nejen na pečení. Poznejte její čarovné kouzlo v našem dalším článku.

Reklama

Související témata:

Načítám