Hlavní obsah

Poznejte čarovné kouzlo skořice. Tohle umí v domácnosti!

Foto: Antonio Gravante, Shutterstock.com

Foto: Antonio Gravante, Shutterstock.com

Reklama

Také vás vůně skořice vždycky v zimě naladí na pohodu s jablečným závinem a horkým čajem? Toto koření toho však umí mnohem víc. Víte, že vám zlepší pleť i vlasy a uleví od žaludeční nevolnosti?

Článek

Skořice patří mezi koření s příjemným aroma, které je známé především svými afrodiziakálními účinky. To však nejsou zdaleka všechny její přednosti. Věděli jste, už naši předci využívali mnohých jejích léčivých účinků? Když byli například nachlazení nebo měli žaludeční křeče, pili skořicové čaje s medem. Také si z ní doma dělali mazání na bolavá kolena. Toto koření bývá i součástí pleťových masek a různých zábalů. Jeho vůni dokonce můžete využít nejen při výrobě difuzérů, ale i rozličných čističů pro domácnost.

Tip pro krásnou pleť

Tušíte správně. Poradíme vám, jak si doma připravíte pleťovou masku. Potřebujete k tomu úplně běžné suroviny: 100 ml bílého jogurtu, 100 g najemno nastrouhaného jablka, 20 g ovesných vloček (drcených) a 5 g mleté skořice. Ingredience pořádně promíchejte. Směs naneste na obličej a za půl hodiny ji důkladně smyjte kosmetickým tamponem namočeným ve vlažné vodě. Vaše pleť bude nejen příjemně hydratovaná, ale díky skořici získá mírně nahnědlý nádech.

Předvánoční regenerační masáž

Skořici a jogurt upotřebíte také na výrobu masážního krému. Do 250 ml bílého jogurtu (tuk alespoň 9 %), přimíchejte 10 ml olivového oleje a 100 g plnotučného tvarohu. Nakonec přidejte 50 g mleté skořice a důkladně našlehejte. Podle konzistence můžete případně přidat víc tvarohu nebo oleje, aby se směs dobře roztírala. Pokud nebudete mít po ruce nikoho, kdo by vám namasíroval celé tělo, udělejte si alespoň regenerační zábal na nohy. Uvolněte se a přinuťte se alespoň půl hodiny odpočívat. Tuto kúru je nutné opakovat dvakrát až třikrát týdně.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Skořice může být součást vynikajícího regeneračního zábalu na nohy, který si hravě připravíte sami domaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Koření pro tmavé vlasy

Zimou vaše vlasy hodně trpí, a proto není na škodu je po umytí opláchnout speciálním přípravkem, po němž se budou krásně lesknout. Na jeho přípravu budete potřebovat 1 čajovou lžičku mleté skořice, 1 čajovou lžičku drcených kuliček nového koření a půl čajové lžičky mletého hřebíčku. Koření přelijte šálkem vroucí vody, nechte půl hodiny louhovat. Potom vše přeceďte přes husté sítko a nechte vychladnout. Vzniklým tonikem si opláchněte vlasy na závěr každého mytí. Upozornění: Zvýrazní tmavší odstín vlasů, proto není vhodný pro blondýnky.

Pro zklidnění žaludku

Vánoční období je pro vaše trávení někdy dost zátěžové. Může se vám proto hodit tip na léčivý čaj. Ideální je, když směs sušeného heřmánku, anýzu, fenyklu, máty, strouhaného zázvoru a drcené či mleté skořice (dohromady asi půl šálku na konvici vody, takže jednotlivých ingrediencí asi po čajové lžičce) přelijete horkou vodou a necháte louhovat alespoň 10 minut. Potom přes čajové sítko čaj přeceďte a vypijte ho vlažný.

Univerzální čisticí přípravek

Na vánoční úklid se vám může hodit univerzální domácí čistič. V menším kbelíku promíchejte v půl litru vody a 3 lžíce jedlé sody tak, aby se soda úplně rozpustila. Pak přidejte 10 kapek stoprocentního esenciálního oleje s vůní skořice a nakonec za stálého míchání přilijte polévkovou lžíci čpavku. Opatrně přelijte do lahve s rozprašovačem a používejte k čištění různých povrchů v domácnosti včetně WC. Při výrobě čističe pracujte v gumových rukavicích a pro jistotu můžete použít i ochranné brýle.

Vyrobte si vlastní difuzér

Budete potřebovat větší pomeranč se silnou kůrou, hrubozrnnou himálajskou sůl, 5 celých hřebíčků (koření) a éterický olej s vůní skořice. Pomeranč rozpulte, vykrojte nebo vydlabejte dužinu, citrus naplňte solí, přidejte hřebíček a pět kapek oleje. Opatrně promíchejte a užívejte si příjemnou vůni.

Všeho s mírou

Tak jako při všem i tady platí, že byste to se skořicí neměli přehánět. Pozor by si na ni měli dávat především alergici a budoucí maminky. Pacienti trpící nějakým chronickým onemocněním by její konzumaci měli nejdříve konzultovat s lékařem.

Máte tip ještě na nějaké jiné univerzální koření?

Reklama

Související témata:

Načítám