Hlavní obsah

Skřípou vám zuby? Pomůžeme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Za skřípání zubů může nejčastěji stresFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V noci se pořádně nevyspíte a ráno si připadáte jako bobr, který celou noc okusoval kus dřeva? Pak trpíte nemocí zvanou bruxismus. Skřípání zubů trápí jen v České republice asi tisíc lidí. Ale nemuselo by - pomoc je jednoduchá.

Článek

Důvodem skřípání zubů je většinou stres. Tělo se ani v noci nedokáže pořádně uvolnit. V této chvíli pak vzniká v těle silné napětí, které je třeba odblokovat... Tento problém trápí většinou ženy, které jsou na stres daleko citlivější. Ale ne vždy hraje stres prim. V několika málo případech je na vině i špatné postavení čelisti nebo nesprávná spánková hygiena.

Relaxační cvičení

Často pomáhá, když se člověk skřípající zuby probudí, nebo je probuzen. Tělo se samo automaticky uvolní. Ale také se můžete velice snadno naučit jednoduchému „progresivnímu uvolňování svalů" - zavřete oči a v duchu pomalu putujte po svém těle. Při každém nádechu a výdechu si představte, jak se vaše hlava, šíje, ramena, ruce a nohy uvolňují. Cvičení provádějte nejlépe dvakrát až třikrát denně po dobu alespoň deseti minut.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stomatolog vám může vyrobit nástavce na zubyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nástavce na zuby

Aby nedošlo k poškození zubů, než relaxační program začne působit, může vám zubní lékař na chrup vyrobit lehké nástavce. Ty se pak nasazují jen na noc a brání tření zubů o sebe. Ovšem pozor - s relaxací nepřestávejte, ani když skřípání zubů ustoupí. Jinak se totiž čelist zase vrátí ke svému starému vzoru.

Korektura čelisti

Pokud ovšem nejenže skřípete zuby, ale také trpíte trvalými bolestmi hlavy, problémy se zády nebo dokonce pískáním v uších, pak máte pravděpodobně špatně postavenou čelist. Ta často může za skřípání zubů. V žádném případě byste však tyto problémy neměli jen tak přehlížet. Pomoci vám může fyzioterapie v kombinaci se zubařským zákrokem (korektura postavení zubů, rovnátka pro vyrovnání čelisti). Každopádně i v těchto případech nezapomeňte praktikovat relaxaci.

Skřípající děti

Pokud trpí bruxismem váš potomek, pak byste měli, ještě před návštěvou lékaře, začít dodržovat určitá pravidla. Nejdůležitější je správná spánková hygiena. Dítě by mělo chodit spát každý den ve stejný čas. Ať už je všední den nebo víkend. Ti nejmenší by před spaním neměli vysedávat před televizí nebo počítačem. A v neposlední řadě je nutné naprosto vypustit ze stravy kofein (který by děti tak jako tak neměly). Nedávejte jim žádné kolové či kofeinové nápoje, černý čaj a omezte i čokoládu.

Reklama

Související témata:

Načítám