Hlavní obsah

Tři dokonalé dezerty s broskvemi

Foto: Greta Blumajerová

V druhé polovině prázdnin přichází na řadu broskve. Mňam!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

V srpnu najdete na trhu voňavé zralé broskve a nektarinky a uznejte, že by bylo škoda, nechat je jen tak ladem a neužít si jejich šťavnatost. Co s nimi vymyslet s minimem práce? To vám dnes poradíme!

Článek

Zralé meruňky vábí nejen vosy, ale i vaše chuťové pohárky, a tak se nenechte dlouho pobízet a zkuste naše dnešní recepty. Jsou víc než jednoduché a vaše blaho po konzumaci je zaručené!

Křehký koláč s mandlovou nádivkou a broskvemi

Na 1 koláč potřebujete: 1 balení křehkého těsta na koláč (jak si ho připravit doma i s různými vychytávkami se dozvíte v článku Tip na večeři: Slané koláče z křehkého těsta), 140 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 140 g mletých mandlí, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 3 pevnější broskve, 2 vrchovaté lžíce broskvové nebo meruňkové marmelády a zakysanou smetanu k podávání.

Foto: Greta Blumajerová

Mandlová nádivka, pečené broskve a mátová svěžest marmelády. Kdo by odolal?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Křehké těsto, ať už koupené nebo vyrobené a vyválené, narovnejte do koláčové formy. Dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi nebo jinými malými kousky a dejte na 15 minut předpéct do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia – bez zátěže by se těsto vyboulilo. Zatím si připravte náplň a broskve.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, přidejte vejce a nakonec i madle a mouku. Broskve omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Předpečené těsto vyjměte z trouby, sundejte papír se zátěží a koláč pokryjte náplní. Navrch do kolečka narovnejte plátky broskví a vložte na dalších asi 35–40 minut do trouby (opět na 190 stupňů) a upečte dozlatova. Hotový koláč pomažte marmeládou a trochu zchladlý podávejte se zakysanou smetanou.

Broskvová smetanová pěna

Na 6 porcí potřebujete:300 ml smetany ke šlehání, min. 30%, 5 hodně zralých broskví, 1 lžíci slunečnicového nebo řepkového oleje a 50 g cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Broskvovou pěnu zvládne opravdu každý!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Nejdřív oloupejte broskve, postup je stejný jako u rajčat: Na druhé straně, co je stopka, nakrojte nožem malý křížek, přelijte je vroucí vodou a nechte asi 1 minutu odstát. Pak je vyjměte, propláchněte pod studenou vodou a oloupejte – půjde to úplně samo. Tři broskve, ty nejměkčí, rozmixujte na pyré, čtvrtou nakrájejte na malé kousky a pátou si nechte na ozdobu. Šlehačku vyšlehejte dotuha, vmíchejte do ní asi 3/4 broskvového pyré a na kousky nakrájenou broskev, rozdělte do misek a dejte asi na 20 minut ztuhnout do lednice.

Na pánev dejte cukr, přidejte asi 4 cl vody a nechte „vařit“ tak dlouho, až cukr zhnědne, voda se vyvaří a vy budete mít karamel. Kousek pečicího papíru potřete olejem a lžičkou na něm vytvářejte karamelové ozdoby – mohou to být cákance, srdíčka, kapku karamelu můžete rozetřít vidličkou nebo do už zpola ztuhlé můžete vytlačit druhou stranou lžičky lístek a podobně. Karamel nechte ztuhnout, díky oleji půjde sundat jedna radost. Vychlazenou broskvovou pěnu ozdobte zbytkem pyré, na plátky nakrájenou poslední broskví a karamelem.

Glazované broskve s malinovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou

Na 4 porce potřebujete:4 broskve, 300 ml růžového vína, 200 ml vody, 1 menší citron, 1 menší pomeranč, 1 vanilkový lusk (případně 2 vanilkové cukry a pak je třeba ubrat třtinového cukru), 1 tyčinku skořice a 200 g třtinového cukru. Na omáčku je potřeba 100 g malin, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce cukru, nezapomeňte na vanilkovou zmrzlinu!

Foto: Greta Blumajerová

Po glazovaných broskvích s malinami a zmrzlinou se jen zaprášíFoto: Greta Blumajerová

Postup:Hlavně se nelekejte toho názvu ani délky postupu! Princip tohoto receptu je opravdu jednoduchý a za půl hodiny máte všechno hotovo! Do kastrolku nalijte růžové víno a vodu, přidejte na 1/4 nakrájený citron a pomeranč, vanilku, cukr a skořici a pomalu přiveďte k varu. Pak plotnu stáhněte a nechte jen pomalu probublávat. Broskve omyjte, na opačné straně, než je (teď už odstraněná) stopka je nařízněte do malého křížku a vložte do nálevu v kastrolku. Tam je vařte asi 5–6 minut podle zralosti, dokud jejich slupka nezačne krabatět. Pak broskve vyjměte, oloupejte, rozpulte a pusťte se do omáčky.

Do malého kastrolku dejte asi 2 menší naběračky vinného nálevu, ve kterém se broskve vařily, přidejte rozmačkané maliny a podle chuti přidejte ještě krapet cukru a citronové šťávy. Vše vařte asi 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje na polohustý sirup. Podle intenzity, kterou od omáčky chcete, můžete přidat ještě trochu nálevu a opět ho nechat zredukovat. Pak omáčku propasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek z malin. Glazované broskve (ano, to bylo to vaření) naservírujte na talíř, polijte omáčkou a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny. Je to ú-žas-né! A rozhodně ne dietní :-).

A co vy? Pochlubte se se svými recepty ostatním a pošlete je na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Získáte tak možnost vyhrát šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

Reklama

Související témata:

Načítám