Článek
Postup
01.
Všechny ingredience na těsto vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné.
02.
Do mísy nasypte mouku, přisypte cukr, sůl a sušené kvasnice. Pak šlehačem s hnětacími metlami po částech zapracujte mléko, měkké máslo a vejce.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Hotové těsto, které je trochu lepkavé, nalijte do savarinové nebo jí podobné formy. Pokud máte nepřilnavou jako my, ušetříte si práci s jejím vymazáváním a vysypáváním. Formu překryjte potravinářskou fólií pomazanou tukem (aby se na ni nakynuté těsto případně nenalepilo) a nechte asi 40 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Troubu zapněte na 170 stupňů a nakynutý moučník dejte asi na 25 minut péct do již vyhřáté trouby. Moučník je upečený, když po zapíchnutí do středu těsta vytáhnete špejli suchou.
05.
Než se ale těsto upeče, připravte si sirup, kterým se polévá. Bílé víno svařte s cukrem a dvěma snítkami tymiánu, přidejte na měsíčky nakrájené broskve a ty uvařte do poloměkka – do sirupu pustí tak akorát chuti i barvy. Pak tymián i broskve vyjměte, z těch navíc odstraňte slupky.

Foto: Jakub Jurdič
06.
Upečený savarin vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout a vyklopte ho. Pokud jste formu vysypávali moukou, opatrně z něj nadbytečnou mouku oškrábejte. Pozor ale, ať zbytečně nepoškodíte povrch! Ještě horký moučník polijte sirupem – ten se do něj krásně vsákne – a nechte zcela vychladnout.
07.
Crème fraîche či vysokotučnou zakysanku (celkem asi 400 g) promíchejte a dejte ji doprostřed vychladlého savarinu. Kdyby vám rozmíchaná smetana přišla příliš tekutá, můžete přidat trochu želatinového ztužovače za studena. Ten seženete v každém obchodě za zhruba 20 korun a já i Diana ho z vlastních zkušeností doporučujeme mít stále doma – už nám oběma nejednou zachránil kůži :-).Navrch moučník dozdobte broskvemi a větvičkami tymiánu!

Foto: Jakub Jurdič