Hlavní obsah
3,7
(23)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Nevíte, co upéct na víkend? A co takhle netradiční makovo-citronový koláč? Je krásně vláčný, akorát sladký, na talíři vypadá skvěle a nepotřebujete na něj žádné neobvyklé suroviny!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu ve tvaru věnce
  • 120 g másla
  • 175 g cukru krystal
  • 3 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce celého máku
Na vymazání a vysypání
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Poleva
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z bílků a 2 lžic krystalového cukru vyšlehejte tuhý sníh.

02.

Máslo vyšlehejte se zbylým cukrem, přidejte žloutky a vytvořte hladkou pěnu. Přidejte zakysanou smetanu, šťávu z citronu, nastrouhanou citronovou kůru, hladkou mouku, sníh z bílků a na závěr mák. Vytvořte hladké těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a opatrně vlijte těsto. Pečte na 180 °C asi 25 minut.

04.

Nakonec koláč přelijte citronovou polevou, kterou připravíte ze dvou lžic citronové šťávy, do které postupně přisypávejte moučkový cukr, dokud nevznikne hustá, ale stále tekoucí poleva.

Reklama

Související témata:

Načítám