Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Dnes se pustíme do dezertu nepečeného – kávové panna cotty s třešňovou omáčkou. Něco tak osvěžujícího jste dlouho nejedli!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 30 g třtinového cukru
  • 3 plátky želatiny
  • 10 g kávy
Omáčka
  • 300 g třešní
  • 60 g cukru krupice
  • 50 ml karibského rumu
  • 180 ml červeného vína
  • 1 ks skořice
Článek

Postup

01.

Panna cottu začněte připravovat aspoň 4 hodiny před plánovaným podáváním. Plátky želatiny ponořte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Smetanu přiveďte skoro k bodu varu (neměla by se převařit!), vmíchejte a nechte v ní rozpustit cukr.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Pak do smetany přidejte kávu, nechte ji chvíli louhovat a smetanu od sedliny přeceďte. Nakonec vmíchejte vyždímanou nabobtnalou želatinu, směs nalijte do formiček, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a následně dejte ztuhnout aspoň na 3 hodiny do lednice.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Třešně vypeckujte, vhoďte je do hrnce, zasypte cukrem a na mírném plamenu cukr na třešních rozpusťte. Pak třešně zalijte rumem a nechte přejít varem. Nakonec přidejte víno a kousek skořice a vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje (nezačne houstnout). Skořici vyjměte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Ztuhlou panna cottu vyklopte z formiček na talíř (to, že je na dně tmavší usazenina z kávy, je normální) a podávejte s několika lžícemi vychladlé omáčky a třešněmi z ní.

Reklama

Související témata:

Načítám