Hlavní obsah

Křehký koláč s banány a karamelem

Hodnocení:
(8)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Jednoduchá příprava, a přitom dokonalé snoubení chutí – přesně takový je koláč s banány a karamelem, kterému se říká také banofee. Upečte si ho i vy, bude vám chutnat!

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 žloutek
Na náplň
  • 3 banány
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 200 g cukru krupice
Na ozdobu
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • nastrouhaná hořká čokoláda 65%
Článek

Postup

Krok 1: Suroviny na těsto rukama pořádně propracujte, až vznikne hladké těsto. To zabalte do igelitového sáčku a uložte asi na 20–30 minut odpočinout do lednice.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 stupňů. Cukr nasypte na dno pánve a nechte ho trochu zkaramelizovat. Postupně do něj vmíchejte 200 ml smetany ke šlehání, až vznikne hladká omáčka. Hotovou ji nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Odpočinuté těsto vyválejte, urovnejte do koláčové formy (jednoduše to jde tak, že těsto vyválíte na potravinářské folii nebo pečicím papíře), překryjte ho kusem papíru na pečení a nasypte na něj pečicí (nebo obyčejné) fazole – díky nim se během pečení těsto nezvlní. Takto připravené těsto vložte do vyhřáté trouby a nechte asi 20 minut péct do lehce zlatavé barvy.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Upečený a vychladlý korpus (bez papíru a fazolí) polijte trochou karamelové omáčky, urovnejte do něj na kolečka nakrájené banány a zalijte zbytkem karamelové polevy.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Druhou část šlehačky (250 ml) vyšlehejte do tuha, můžete přidat podle chuti i lžíci moučkového cukru, který navíc funguje podobně jako ztužovač do šlehačky. Koláč potřete šlehačkou, posypte nastrouhanou čokoládou a nechte ho přes noc ztuhnout v lednici. Pokud bude při krájení karamel trochu téct, nevadí!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama