Hlavní obsah
4,5
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, přichází na řadu i kompotované – třeba ananas. Když ho totiž necháte obalit karamelem a zalijete těstem ze zakysané smetany, jen tak něco to nepřekoná.

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 90 g másla
  • 80 g zakysané smetany
  • 150 g cukru krupice
  • 175 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň
  • 450 g kompotovaného ananasu
  • 7 koktejlových třešní
  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Dortovou formu vyložte pečicím papírem, který potřete vrstvou másla (ze surovin na náplň) a posypte třtinovým cukrem. Na dno položte vedle sebe kolečka ananasu a do každé středové dírky vložte koktejlovou třešničku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Troubu zapněte na 160 stupňů. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vejce. Ta by měla být taktéž ohřátá na pokojovou teplotu (pomůže položit je na chvíli do misky s teplou vodou), protože jinak se máslo srazí! Další vejce přidávejte vždy až ve chvíli, kdy už je předchozí úplně zašlehané a hmota v míse je jednolitá. Přidejte zakysanou smetanu (zde platí totéž, co u vajec), vanilkový extrakt a mouku prosátou s práškem do pečiva.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Hotové těsto nalijte na připravený ananas a vložte do vyhřáté trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Koláč se peče asi 40 minut. Během pečení máslo s rozpuštěným cukrem obalí ananas ve formě karamelu a vy se můžete těšit na sladké orgie.

Reklama

Související témata:

Načítám