Článek
Připravme si doma...
1. Řezy z kefíru
Dvě celá vejce a 100 g cukru utřeme do pěny, přidáme 50 ml oleje, 500 ml nízkotučného kefíru a 300 g polohrubé mouky se lžičkou jedlé sody a špetkou prášku do pečení. Důkladně vše promícháme. Pečeme zvolna ve vymazané a moukou vysypané formě ve středně vyhřáté troubě. Doba přípravy: 50 minut Energetická hodnota jedné porce: 450 kJ
2. Perník bez vajec
Smícháme 400 ml nízkotučného mléka, 100 ml oleje, 100 g rybízového džemu, 20 g Irbis sladidla, 50 g sekaných vlašských ořechů a 350 g polohrubé mouky. Do směsi přidáme lžičku sody a špetku perníkového prášku. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při teplotě 175 °C. Doba přípravy: 40 minut Energetická hodnota jedné porce: 420 kJ
3. Italská zmrzlina semi freddo
Do nerezové misky dáme 1 bílek a pár zrnek soli. Šleháme metlou tak dlouho, než bude sníh tuhý. Pomalu a opatrně pak přidáváme ovocný „light" jogurt. Nakonec vmícháme 1/3 kávové lžičky sypkého sladidla Irbis snowflake. Vzniklý krém přemístíme do malé skleněné nebo porcelánové misky a dáme zmrazit. Doba přípravy: 15 minut Energetická hodnota jedné porce: 445 kJ
Foto: samphoto.cz/jiunlimitedPříprava mrkvového věnce je snadná4. Mrkvový věnec
Na jemném struhadle nastrouháme 200 g mrkve a pokapeme citronovou šťávou, aby mrkev nezhnědla. Formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Ze 4 vajec ušleháme pevný sníh, do něj pak postupně zašleháme 2 polévkové lžíce teplé vody, 50 g cukru a pak velmi zlehka vmícháme 4 žloutky. Mrkev promícháme se 30 g strouhaného kokosu a společně se 70 g polohrubé mouky a lžičkou kypřicího prášku zapracujeme do vaječného krému. Těstem naplníme formu a pečeme zvolna cca 45 minut. Doba přípravy: 60 minut Energetická hodnota jedné porce: 300 kJ
Čtvero rad, jak jíst sladké, a nepřibrat:
- Místo sušenek si kupte dětské piškoty. Všechny sušenky, řezy, oplatky a podobné nástrahy mají okolo 30 a více procent tuku. V dětských piškotech je tuku do 5 %. Pokud by vám připadaly suché, stačí je nalámat do dětské výživy. Delikatesa, a přitom dietka!
- Nejhorší sladkosti jsou dorty. Samotný cukr by až tak nevadil, daleko horší je tuk, co je v krémech, polevách, ale přidává se i do těsta, aby bylo jemnější.
- Pokud máte problémy s cukrárnami a pekárnami, platí trik - nenosit u sebe hotovost. Než najdete bankomat, máte šanci si chutě rozmyslet.
- „Hlad je převlečená žízeň" - sice je to heslo pivařů, ale aplikovat se dá velmi dobře i na náš problém. Sladkosti a jiné hříchy se často pojídají z nudy, nervozity či společenských rozpaků (při jednáních a jiných příležitostech). Naučte se místo toho něco popíjet. Třeba čaj - ovšem neslazený!