Hlavní obsah

Služební cesty už nechtěl trávit v pronájmech. V Praze si zařídil byt na míru!

Foto: Josef Neumann (15x)

Velký důraz kladli na výběr osvětlení. Křišťálový lustr ze 30. let je ze starožitnictví, ale skvěle si rozumí i s moderními kusy, například stojací lampou Tolomeo mega terra (21 244 Kč, Artemide)Foto: Josef Neumann (15x)

Reklama

Byt velký 96 metrů dýchá příjemnou atmosférou 30. let. Náročnou rekonstrukcí se podařilo zachovat řadu původních prvků od parket po dveře, doplnil je současný design i starožitné skvosty.

Článek

Úspěšný podnikatel jezdí do Česka pravidelně už asi deset let. Prahu si zamiloval a podle svých slov se tu dávno necítí jako turista, ale vnímá ji spíše jako svůj druhý domov.

„Povaha mého podnikání nedovoluje, abych se tu usadil nastálo, musím hodně cestovat. Dříve jsem při služebních cestách využíval krátkodobé pronájmy, ale jednoho dne jsem si řekl, že by bylo fajn mít tu pro sebe a svou rodinu vlastní bydlení,“ vysvětluje majitel.

Rozhodl se koupit starší byt a zrekonstruovat ho, protože chtěl „něco jedinečného“, nikoli jeden z mnoha téměř identických developerských projektů. Tak se dostal k domu ze 30. let 20. století v klidné ulici přímo v centru pražského dění a ke krásnému bytu v jeho třetím patře, který byl ovšem v doslova dezolátním stavu.

Moderní bydlení s půvabem minulosti

Na internetu našel rekonstrukční firmu Pavla Brabce, který mu pak představil bytovou architektku Vaidu Kraus. Ta dostala přesně specifikovaný úkol – vytvořit elegantní prostor, který ctí krásu a půvab minulého století. Byt se měl proměnit v moderní bydlení a zachovat si svou originální secesní atmosféru.

Foto: Archiv studia

Vybouráním příčky byl rozšířený průchod do jídelny. U stolu jsou klasické židle DSW od Vitry (10 857 Kč, Designpropaganda), stěnu zdobí výrazná florální tapeta Herbarium od Wall&decò (Cult design)Foto: Archiv studia

Většinu otázek řešili na dálku, během pěti měsíců přijel majitel do Prahy dvakrát, aby spolu s architektkou vybral nábytek, materiály a okenní dekorace. Spoustu ostatních věcí, jako například dlažbu, zařizovací předměty do koupelny či osvětlení vybírala Vaida Kraus sama a majitel její volbu schvaloval e-mailem.

Náročné repasování dobových prvků

„Prostoru neskutečně prospělo zachování a zrestaurování parketových podlah a původních dveří a oken. A ačkoli to byla dlouhá a těžká cesta, vyplatilo se to,“ říká Vaida Kraus a popisuje, jak byt vypadal při její první návštěvě: „Zničené stoleté parkety, hrbolatá podlaha, zestárlé podhledy depresivně snižovaly stropy. Repasování dveří a oken vyžadovalo nejen hodně pečlivou práci, ale hlavně pevné nervy, že realizační 'komando' vydrží až do konce a nevymění vše za nové.“

Stejný příběh se opakoval u parket. „Podlahy měly různé výšky, parkety se brousily třikrát, část se vyměnila, opravovaly se spáry. Bylo to hodně náročné a chvílemi jsme uvažovali o tom, že parkety odstraníme a položíme nové. Naštěstí se díky pracovitosti a trpělivosti našeho parketáře zachovaly a jsou chloubou bytu,“ je pyšná architektka.

Foto: Archiv studia

Celý interiér se nese v přírodních tónech, které mu dodávají čistotu a vzdušnost. Kombinace bílé a přírodního dřeva je doplněná jemnými doteky šedéFoto: Archiv studia

Designové i starožitné kusy

Pečlivě vybírali kvalitní solitérní kousky nábytku z masivu, které doplnili výrobky vyrobenými na míru, designovými kusy prověřených značek i historickými předměty ze starožitnictví – tam objevili třeba svítidlo do vstupní haly a křišťálový lustr ze 30. let, který se stal dominantou obývacího pokoje.

Kované dobové prvky připomínající design původních dveří se objevují na dvoukřídlé posuvné věšákové stěně v předsíni, která chytře zakrývá rozvaděč a další technické náležitosti bytu, jež tak neruší čistotu interiéru. Obě ložnice a obývací pokoj pak zdobí fotografie staré Prahy.

Foto: Archiv studia

Myšlenka rozmístit po bytě staré černobílé fotografie pražských zákoutí byla jasná od samého začátku. Zdobí obě ložnice a obývací pokojFoto: Archiv studia

Přírodní tóny pro vzdušnost a čistotu

„Barevně jsem interiér ladila v přírodních tónech, které prostoru sluší a dodávají mu čistotu a vzdušnost. Harmonická kombinace bílé a přírodního dřeva doplněná jemnými doteky šedé a ozvláštněná nápadnou tapetou s florálním motivem v jídelně je uklidňující a evokuje prosluněná nedělní odpoledne blahobytného počátku 30. let,“ popisuje svou ideu Vaida Kraus.

Do Prahy jezdí majitel přibližně šestkrát do roka, původní myšlenka tedy byla, že by v době jeho nepřítomnosti byt pronajímal turistům. Když ale začaly práce na rekonstrukci nabývat jasnějších rozměrů, bylo i jemu jasné, že do prostoru nebude jednoduché pustit „cizí“ nájemníky. Nakonec se tedy rozhodl, že jej bude využívat pouze on a jeho nejbližší rodina.

Co říkáte na rekonstrukci starého bytu? Líbí se vám původní prvky?

Reklama

Související témata:

Načítám