Hlavní obsah

Snadný úklid zahrady: Pomůže fukar či vysavač listí

Foto: Saklakova; Shutterstock

Foto: Saklakova; Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za chvíli zase vyrazíme na zahrady a čeká nás velký jarní úklid. Je třeba zmírnit škody, které napáchala zima, a také odstranit z trávníku zbytky loňského listí. Nekonečné hrabání nejspíš nepatří k oblíbeným činnostem žádného zahradníka. Naštěstí můžete hrábě vyměnit za výkonnějšího pomocníka – fukar či vysavač listí.

Článek

Za chvíli zase vyrazíme na zahrady a čeká nás velký jarní úklid. Je třeba zmírnit škody, které napáchala zima, a také odstranit z trávníku zbytky loňského listí. Nekonečné hrabání nejspíš nepatří k oblíbeným činnostem žádného zahradníka. Naštěstí můžete hrábě vyměnit za výkonnějšího pomocníka – fukar či vysavač listí.

Který pro vás bude ten pravý?

Fukar, nebo vysavač?

Funkci přístrojů odhaluje už jejich název. Zatímco fukar listí a další drobné nečistoty spolehlivě odfoukne například na hromádku, vysavač je spolehlivě vysaje. Oba přístroje oceníte spíše na menších zahradách. U velkých pozemků hrozí, že strávíte hodiny vysáváním či odfoukáváním nečistot. A jarní či podzimní úklid se tak pěkně protáhne.

Většina přístrojů si poradí nejen s listím na trávníku, ale i s nečistotami například mezi dlaždicemi či na chodníčku, fukar pak navíc oceníte i při sněhové nadílce – jednoduše sníh z cestiček odfoukáte, takže odpadne únavné zametání. Zatímco fukar nečistoty odfoukává například na hromádku, vysavač je nasává do vaku, kde jsou navíc listy drceny, takže se výrazně sníží jejich objem (u některých modelů až o 90 %).

Dva v jednom

Říkáte si, že byste jistě ocenili při práci na zahradě oba přístroje? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Většina výrobců totiž nabízí především přístroje kombinované. Jedná se o vysavače listí vybavené funkcí fukaru. Listí a nečistoty tak nejprve vyfoukáte i z těžko přístupných míst, kde byste se samotným vysavačem mohli mít problémy, a následně je vysajete.

Kombinované vysavače jsou vybaveny duální tryskou (ta s menším průměrem fouká, s větším pak vysává). Přístroj stačí jednoduše přepnout. U některých modelů se můžete setkat s tryskou výměnnou – ty mohou být sice výkonnější, ale jsou méně pohodlné na zacházení. Většina vysavačů disponuje třemi funkcemi – foukáním a dvěma stupni nasávání.

Nejkvalitnější jsou pak vysavače tříkanálové. Ty mají dva stupně foukání i nasávání (někteří prodejci tyto vysavače označují jako „turbo“). Ocení je majitelé opravdu rozlehlých pozemků, na malých zahradách si vystačíte s méně výkonnými stroji.

Benzínové vysavače a fukary

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Husqvarna 125 BVX, funkce: foukání, vysávání a drcení, 9 450 Kč

2. Stiga SBL 327 V, funkce: foukání, vysávání a drcení, 4 890 Kč

3. Hecht 9254, funkce: foukání, vysávání a drcení, 3 290 Kč

4. Ryobi RBV 26 B, funkce: foukání a vysávání, 4 130 Kč

Benzín, nebo elektřina?

Při výběru vysavače listí se řiďte především velikostí své zahrady a tím, co všechno budete vysávat. Pokud vlastníte velký pozemek s množstvím stromů či keřů, oceníte spíše vysavač s benzínovým motorem. Je celkově výkonnější, navíc nejste při pohybu omezováni šňůrou. Bývají také větší (ale i těžší), jsou vybaveny větším vakem pro nasáté listí a mají v sobě často zabudovaný drtič, který si poradí nejen s listím, ale také s drobnými větvemi či šiškami.

Elektrické vysavače bývají menší a lehčí, ovšem často méně výkonné. Drtič v nich zabudovaný si většinou poradí pouze se suchým listím. Navíc vás v pohybu může omezovat přívodní šňůrou. Nicméně pro menší zahrádky vám budou stačit. Řada výrobců nabízí i modely napájené z baterie – nejste při jejich používání omezeni kabelem, ale spíše časem (v průměru vydrží na jedno nabití 30 minut, což ale na menší zahradu stačí).

Elektrické vysavače a fukary

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Gardena ErgoJet 3000, funkce: foukání a vysávání, drticí zařízení, 2 190 Kč

2. Bosch ALS 25, funkce: foukání a vysávání, 2 150 Kč

3. Black & Decker GW3050, funkce: foukání a vysávání, 2 800 Kč

4. Bosch ALB 18 LI, funkce: foukání, 1 490 Kč

Na co si dát pozor

Při koupi vysavače na listí se soustřeďte také na příkon stroje či na výkon foukání (pohybuje se v rozmezí od 100 až po 380 km/h, přičemž u některých přístrojů je možné jej regulovat).

Zaměřte se i na materiály, z nichž je vysavač/fukar vyroben. Jednotlivé díly by na sebe měly přesně nasedat. Důležitý je materiál ventilátoru. Levnější a méně výkonné stroje mají lopatky ventilátoru z plastu, ty kvalitnější pak kovové. Ty mají samozřejmě delší životnost (s listím často nasajete například i kamínky, které mohou plastové lopatky poškodit).

Prohlédněte si také tvar a průměr sací trubice – zkušení zahradníci doporučují kulatou trubici o průměru alespoň 15 cm, která se tak snadno neucpe například mokrým listím.

Vyplatí se při nákupu nespoléhat pouze na fotografie, ale měli byste si jít vysavač listí raději „osahat“ přímo do obchodu. Jen tak zjistíte, zda vám vyhovuje jeho hmotnost, rozměr, zda se vám bude snadno ovládat. Některé modely mají u foukací či sací trubice přidělaná kolečka, což oceníte především při práci na větších pozemcích (nenesete celou váhu přístroje). Zajímejte se rovněž o hlučnost vysavače a efektivitu antivibračního systému.

Reklama

Načítám