Hlavní obsah

Šňůra, nebo sušička: Co je lepší?

Foto: Henkel

Je lepší sušit prádlo na sluníčku?Foto: Henkel

Reklama

Také vás v létě baví prát, protože si užíváte ten pocit, kdy ze šňůry sundaváte čisté a krásně voňavé prádlo, které je pak radost skládat, a dokonce i žehlit? Je to nejen romantické, ale především zadarmo! Za provoz sušičky sice platíte, ale věřte, že má obecně více výhod než šňůra. Co je tedy lepší?

Článek

Na první pohled je to jasné: sušení prádla na šňůře je zadarmo, tak musí být lepší! Ale není tomu vždycky tak. Musíte pro to mít určité podmínky, správné počasí je jen jedna z nich. Jsou však tací, kteří se bez sušičky prádla neobejdou ani v létě. Do této kategorie určitě patří ti, kdo nemají zahradu ani balkon, rodiny s dětmi a majitelé domácích zvířat. U nich by měla být sušička standardním vybavením jako pračka. Ušetří jim nejen čas, ale i peníze!

Varianta 1: kdy je lepší šňůra

Máte velkou zahradu nebo balkon? Pak si sem určitě natáhněte šňůru a využijte hezké a slunečné dny k sušení prádla. Nic za to neplatíte a svému prádlu můžete i pomoct. „Slunce má bělicí účinky, což určitě pomůže bílému prádlu, že zůstane stále jako nové. Rozhodně není pravda, že kombinace slunce s moderními pracími prostředky vede k tomu, že bílé věci žloutnou nebo šednou," říká Robert Klos z firmy Henkel.

Ovšem bělicí účinky mohou napáchat i škodu, a to u tmavého prádla. Pokud ho špatně pověsíte, části mohou vyšisovat. Proto je důležité správné věšení, díky němu si ušetříte i práci se žehlením. Jak tedy na to? Prádlo dobře vytřepejte, dejte naruby a kolíčky umístěte do švů, kde se nebudou značit – večer stačí mnohé kousky jen složit a nemusíte je žehlit. Více o tom, jak se vyhnout žehlení, najdete zde.

Foto: Philips

Slunce prádlo vybělíFoto: Philips

Varianta 2: šňůry v koupelně

Jenže co dělat, když bydlíte v bytě bez balkonu nebo zrovna venku prší? I tehdy samozřejmě můžete využít šňůry – natažené v koupelně nebo na přenosných sušácích – , ale už je to komplikovanější. Většina bytů totiž není technicky připravena na to, aby se zde věšelo prádlo, a zvlášť v těch panelákových se kvůli zvýšené vlhkosti mohou objevit plísně. Proto je důležité do koupelny, ložnice a všude tam, kde máte mokré věci, zajistit přívod čerstvého vzduchu. Ať už necháte otevřená okna a dveře nebo zvolíte kvalitní odvětrání. O dalších nástrahách sušení prádla v bytě se dozvíte v tomto článku. Celkově ale zvažte, zda by se vám nevyplatilo pořízení sušičky.

Naopak zcela klidnými vás může nechat myšlenka, že věci sušené mimo dosah slunečních paprsků nebudou bílé. Tady pomohou prací prostředky. „Přípravky určené na bílé prádlo obsahují rozjasňovače a složky s bělicími účinky, které mají na tkaninu stejný vliv jako sluneční paprsky. Jen působí rychleji a kdekoli," popisuje Robert Klos.

Varinta 3: kdy oceníte sušičku

Nejen do bytů bez balkonů a lodžií, ale především do rodin s dětmi a do domácností se zvířaty jsou však mnohem lepší sušičky prádla. Sice něco stojí, ale jsou spolehlivé a šetří čas, neboť odpadají další starosti s oblečením, tedy hlavně s jeho žehlením a „odchlupováním“.

Přitom už dávno neplatí, že usušení jedné dávky prádla by vás přišlo na několik desetikorun. Většina sušiček už má takovou kapacitu, že je schopná pojmout veškeré vyprané věci a není třeba je dělit na dvě poloviny. Snižuje se i spotřeba. „Sušičky stále častěji využívají nejen systém tepelného čerpadla, ale třeba i airflow, což je efektivnější proudění vzduchu, které výrazně zkracuje dobu sušení. Tím klesá jejich spotřeba energie a stále více jich tak patří do nejúspornější energetické třídy A,“ říká Eva Kučmášová z firmy Whirlpool a nabízí příklad: „Například naše sušička s kapacitou šest kilogramů má spotřebu na jeden cyklus 3,36 a devítikilová jen 4,33 kilowatthodin. Při ceně za jednu kilowatthodinu pět korun vás tak přijde sušení na sedmnáct až dvacet dva korun. A tyto peníze se vám mohou i vrátit, protože většinu oděvů nežehlíte, není to třeba, a tak ušetříte za provoz žehličky.“

Foto: Whirlpool

Okouzlí vás tandem pračka-sušička?Foto: Whirlpool

Právě to, že mnohé oblečení není třeba žehlit, přesvědčilo mnohé rodiny s dětmi pro nákup tohoto spotřebiče. Trika, mikiny, tepláky, dětské punčocháče a další bavlněné věci patří do skupiny věcí, které z bubnu vyndaváte krásně hladké a stačí ho jen složit.

Druhou skupinou, pro kterou se sušička stává téměř nezbytností, jsou majitelé domácích zvířat věčně bojující s chlupy na oblečení. Sušičky totiž dokážou nejen chlupy, ale i prach nebo uvolněné nitě z oblečení vyfoukat, proto je nemusíte dál čistit. Jen je třeba po skončení sušení vyčistit buben, kde najdete vrstvu vyfoukané „plsti“. Ale to trvá jen pár vteřin.

I když majitelům sušiček nic nebrání věšet v létě prádlo na šňůry, jejich zkušenosti jsou jiné. Na výhody sušičky si zvyknou tak rychle, že ji používají i v létě.

A jak sušíte prádlo u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám