Hlavní obsah

Sušíte prádlo v koupelně? Chyba!

Foto: Thinkstock

Prádlo by se mělo sušit jen v dobře větrané a vytápěné místnostiFoto: Thinkstock

Reklama

Kdo nemá sušák, jako by nebyl. Mlhy a podzimní deště už nedovolují sušit prádlo na balkonech a zahradách, sušárnu má k dispozici jen málokdo, sušičku vlastní jen asi pět procent domácností a těm ostatním nezbývá než natáhnout šňůry po bytě. I když - víte o tom, že si tak často „zaděláváte“ na plísně?

Článek

Koupelna je na první pohled ideálním místem pro věšení prádla. Mnoho domácností zde má pračku, a tak není třeba s mokrými věcmi nikam chodit a přenášet je, a když pověsíte málo vyždímané oblečení, voda kape do vany.

Do koupelny mokré prádlo nepatří

Ale odborníci se shodují: Většina českých koupelen není vhodná k sušení mokrých věcí. „Není-li totiž prostor dostatečně větraný, bývá koupelna díky svému určení jedním z nejvlhčích míst v bytě. Prádlo tak schne déle a navíc roste vzdušná vlhkost a s ní i riziko vzniku plísní v místnosti,“ říká Kristýna Lipková ze společnosti zastupující značku Vileda.

Jen si to porovnejte: Když se osprchujete a zamlží se zrcadlo, hned začnete větrat, protože tušíte, že něco není s vlhkostí vzduchu v pořádku a mohou zde narůst plísně. To, že se stejně vlhkost zvyšuje i při sušení prádla, už zohledňuje málokdo. Ale pozor, ani to, že dveře necháte otevřené, moc nepomůže. Spíš si tím uškodíte ještě více, protože pustíte vlhkost do dalších místností v bytě, kde se pak postupně mohou plísně také objevit.

„Ideální je proto dobře větraná a zároveň vytápěná místnost nebo alespoň její méně využívaná část. Obecně ale především u vlhčích bytů, kde je vyšší riziko vzniku plísně, je dobré vyhnout se umístění sušáků do rohů a bezprostřední blízkosti stěn,“ dodává Kristýna Lipková. Stejně tak není vhodné stavět sušák do chodeb a průchozích míst, kde bude překážet při pohybu, a v domácnostech s dětmi také pozor na místa, kde hrozí, že prádlo při hře ušpiní nebo sušák převrhnou, byť je jinak velmi stabilní.

Pokud už musíte mít šňůry v koupelně, pomůže funkční ventilátor, nejlépe s čidlem, které samo hlídá vlhkost vzduchu v tomto prostoru.To pořídíte zhruba za 500 až 1200 korun.A při sušení v bytě pak platí: větrat!

Foto: dum-zahrada.cz

Ve většině domácností je sušák umístěný nad vanuFoto: dum-zahrada.cz

Foto: Leifheit

Velmi používané jsou vytahovací sušákyFoto: Leifheit

Přenosný sušák se hodí

Nejen z tohoto důvodu nahrazují kdysi jedinou možnost - vytahovací šňůry nad vanou – přenosné skládací sušáky. Stojí málo a lze je přemisťovat po bytě, ale i balkoně nebo zahradě podle počasí a toho, jak potřebujete. A když pro ně nemáte využití, složí se a zasunou za skříň nebo pod postel.

Komu se však přece jen osvědčily šňůry nad vanou, nemusí zoufat, vyrábějí se stále. I systém zůstává stejný. Na jedné stěně máte připevněný pevný box, do kterého se šňůry navinou a v němž se skryjí, když je nepotřebujete. Před pověšením prádla je stačí vytáhnout, všechny najednou jsou připevněné na liště, kterou zasunete do uchycovacího mechanismu na druhé straně.

Konkurenci tomuto sytému ale dělají takzvané stropní sušáky. Tvoří je pruty, na které prádlo věšíte, a kladka na vytahování. Oproti původním šňůrám mají dvě velké výhody, při věšení prádla nemusíte lézt na hranu vany, abyste dosáhli až dozadu, a pověšené prádlo lze vytáhnout až ke stropu, a tak při mytí nebo sprchování tolik nepřekáží. Princip fungování je jednoduchý: Šňůry si spustíte do takové výšky, abyste na ně pohodlně dosáhli, prádlo pověsíte a pak ho vytáhnete až pod strop. Sušáky se vyrábějí v různých délkách a volit lze mezi pěti až sedmi pruty. Cena se pohybuje kolem 500 korun.

Foto: Leifheit

Rozkládací sušák pořídíte od dvou set do dvou tisíc korunFoto: Leifheit

Foto: LeifheitMenší prádlo se dá sušit i na vaněUmíte si vybrat sušák?

Když se podíváte na ceny přenosných sušáků, zjistíte, že se pohybují od dvou set až do dvou tisíc korun. Rozdíl v ceně většinou kopíruje i rozdíl v tom, co umí. Ty dražší bývají většinou lehčí, váží kolem tří kilogramů, což je důležité, pokud je často přenášíte sem a tam. A naopak mají velkou nosnost. Právě to, že se vyháknou nebo prasknou pruty, patří k nejčastějším závadám těchto domácích pomocníků. Proto je třeba tuto vlastnost ohlídat. Ty nejlepší totiž unesou až deset kilo mokrých věcí, aniž by se šňůry zničily. A v domácnostech, kde se pere každý den i častěji, by měli sledovat i kapacitu. Zatímco některé nabízejí jen zhruba deset metrů šňůr, u jiných je to dvojnásobek.

Záleží také na výšce. „To platí hlavně pro boční křídla, která některé sušáky mají zvýšená, proto krajní šňůry jsou i sto deset centimetrů od země a můžete tak na ně pověsit i delší kusy prádla, aniž by se ušpinily o zem,“ popisuje Kristýna Lipková. A dopřát si k nim lze i doplňky jako třeba držák na ponožky nebo tašku na kolíčky.

Existují také dokonalejší a dražší varianty. Mezi ně patří například vícepatrové nebo takové, které lze rozložit do „vodorovna“ přes celou vanu, třeba na sušení svetrů. Naopak pouze k sušení utěrek nebo drobných věcí jsou určené typy, které zavěšujete na radiátor.

Pokud uvažujete o tom, že v létě použijete sušák třeba na zahradě nebo balkóně, je dobré, aby měl povrch odolný vůči korozi a také UV záření. Firmy už si poradily i s tím, aby se křídla věšáku při přenosu neotevírala zrovna v tu dobu, kdy to nejméně potřebujete. Doplnily je bezpečnostním zámkem.

Pátrali jste do dneška, kde se vám vzala v koupelně plíseň, když po každém mytí a sprchování důkladně vyvětráte? Teď už to možná víte.

Reklama

Související témata:

Načítám