Hlavní obsah

Solární lampy: Nesvítí, ale baví!

Foto: Thinkstock

Nespoléhejte na světlo ze solárních lampFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé polovině léta se už začíná stmívat dřív, což může být nemilé, zvlášť když pořádáme na zahradě grilování nebo oslavu. Tahat sem prodlužovačky a lampy z bytu sice jde, ale není to moc praktické ani bezpečné. Mnohé proto jistě zajásáme, když objevíme nabídku solárních lamp za pár stokorun. Ale opravdu pomohou?

Článek

Princip fungování je jednoduchý: solární svítidla se přes den nabíjejí a po setmění svítí. Jenže nic není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Většina solárních svítidel je dnes doplněná LED diodami, které mají malou spotřebu energie. Tomu ale odpovídá i světlo, které vydávají. „Tato svítidla se používají jako orientační – tedy ukážou nám, kde máme chodník a my tak dojdeme bezpečně ke vchodovým dveřím. Ale abychom si u nich četly knihu nebo nám posvítily při grilování do talíře, to nedokážou,“ říká Květa Dušková z firmy Daylight.

Stačí správně vybrat a umístit

Nejlevnější solární svítidla pořídíme v různých hobbymarketech i za méně než stokorunu. O tom, kolik světla nám poskytnou, se ale na obalech ani v obchodě moc nedozvíme. Trocha nedůvěry je tak vždy na místě. Pokud je ale zvolíme jen jako orientační světla nebo k nasvícení rybníčku, zajímavého keře či stromu, budeme mít radost.

Zahrát si můžeme na architekty a designéry a zvolit mezi světly zapuštěnými do země či stojícími, které mohou mít podobu klasické koule, ale i jiné zajímavé tvary. Jejich instalace je opravdu jednoduchá – stačí je „zahrabat“ nebo zapíchnout do země. Světla kupujeme jako komplet včetně baterie a nabíjecího článku. Mívají v sobě zabudované i senzory, které reagují na stmívání. Osvětlení se navečer samo zapne a stejně tak se ráno vypne, takže se nemusíme o nic starat. Variantou jsou pohybové – rozsvěcují se jen tehdy, když zaznamenají pohyb.

Samozřejmě platí, že čím déle bude světlo na slunci, tím více bude v noci pracovat. To platí jak pro počasí, ta pro umístění lamp. Na jižní a západní straně se nabijou více než na stinném severu. A s ještě jednou nevýhodou se musíme smířit. Jejich baterie nevydrží věčně. Některé je tak nutné po roce či dvou vyměnit.

Foto: IKEA

Žárovky mohou být ukryté v papírových lampionechFoto: IKEA

A jak je to s tím jídlem?

Plánujeme na tento víkend grilování dlouho přes půlnoc a teď nevíme, jak si na něj posvítit? Solárními světly bohužel ne. A tak zkusme být originální a zvolme třeba lampiony či svíčky, které lze dát do váz, květníků či misek a třeba zasypat pískem, aby byly stabilní a nehrozilo, že něco podpálí.

Pokud právě budujeme terasu nebo pergolu, je lepší si sem nechat zavést přímo elektrické kabely. Proud potřebujeme venku nejen ke svícení, ale třeba i na elektrický gril, sekačku, čerpadlo u bazénu. Vyplatí se potom nechat si udělat rozvody. I když je to záležitost několika tisíc korun. Na hodně peněz přijdou samotné stavební práce, protože vedení musí být kvůli bezpečnosti uloženo sedmdesát centimetrů pod povrchem, navíc potřebujeme projekt i závěrečnou revizi. Zásuvky na konci vedení by měly být umístěné ve schránce, aby byly chráněné před deštěm a vlhkostí.

Pokud takové peníze do zahrady investujeme, nabídne takový komfort, že se nám nebude chtít v létě bydlet někde jinde. I když zatím nám ke štěstí bude stačit i to obyčejné sluníčko!

Reklama

Související témata:

Načítám