Hlavní obsah

Souboj koláčů: Favorit propadl!

Foto: archiv redakce

Účastnice soutěže o nejlepší koláčFoto: archiv redakce

Reklama

Borůvková marmeláda, vanilkový pudink, hrušky, tvaroh i bílá čokoláda. Těžké kalibry, které byly ve hře v dalším redakčním souboji receptů. A jaké bylo zadání? Koláče všeho druhu. Takže se v redakci sešel hruškový, tvarohový a linecký, který na první pohled vypadal jako z katalogu a byl ze všech největší. Jak ale nakonec obstál před nekompromisní porotou?

Článek

Tentokrát soutěžili Pavla, Magda a Michal. Čtvrtým členem týmu byla malá Nela, která se při focení odmítla pustit mámy Pavly. Jenže - Michal sice poctivě pekl, ale těsně před focením ho pracovní povinnosti vyhnaly z redakce. A tak se s jeho téměř „uměleckým“ výtvorem nakonec vyfotila kolegyně Sabina. Hodnocení od ostatních, které si přečtete na konci, už si ale opět „vychutnal" Michal. A jaké recepty pro vás máme?

Foto: archiv redakce

Napohled vypadaly všechny výtvory přitažlivěFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

A hned se šlo ochutnávatFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Michalův linecký koláč s marmeládouFoto: archiv redakce

Michalův linecký koláč s borůvkovou marmeládou

Potřebujete: 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru, 250 g másla, 600 g polohrubé mouky, lžičku citronové kůry, dortovou oplatku (vafle), marmeládu na potření.

Postup přípravy: Z vajec, prášku do pečiva, vanilkového cukru, cukru, citronové kůry, másla a polohrubé mouky vypracujte hladké těsto. Musíte ho propracovávat pomalu a důkladně, bude se lepit, takže klidně přidejte ještě polohrubou mouku podle potřeby. Těsto byste správně měly nechat přes noc uležet v lednici. Druhý den vymažte a vysypte formu na koláč a těsto si rozdělte na třetiny. Dvě třetiny těsta vyválejte a rozprostřete ho na dno formy (já jsem tam těsto vymačkal bez válení a nic se nestalo). Pak vezměte dortovou vafli a vystřihněte z ní kolečko tak, aby až ji položíte na koláč, byla tak o půl centimetru menší než okraje koláče. Na vafli naneste celou skleničku marmelády (já jsem dal borůvkovou). Ze zbylé třetiny tvořte tenké válečky, kterými uděláte přes marmeládu mřížku. Poslední (a nejtlustší) váleček je ten, který se obtáčí po obvodu koláče. Pečte 35 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia.

Foto: archiv redakce

Pavlin tvarohový koláč s čokoládovými hoblinamiFoto: archiv redakce

Tvarohový koláč s čokoládovými hoblinami od Pavly

Potřebujete:Na těsto: 220 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 120 g másla nebo pokrmového tuku. Na náplň: 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 750 g měkkého tvarohu, kelímek smetany ke šlehání (150 až 200 g), 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 2 lžíce kakaa, bílou čokoládovou polevu nebo bílou čokoládu na výrobu hoblin.

Postup přípravy:Mouku, cukr, vejce a změklé máslo na těsto uhněťte do bochánku a dejte vychladit do lednice. Mezitím si připravte náplň. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich sníh. Cukr, vanilkový cukr a žloutky pak vyšlehejte do krému, k němuž vmíchejte pomalu tvaroh, ušlehanou smetanu a pomerančovou kůru. Asi 1/3 těsta si přendejte do menší misky a přimíchejte kakao. Stejně tak rozdělte i sníh a asi 1/3 ho lehce vmíchejte do tmavého krému a zbytek do světlého. Asi po půl hodině vyndejte těsto z lednice a 1/3 vymačkejte rukou na dno dortové vymaštěné formy o klasickém průměru 26 centimetrů. Ze zbytku těsta si udělejte váleček (klidně na více dílů) a obložte okraj. Těsto vytáhněte opět prsty do výšky. Na těsto nalijte nejprve světlý krém a poté kakaový, který promíchejte se světlým spirálovitě vidličkou. Kdo nemusí kakao, lze samozřejmě koláč připravit pouze ze světlého tvarohu. Koláč pečte asi hodinu a deset minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 stupňů. Nakonec můžete dozdobit čokoládovými hoblinami. Ty vytvoříte buď nastrouháním bílé čokolády, nebo si uvaříte trochu polevy, kterou vlijete na umělohmotné prkénko, dáte ztuhnout do lednice a nakonec škrabkou na tvrdé sýry vytvoříte velké hobliny. Jinak koláč je sám o sobě dost tučný, takže čokoláda běžně není potřeba. Ale to víte, tentokrát šlo o soutěž :-)

Foto: archiv redakce

Magdin hruškový koláč z tvarohovo-pudinkovým krémemFoto: archiv redakce

Hruškový koláč z křehkého těsta podle Magdy

Potřebujete: Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, špetku soli, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky. Na náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 250 g tvarohu, moučkový cukr, hrušky a marmeláda na dozdobení.

Postup přípravy:Mouku, cukr a sůl promíchejte, přidejte vejce a plátky změklého másla. Těsto dobře propracujte a nechte odpočinout v lednici. Mezitím uvařte pudink a ještě vlažný ho vyšlehejte s tvarohem, oslaďte podle chuti. Hrušky oloupejte, vykrojte jádřinec a rozdělte na díly – tvar i množství záleží na vás. Těsto rozválejte na pečicím papíru na výšku cca 1/2 cm a vložte do kulaté koláčové formy, přebytečné okraje seřízněte. Povrch posypte strouhankou, nalijte náplň a poklaďte hruškami. Doprostřed dejte trochu marmelády pro ozdobu. Pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia, po úplném vychladnutí rozkrájejte. Tip: Křehké těsto můžete koupit již hotové a rozválené.

A jaký je ten váš oblíbený koláč? Napište nám to do diskuse nebo recept rovnou vložte do rubriky Vaše recepty. A jste zvědavé, v čem budeme soutěžit příště? V pomazánkách na topinky!

Reklama

Související témata:

Načítám