Hlavní obsah

Souboj receptů: Takhle vám chřest bude chutnat!

Foto: Greta Blumajerová

Dámy z redakce tentokrát bojovaly za svůj chřestFoto: Greta Blumajerová

Reklama

O tom, že chřest je vyhlášená lahůdka, snad není pochyb. A ať už zvolíte chřest zelený nebo bílý, bude vám chutnat. Pár receptů na osvědčené recepty pro vás máme i dnes, tentokrát jako polévku, rizoto a klasický chřest s máslem a strouhankou.

Článek

Jak na chřest, jsme se ptali už loni na jaře šéfkuchařů, takže jestli hledáte informace a další skvělé recepty, najdete i v tomto článku. Teď ale určitě vyzkoušejte i dnešní recepty, které vás rozhodně nezklamou!

A pro začátek také mrkněte na následující video, kde se názorně dozvíte, jak chřest očistit!

Kamilino rizoto s chřestem, šunkou, cibulkou a rozmarýnem

Potřebujete: 200–300 g bílého chřestu, 250 g rýže arborio, 600 ml vývaru, bílé víno, středně velkou cibuli pokrájenou na kostičky, 200 g šunky pokrájené na kostičky, snítku rozmarýnu, máslo, parmazán, sůl, čerstvě mletý pepř a olivový olej

Foto: Greta Blumajerová

Kamila uvařila rizoto jako z italské restauraceFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Rizoto má tu výhodu, že je rychle hotové, můžete si vymyslet nekonečné množství variací a málokdy najdete někoho, komu nechutná :). A ani tohle není výjimkou. Chřest oloupejte, nakrájejte na dvou- až třícentimetrové kousky (spodní dřevnatou číst odřízněte a vyhoďte), asi 8 minut povařte a dejte ho stranou. Na pánvi na olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte šunku a podlijte trochou bílého vína. Přidejte rýži a rozmarýn a opět chvíli restujte, až se víno z velké části odpaří. Pak postupně přidávejte vývar, až se uvaří rýže. Nakonec vmíchejte kousek másla a parmezán (podle chuti, ale určitě nešetřete!), předvařený chřest, dosolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Jak říkám: rychlé a senzační.“

Rizoto jde navzdory jeho jménu dělat i z jiných surovin, než je rýže, třeba z jáhel. A recept právě na jáhlové rizoto s chřestem najdete v článku Rizoto 3x jinak: Ideální letní večeře.

Polévka ze zeleného chřestu Jany F.

Na 4 porce potřebujete: 500 g zeleného chřestu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml 12% smetany, sůl, muškátový oříšek a případně chilli

Foto: Greta Blumajerová

Chřestová polévka Jany F. byla luxusně krémováFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Z chřestu odřízněte zdřevnatělé konce a v dolní třetině ho oloupejte (mladý se ani loupat nemusí). Nakrájejte ho na větší kousky, vhoďte do hrnce a zlehka osmahněte na másle. Po chvíli přidejte hladkou mouku a vše promíchejte. Pak chřest zalijte zeleninovým vývarem a nechte 15 minut vařit. Nakonec přidejte asi 100 ml smetany a rozmixujte na hladký krém. Případně polévku ještě dosolte a přidejte muškátový oříšek. Já jsem ji dochutila i trochou sušeného chilli.“

Chřest jako od babičky od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 500 g bílého chřestu, 2 vejce, 100 g strouhanky, 3 lžíce másla, hrst nasekané petrželky, sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Klasický recept Jany Ch. voněl do dálky kuchyní našich babičekFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Chřest očistěte tak, jak je popsáno ve videu, které je ke zhlédnutí nahoře v článku. Když je chřest připravený, vložte ho do horké, lehce osolené vody a vařte asi 8 minut, dokud nebude tak akorát na skus. Pak ho vyjměte a uložte do tepla. Vajíčka uvařte natvrdo a oloupejte je. Na pánvi opražte strouhanku dozlatova (můžete to udělat nasucho nebo na lžíci másla) a rozpusťte máslo. Chřest servírujte tak, že celé stonky položíte vedle sebe, polijete je horkým máslem, posypete vajíčky nakrájenými přes kolečko na brambory, nasekanou petrželkou a opraženou strouhankou. Je to velmi jednoduché a svým způsobem i dost obyčejné, ale jednotlivé chuti se perfektně doplňují a jako svačinka nebo malá večeře tenhle pokrm poslouží dokonale.“

Jsou na vás dnešní recepty příliš bezmasé? Upečte si kuře na chřestu ze seriálu Babiččiny recepty.

Používáte v kuchyni chřest pravidelně, výjimečně, nebo vůbec? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám