Hlavní obsah

Souboj receptů: Chutná a zdravá, to jsou jídla s hlívou!

Foto: Jakub Jurdič

Na hlívě ústřičné si pochutná každý, kdo má rád houbyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíst hlívu je výhodné hned z několika důvodů: je zdravá, není drahá a můžete ji přidat do mnoha jídel jen pro oživení. My jsme dnes vyzkoušeli falešnou dršťkovou a skvělou směs na těstoviny!

Článek

Hlívu dnes seženete v obchodech celoročně a stala se podobně samozřejmým zbožím jako žampiony. Pokud patříte mezi ty, kdo se ji ještě nenaučili pravidelně používat, doporučujeme to co nejdříve napravit. Klidně ještě dnes při večeři!

Falešná dršťková od Jany Ch.

Na 4–6 porcí potřebujete: 400 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 4 lžíce oleje nebo 2 sádla, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 rovnou lžičku ostré papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 2 l hovězího vývaru, hodně majoránky :-), 2–3 stroužky česneku, sůl a 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci sádla na jíšku.

Foto: Jakub Jurdič

Postup přípravy je stejný, jen dršťky stačí vyměnit za pokrájenou hlívuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na sádle dozlatova. Pak přidejte sladkou i ostrou papriku a kmín, vše krátce orestujte, aby koření pustilo chuť a zalijte asi sběračkou vody nebo vývaru. Ten nechte odvařit a opět přidejte trochu vody, postup opakujte asi 3krát až 4krát, aby se cibule „rozjela“. Nakonec přidejte všechnu zbylou vodu, na nudličky nakrájenou hlívu, česnek, sůl a majoránku a vše asi 15 minut povařte, až je hlíva měkká. Asi 5 minut před koncem přidejte po trochách řídkou jíšku, kterou důkladně rozmíchejte, aby neudělala hrudky. Hotovo!

Těstoviny s kuřecím masem a hlívou od Renaty

Na 4 porce potřebujete: 2 kuřecí prsní řízky, 400 g hlívy ústřičné, 1 balíček mrazené zeleniny (já jsem použila mexickou směs), 2 cibule, koření dle chuti (papriku, kmín, pepř), 1 dcl smetany na vaření, 2 lžíce oleje, sůl a 500 g těstovin.

Foto: Jakub Jurdič

Renatina směs je důkaz, že skvělá chuť se skrývá v jednoduchostiFoto: Jakub Jurdič

Postup:Cibulku pokrájejte na malé kousky a osmažte ji na troše oleje. Až chytí barvu, přidejte na malé kostičky nakrájené kuřecí maso. To orestujte ze všech stran a přidejte na proužky nakrájenou hlívu. Osolte, přidejte koření dle chuti – pepř, papriku, kmín, ale lze nahradit i gulášovým kořením, pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte trochu chilli.

Po chvíli, když se i hlíva orestovala, vsypte do směsi sáček mrazené zeleniny – ideálně s fazolkami a kukuřicí, tedy mexické. Směs pustí sama šťávu, nemusíte ji podlévat. Na posledních asi patnáct minut přilejte deci smetany, dochuťte a nechte zredukovat nadbytečnou tekutinu. Jak příloha jsou vhodné těstoviny, ale klidně i chléb nebo bagetka.

Používáte hlívu často? Podělte se o své recepty v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám