Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva nepečené dezerty se zakysanou smetanou

Foto: Marie Bartošová

Jana i Lucka nepečené dezerty milují a rády se o své recepty podělíFoto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to. Je krásné počasí a vás honí mlsná, jenže na žádnou hutnou buchtu nemáte v tomhle horku chuť. Nevíte, co s tím? Nechte si poradit od Jany a Lucky a připravte si dva skvělé nepečené dezerty!

Článek

V dnešním souboji jsme se s Luckou pustily do chlazených dezertů. Lucčiny BeBe řezy některé z vás určitě znají, moje čokoládové košíčky plněné smetanovým krémem s jahodami pro vás třeba zase budou inspirací na dětskou party.

Lucčin koláč „lenoch“

Na 1 plech potřebujete:podle jeho velikosti 4–6 balení hranatých máslových sušenek (na velký plech jich vychází opravdu 6), podle chuti 150-200 g červené marmelády, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky v prášku, asi 3 lžíce cukru krupice, 400 g (2 kelímky) zakysané smetany, trochu rumu na ovonění a hořké kakao na posypání.

Foto: Marie Bartošová

Sušenky, pudink a smetana – klasika v podobě tohohle dezertu prostě nezklameFoto: Marie Bartošová

Postup:Plech, pekáček či jinou nádobu vyložte pečicím papírem. Dno vyložte dvěma vrstvami sušenek, které promažte marmeládou. Z litru mléka, tří lžic cukru a tří pudinkových prášků uvařte hustý pudink, který na vrstvu sušenek namažte. Na pudink naklaďte opět sušenky. Nakonec smíchejte zakysanou smetanu s trochou rumu (rum není nutný), případně ji ještě trochu oslaďte podle vaší chuti a sušenky natřete. Posypte kakaem a nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Janiny čokoládové košíčky se smetanovým krémem

Na 8 porcí potřebujete:300 g hořké čokolády, 200 g bílé čokolády, 200 g (1 kelímek) zakysané smetany, 200 g (1 kelímek) smetany ke šlehání, 1 lžíci moučkového cukru, podle chuti a možnosti 200 g (1 kelímek) mascarpone nebo ricotty, ani jedno ale není nutné, asi 500 g čerstvých jahod nebo jiného letního ovoce a 8–10 nafukovacích balonků.

Foto: Marie Bartošová

Originální čokoládové mističky dají práci, návštěvu ale určitě příjemně překvapíFoto: Marie Bartošová

Postup:Pokud budete dělat čokoládové košíčky poprvé, doporučuji pořídit si balonků víc, při jejich sundavání se totiž mističky snadno polámou, tak ať je máte do zásoby! Hořkou a bílou čokoládu každou zvlášť rozpusťte. Balonky nafoukněte tak, aby byly jen malé (jejich špička bude tvořit finální průměr mističky), omyjte je a osušte. Pokud chcete jednobarevné, omočte balonek důkladně v čokoládě. Na talíř s mikrotenovým sáčkem přidejte lžíci tekuté čokolády, balonek do ní namočeným koncem usaďte a dejte ztuhnout do lednice. Pokud chcete mističku barevnou, balonek uzlíkem dolů položte do hrnku a lžící na něj svrchu cákejte střídavě bílou a hořkou čokoládu, aby byla celá špička nakonec potřená. Dál je postup stejný.

U krému jsem se nechala inspirovat receptem, který jsem nedávno četla v diskusi pod jedním ze svých článků. V míse smíchejte zakysanou smetanu se zbytkem bílé čokolády (asi 150 g), šlehačkou vyšlehanou se lžící moučkového cukru a s kelímkem mascarpone. Zakysanka, šlehačka a bílá čokoláda je základ, dosladit také můžete podle chuti. Vychlazený krém servírujte v mističkách, ze kterých jste vyndali balonky (ty jednoduše u konce prostřihněte, nechte ujít vzduch a pak je opatrně vyloupněte. Čokoláda musí být úplně tuhá!), ozdobte nakrájenými jahodami a ihned podávejte!

Svoje recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty!

Reklama

Načítám