Hlavní obsah

Souboj receptů: Nepečené dorty

Foto: Ondřej Kroutil

Nepečené dorty vypadaly lákavě a soutěžící odhodlaněFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Žádné pečení, žádná trouba, na klasické moučníky úplně zapomeňte. Tentokrát jsme totiž v redakci soupeřili v tom, kdo dovede připravit nejlepší nepečený dort. Ve hře byla banánová střecha, jablečný piškot a ananasový pokus, který se vymyká snad všem receptům. Který z dnešních sladkých závodníků si získá vaše srdce?

Článek

Dvě dámy proti jednomu muži – tak vypadalo naše další receptové klání. A protože všechny připravené dorty jaksi velmi rychle zmizely do žaludků porotců i soutěžících, přinášíme vám alespoň fotografie a ony cenné recepty!

Foto: Ondřej Kroutil

Každý z dortů byl úplně jiný i tvaremFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Každý byl zvědavý na výtvor svých soupeřůFoto: Ondřej Kroutil

Potřebujete: 750 g očištěných jablek, 150–200 g cukru krystal, 0,4 l vody, 1 vanilkový cukr, trochu citronové šťávy, 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 balíčky dětských piškotů, 0,25 l šlehačky, 1 lžíce cukru moučka, malinová marmeláda

Postup: Jablka nakrájejte na malé kostičky a dejte do hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu, zalijte 0,25 l vody a přiveďte do varu. Jablka by měla zůstat měkká, ale nerozvařená. Ve zbylé vodě rozmíchejte pudinkový prášek a vanilkový cukr. Směs vlijte do jablečné hmoty a míchejte až do zhoustnutí. Na dno dortové formy vyskládejte vrstvu piškotů a zalijte je polovinou jablečné kaše. Položte na ni další vrstvu piškotů k sobě slepených malinovou marmeládou. Tu zalijte druhou polovinou kaše. Na ni patří ještě jedna vrstva piškotů a pak šup s dortem do lednice. Podáváme nejlépe s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Foto: Ondřej Kroutil

Jablečný dort se jen rozplýval na jazykuFoto: Ondřej Kroutil

Střecha s ananasem podle Michala

Bylo to tak trochu, jako když pejsek s kočičkou dělali dort. Ale výsledek stál za to – a mám navíc na kontě svůj vlastní recept. Na Michalovu střechu potřebujete:

Sušenky a ovoce: 1 balení piškotů, 1 balení oplatek Florenta (s nugátem, nemusí být), 1 balíček čokoládových trubiček + plechovka koleček ananasu Na první krém:1 kelímek smetany ke šlehání, ztužovač do šlehačky, 2 vanilkové cukry, 1 kelímek polotučného tvarohu Na druhý krém: 1 uvařený karamelový pudink, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 ztužovač do šlehačky

Postup: Formu na srnčí hřbet vyložte alobalem. Na dno vyskládejte piškoty a strany vyložte podlouhlými oplatkami Florenta (ty tam dejte jen v případě, že můžete dort nechat delší dobu uležet, jinak se s nimi budete při krájení pěkně peklovat!). V jedné míse ušlehejte šlehačku se ztužovačem a přidejte tvaroh a vanilkové cukry. Polovinu krému pak opatrně naneste na piškoty. Následuje vrstva koleček ananasu, druhá polovina krému a vrstva čokoládových trubiček. V další míse si ušlehejte druhou šlehačku se ztužovačem, přidejte vychladlý pudink a krém dobře promíchejte. Tento druhý krém pak naneste na čokoládové trubičky. Následuje vrstva ananasu, zbylého krému a nakonec i závěrečná s piškoty. Nechte přes noc uležet v lednici.

Foto: Ondřej Kroutil

Recept na svůj dort vymyslel Michal docela sámFoto: Ondřej Kroutil

Banánová čokoládová střecha podle Míši

Potřebujete: 300 ml mléka, 1 sáček banánového pudinku, 100 g krupicového cukru, 250 g másla, 2 větší banány, 36 kakaových sušenek BeBe, 150 g čokoládové polevy nebo větší čokoláda na vaření

Postup:Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte hustý pudink a za stálého míchání nechte vychladnout. Přidejte na kousky pokrájené změklé máslo a vyšlehejte hladký krém. Polovinu sušenek potřete krémem a na každou přilepte další sušenku. Na větší arch alobalu rozložte těsně vedle sebe 6 naplněných sušenek. Potřete je krémem a rozložte na ně banány. Ty zakryjte zbylým krémem tak, aby dezert získal tvar střechy. Po obou stranách pak přilepte zbylé sušenky. Dezert zabalte pevně do alobalu a uložte do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí střechu vybalte z alobalu a potřete čokoládovou polevou. Pak ji vraťte opět do chladu a alespoň přes noc ji nechte rozležet. Sušenky tak zvlhnou a střechu bude možné dobře krájet na plátky. P. S.: Místo banánového pudinku lze použít i vanilkový nebo čokoládový.

Foto: Ondřej Kroutil

Míša vsadila na kombinaci chutí banánů a čokoládyFoto: Ondřej Kroutil

A jak tentokrát hodnotila porota?

Jak se povedly naše dortíky vám? A jaký nepečený dort připravujete vy? Podělte se s ostatními o své recepty v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám