Hlavní obsah

Souboj receptů: Šťavnaté burgery s lososem či kuřecím

Foto: Jakub Jurdič

Klára a Lucka připravily dva originální hamburgery. Který byl lepší?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Pod slovem hamburger si představíte kus mletého hovězího, housku a cibuli? Vyzkoušejte některý z dnešních tipů a objevte kouzlo lososového nebo kuřecího hamburgeru!

Článek

V souboji dnes bojovala čtenářka Lucie (její kulinářské schopnosti jste mohli vidět už v tomto článku) a já. Lucka se rozhodla pro odlehčenou verzi hamburgeru s pečeným kuřecím masem, já zase trochu experimentovala a pustila jsem se do hamburgeru s lososem. Připravte grily nebo trouby, dnešní hamburgerování právě začíná!

Lucčin kuřecí burger

Na 2 porce potřebujete:2 kuřecí prsa, 2 kusy libovolného pečiva (můžete použít ciabattu, bulku nebo dalamánek), ledový salát, 1 vetší rajče, 2 vajíčka, 2 lžíce majonézy, 1 lžíci bílého jogurtu, 2 plátky čedaru, sůl, pepř, trochu oleje

Foto: Jakub Jurdič

Kuřecí maso hamburger odlehčí, takže vám nebude těžko. Volské oko mu zas dodá na originalitě.Foto: Jakub Jurdič

Postup: Kuřecí maso očistěte, rozklepejte tak, aby bylo na všech místech stejně vysoké, osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte z obou stran. Pak ho přendejte do pekáčku a dejte péct na 10 minut na 200 °C. Zatímco se maso dopéká, připravte volská oka. Vajíčko rozklepněte na pánev, osolte, opepřete a nechte upéct tak, aby byl žloutek trochu tekutý.

Pečivo podélně rozkrojte, nasucho opečte a potřete směsí majonézy a jogurtu. Maso vyndejte z trouby, chvilku nechte odpočinout, a pak ho nakrájejte na plátky nebo natrhejte. Dejte ho na housku, pokryjte čedarem, ledovým salátem, rajčetem, volským okem a druhou půlkou housky.

Hamburger s lososem podle Kláry

Na 2 hamburgery potřebujete: 200 g čerstvého lososa, hrst strouhanky, 1 vajíčko, sůl, pepř, 2 citrony nebo limetky, 150 g bílého jogurtu, 1 salátovou okurku, hrst kopru, 2 hamburgerové bulky, lžíci oleje

Foto: Jakub Jurdič

Lososový hamburger je hodně netradiční, pro milovníky ryb je ale jako dělaný!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Lososa očistěte, dejte do mixéru nebo sekáčku a rozemelte najemno. Přidejte k němu vejce, strouhanku, sůl, pepř a šťávu z jednoho citronu a navlhčenýma rukama tvarujte karbanátky. Pokud by byla směs moc řídká, přisypte strouhanku. Karbanátky zprudka opečte na pánvi a dejte je na 10 minut dopéct do trouby předehřáté na 180 °C.

V misce smíchejte jogurt, kopr nasekaný najemno, trochu soli a šťávu z druhého citronu. Bulku rozkrojte napůl, obě půlky potřete jogurtem (pokud chcete, můžete housky nasucho opéct), na jogurt dejte lososový karbanátek a nastrouhanou okurku.

A co vy? Zkusíte některou z těchto lahůdek?

Reklama

Související témata:

Načítám