Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři večeře do 20 minut

Foto: Petr Makovička

Večeře do dvaceti minut je v dnešní době velkou výhrouFoto: Petr Makovička

Reklama

Také neustále přemýšlíte, co dneska uděláte večeři, aby to bylo rychlé, levné a aby to nebylo zase to stejné, co děláte pořád dokola? Nebojte se, nejste v tom sami! Tři tipy, jak si večeři přece jen trochu změnit, pro vás máme právě dnes!

Článek

V redakci jsme na tom stejně jako vy – po práci běžíme domů, cestou musíme nakoupit a doma něco uvařit, přitom ještě musíme stihnout uklidit, vyřídit všechno potřebné a některé z nás taky vyzvednout děti ze školky nebo s nimi dělat úkoly do školy. Na nějaké vyvařování proto není čas. Jak tedy vypadají rychlé večeře u nás doma?

Sabininy karbanátky s parmezánem a fazolkami se slaninou

Na tři porce potřebujete: 450 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 50–100 g strouhaného parmezánu (podle toho, jak moc máte parmezán rádi), asi 300 g zelených fazolek, 15 dkg slaniny, 4 stroužky česneku, trochu oleje, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Ať pečené nebo smažené, karbanátky podle Sabiny vás určitě potěšíFoto: Petr Makovička

Postup: „Jednoduché, rychlé! Nejdříve si připravte všechny ingredience a pak směle do toho. Mleté maso smíchejte s nastrouhaným parmezánem, vejcem, trochou soli a pepřem. Vytvarujte karbanátky do velikosti, jakou máte rádi, a nechte chvíli odležet.

Mezitím spařte v osolené vroucí vodě fazolky – já si pro urychlení vodu vařím v rychlovarné konvici – a po dvou minutách slijte. Na pánev vložte pokrájenou slaninu, propasírovaný česnek a restujte, dokud slanina nebude křehoučká. Pak do ní přidejte fazolky, promíchejte a přílohu máte hotovou. v průběhu přípravy slaniny a spol. si rozpalte olej a smažte karbanátky z obou stran, každá trvá asi 5 minut. Dobrou chuť!“

Blančina mexická pánev s kozím sýrem

Na 2 porce potřebujete: 350 g mexické zeleninové směsi, 2 lžíce olivového oleje, trochu chilli nebo jiného ostřejšího koření, 120 g kozího sýru.

Foto: Petr Makovička

Jaká jiná než dietní by mohla být večeře podle BlankyFoto: Petr Makovička

Postup: „Tenhle recept je ideální zdravá rychlovka na večeři. Ostré koření musí být, aby vás jídlo po příchodu z chladného podzimního večera zahřálo. Aby jídlo bylo dobré, je potřeba vybrat kvalitní zeleninovou směs – moje oblíbená obsahuje červené fazole a malé kukuřičky a chutná opravdu výborně. Zeleninu jen hoďte na pánev, pokapejte olivovým olejem a nechte asi 5 minut podusit, až bude měkká a opravdu dobře prohřátá. Pak přidejte pokrájený sýr a je hotovo.“

Janina španělská rajčatová česnečka

Na 2 porce potřebujete: 4 rajčata, 500 ml zeleninového vývaru nebo vody, 6 stroužků česneku (můžete přidat nebo ubrat podle chuti), 2 lžíce olivového oleje, 100 ml rajčatového pyré, 2 vejce, 100 g strouhaného sýru (gouda, parmezán… co máte rádi nebo je zrovna v lednici :-)), sůl, pepř a cayennský pepř.

Foto: Petr Makovička

Velice překvapivá je kombinace dvou polévek v jednu večeřiFoto: Petr Makovička

Postup: „Rajčata nakrojte na zaoblené straně do křížku, zalijte vroucí vodou, aby byla celá ponořená, nechte asi 3 minuty spařit a pak je oloupejte. Česnek nasekejte najemno a orestujte jej na olivovém oleji. Pak přidejte oloupaná a na kousky pokrájená rajčata a také je chvíli opékejte. Mezitím v misce rozšlehejte vajíčka s polovinou sýru. Když jsou rajčata hotová, zalijte je zeleninovým vývarem, dochuťte solí, pepřem a cayennským pepřem, podle chuti přidejte rajčatové pyré a vše přiveďte k varu.

Následně hrnec odstavte z plotny, vmíchejte vajíčka a je hotovo! Při servírování polévku posypte zbytkem sýra a opečenými kostičkami světlé bagety. Komu se nechce spařovat a loupat rajčata, může je nahradit sterilovanými rajčaty a místo pyré pak dolít jen šťávu, ve které byla naložená.“

O tom, že vařit do 20 minut umíme, jste se mohli přesvědčit už v jednom ze starších Soubojů receptů. Pokud jste si tedy nevybrali dnes, tak vás určitě navnadíme!

Svoje nápady na skvělé rychlé a originální recepty mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám