Článek
Na pečení brambor se tentokrát vrhly Kamila, Lucka a já. O nápady naštěstí nebyla nouze, a tak se i v kuchyni po připravených degustačních porcích jen zaprášilo. Vyzkoušejte dnešní tipy s námi a uvidíte, že doma uspějete i vy!
„Chudé“ brambory s cibulí a kmínem od Lucky
Na 3 porce potřebujete: 600 g brambor, 2 větší cibule, kmín, sůl a 2 lžíce sádla.
Postup: „Na těchto bramborách je skvělé, že jdou udělat v podstatě kdykoli, uvedené suroviny má většina lidí stále v lednici, a navíc je to hodně levné, což je jistě taky plus. Brambory uvařte ve slupce skoro doměkka a slijte je. Pak je i se slupkou nakrájejte na menší kousky (podle velikosti brambor poloviny nebo měsíčky). Zapékací misku či pekáček vymažte kouskem sádla a jeho zbytek nechte rozpustit. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, navrstvěte ji spolu s bramborami, kmínem a solí do pekáčku a zalijte zbytkem sádla. Nakonec vše vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a máte hotovo!“
Kamiliny brambory zapékané s lososem, hráškem a čedarem
Na 3 porce potřebujete: 650 g brambor, 200 g konzervovaného lososa ve vlastní šťávě (většinou má bez nálevu kolem 160 g), 100 g uzeného lososa, 200 g sterilovaného hrášku, 200 ml zakysané smetany, 200 g čedaru (ideálně nahrubo nastrouhaného, případně pokrájeného na kostičky), sůl a pepř.
Postup: „Nebudu tvrdit, že je tohle jídlo levné. Ale zato je opravdu božské – jiné ani vzhledem k tomu, jaké ingredience do něj přijdou, být nemůže. Oloupané brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte. Slijte je a nasypte do zapékací misky. Přidejte hrášek (pokud používáte mražený, přihoďte ho na poslední minutku k vařícím se bramborám) a na kousky pokrájeného uzeného i konzervovaného lososa. U toho si dejte pozor – zřejmě budete muset vypreparovat pár kostiček.
Všechny suroviny v misce promíchejte, aby byly rovnoměrně rozložené, ale dejte pozor, ať nerozmačkáte brambory. Osolte, opepřete, na vrch brambor rozetřete smetanu a zasypte je čedarem. Dejte tak zhruba na 20 minut do trouby zapéct, dokud sýr nezezlátne. A pak servírujte dřív, než se vám nedočkaví strávníci v kuchyni poperou :-).“
Tip redakce: Další levná jídla najdete také v článku Čtyři jídla do 100 korun.
Moje brambory zapečené s tuňákem a rajčaty
Na 4 porce potřebujete: 800 g brambor, 400 g (1 plechovku) loupaných rajčat, asi 10 cherry rajčátek, 370 g (2 plechovky) tuňáka v oleji, bazalku, lžičku chilli pasty, 2 lžičky rajčatového protlaku, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíci olivového oleje.
Postup: „Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a nechte je zchladnout. Mezitím v misce smíchejte pokrájená sterilovaná rajčata i rajčatovou šťávu z nich, na poloviny pokrájená cherry rajčátka, tuňáka (z jedné z plechovek přidejte i olej, obzvlášť pokud byl v olivovém), asi 2 lžičky sušené nebo 10 lístků čerstvé bazalky, špetku soli, čerstvě mletý pepř, podle chuti chilli pastu a rajčatový protlak. Tuňáka použijte pokud možno toho s nápisem kousky a ne úplně laciného drceného – jeho chuť by se úplně ztratila.
Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na asi 5 mm silné plátky a promíchejte s rajčatovou směsí. Zapékací misku vymažte lžící olivového oleje a rozprostřete do ní připravené brambory. Misku pak vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut dozlatova.“
Máte rádi kombinaci tuňáka a rajčat? Pak ochutnejte také kuskusový salát z článku Souboj receptů: Rajčatové variace.
Skvělé zapečené brambory můžete vyzkoušet také podle předpisu z článku Babiččiny recepty: Francouzské brambory s mletým masem.
Jak a s čím doma zapékáte brambory vy? A který z dnešních receptů doma vyzkoušíte? Těšíme se na vaše názory v diskusi pod článkem!